cerui Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Audi A4 B6 sedan 1.9 TDI AWX 2001 rok. Mam problem z notlaufem i męcze go od miesiąca. Nic nie pomaga. Błąd to popularny: 17965 - charge pressure control: positive deviation. P1557 - 35 - - Kupiony nowy N75, wymieniony intercooler, nowa gumowa rur, którą podpina się pod turbo na zawleczkę a z drugiej strony na klamrę, sprawdzony czujnik doładowania, turbo wyjęte przeczyszczone dokładnie i wymieniony wkład/łopatki (CHRA). Przewody sprawdzone i jeden wymieniony. Cały serwis filtrów i oleju robiony w ubiegłym miesiącu. Wciąż to samo. 4 bieg obroty już prawie 3000 i lotlauf, tryb awaryjny silnika. Podpielem od kolegi, który ma to samo Audi (awx) jego chip box. Po podłączeniu silnik trzepie się niemiłosiernie, szarpie nim i rzuca. U kumpla po pierwszym podłączeniu wszystko wyglądało normalnie. przejechałem się po autostradzie i po 10 min na postoju nadal są te objawy. Kolega podejrzewa G62. Co wy o tym myślicie?
kkam Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 zrób logi dynamiczne grupy 11, prawdopodobnie masz zapieczoną zmienna geometrie w turbinie.
elmer80 Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) zrób logi dynamiczne grupy 11, prawdopodobnie masz zapieczoną zmienna geometrie w turbinie.Przecież napisał że czyścił!?Stary dobry sposób to na podmianę zamieniać czujniki z innego auta i testować. Chociażby wspomniany G62 choć nie obstawiałbym że aż tak negatywnie wpływałby zły odczyt temperatury. Podmień map sensor. wysłane z Commodore 64 Edytowane 1 Lutego 2015 przez elmer80
osiolekk Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 czujnik cisnienia do podmianki, u mnie w awx przerabialem to samo... a po wymianie czujnika nowe auto
cerui Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Opublikowano 1 Lutego 2015 zrób logi dynamiczne grupy 11, prawdopodobnie masz zapieczoną zmienna geometrie w turbinie.Przecież napisał że czyścił!?Stary dobry sposób to na podmianę zamieniać czujniki z innego auta i testować. Chociażby wspomniany G62 choć nie obstawiałbym że aż tak negatywnie wpływałby zły odczyt temperatury. Podmień map sensor. wysłane z Commodore 64 Map sensor = czujnik doładowania. Sprawdzony i sprawny (przez podmianę na działający od kolegi). No nie mam pomysłu. czujnik cisnienia do podmianki, u mnie w awx przerabialem to samo... a po wymianie czujnika nowe auto Co masz na myśli przez czujnik ciśnienia? Chodzi o map sensor / czujnik doładowania? Map sensor sprawdzony.
adrian998998 Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 Co widzisz w kanale10 i 11 na postoju jak silnik nie chodzi? Zrób loga 11
osiolekk Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Co masz na myśli przez czujnik ciśnienia? Chodzi o map sensor / czujnik doładowania? Map sensor sprawdzony. czujnik cisnienia doladowania, ten na dolocie, przykrecany srubką Edytowane 1 Lutego 2015 przez osiolekk
elmer80 Opublikowano 1 Lutego 2015 Opublikowano 1 Lutego 2015 No dobra więc odpada skoro sprawdzony. Zobaczymy co 011 pokaże wysłane z Commodore 64
cerui Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Moj VAG-COM 311-2 nigdy nie mógł się połączyć z " Engine / 011 ". Tym razem także. Dwa dnie wcześniej wymieniałem "kardridż" (chra) turbiny i dziś pojawił mi się błąd 17552 mass air flow sensor open or short to the ground p1144 35 00 Wtyczkę i gniazdo tego sensora spsikałem preparatem do poprawy styków elektrycznych i błędu więcej nie było. Narazie obstawiam MAF, coolant temperature sensor, przewód do akumulatora turbo (ktoś mi o nim wspominał) lub przewód który idzie z N75 na gruszkę turba. Do końca tygodnia pracuję ale na weekend powinienem mieć dostęp do komputera serwisowego (poprzez kolege). Porobię odczyty błędów, jakieś testy podczas jazdy i jeśli nie będzie nic konkretnego wymienię te 4 rzeczy o których pisałem. Dlaczego po podpięciu powerboxa na jałowych obrotach trzęsło silnikiem niemiłosiernie (u kumpla za pierwszym razem jak i póżniej nie było takich objawów)? Jeśli ktoś ma wskazówki zachęcam do pisania. Proszę nie zamykać tematu. Będę podawał dalsze postępy. Edytowane 2 Lutego 2015 przez cerui
elmer80 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Nie wiesz że te pałerboksy to gówno??? Silnik aż się telepie ze strachu... Poważnie to daruj sobie tego typu usprawnienia. wysłane z Commodore 64
POWER-KRIS Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Często pomaga wymiana gruchy turbo na nową. Zresztą kilku gigantów tak regeneruje turbo u mnie w rejonie.[emoji12]
adrian998998 Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Będą próbować dalej z POWER-BOXAMI póki coś się nie rozsypie . Jak masz VAG-a zrób logi i wszystko będzie jasne co jest nie tak. Wymiana po kolei to strata kasy jak może leżeć jakaś pierdoła w tym. POWER-KRISS też z nie jedną taką regeneracją się spotkałem...
cerui Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Opublikowano 2 Lutego 2015 Często pomaga wymiana gruchy turbo na nową. Zresztą kilku gigantów tak regeneruje turbo u mnie w rejonie.[emoji12] Grucha była sprawdzony przy wyciągniętym turbo dwa dni wcześniej. Ładnie chodziła. Powerbox był tylko na próbę.
POWER-KRIS Opublikowano 2 Lutego 2015 Opublikowano 2 Lutego 2015 Nie mam pojęcia jak można sprawdzić gruche. Jeżeli sprężyna już niedomaga to na pusto może niby być ok, ale jak dochodzi ciśnienie spalin i reszta podczas pracy może się okazać że już nie ma tej siły co powinno i zonk.
cerui Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Opublikowano 9 Lutego 2015 Wczoraj przejechaliśmy się po autostradzie z podpiętym urządzeniem serwisowym Snap-on Solus i wyszło że egr się przycina. Czeka mnie czyszczenie i dalsze testowanie.
elmer80 Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 egr przycina? no to odepnij wężyk i zaślep go. Wężyk a nie egr. Najlepiej to zdejmuj gumę przed EGR i sprawdz czy jest zamknięty. Nie pomyl z klapą gaszącą która jest przed EGR i ma być otwarta. Przetestuj na odpiętym EGR. Napisz wrażenia ;-)
LifeStyl Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 Witam cie kolego. Mialem ten sam obiaw w takim samym silniku. Wymienilem zawor N75 i nadal to samo. Mechanior sciagnal turbine, wylala sie kupa oleju, luz na wirniku. Poszla do regeneracji i po zalozeniu znowu to samo. Cos mnie tknelo wyczyscic Egr i co sie okazalo to padla membrana w Egrze. po zalozeniu drugiego zaworu problem zniknal. Kumpel mial to samo co ja w pasacie. Najprostrzym sposobem u niego zeby sprawdzic czy to egr to wyciagnelismy wezyk i wkrecilismy srube. przejchal sie i pasek nie wpadl w tryb awaryjny. Wymienil na nowy i chula do dzis. Sprobuj u siebie sprawdzic moze i to EGR
cerui Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Opublikowano 6 Marca 2015 Wymieniłem czujnik doładowania i wyczyściłem egr. Narazie pomogło.
Rekomendowane odpowiedzi