Adam95 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam. Szykuje się zmiana oleju w moim B6 1.8T. Pytanie moje brzmi , czy warto przy okzaji wymiany oleju przeczyścić odme? (Tak profilaktycznie) Jeśli tak , to ciężkie jest do niej dojście?? Pozdrawiam
jacek70 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie wątpliwe warto. Nie zaszkodzi a może pomóc. Dojście - takie sobie nie za łatwe, jak to w Audi.( pod kolektorem ssącym)
Adam95 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Dojdę od spodu? (wybacz takie podstawowe pytania , ale dopiero zaczynam moją przygodę z majsterkowaniem). Czy to prawda ,że nieco zapchaną odmą silnik nie generuje całej swojej mocy?
jacek70 Opublikowano 6 Lutego 2015 Opublikowano 6 Lutego 2015 Tak może silnik nie pracować prawidłowo. Dojdziesz od góry tylko trochę gimnastyki i giętkie ręce.
Adam95 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Opublikowano 6 Lutego 2015 Ok , dziękuję za info Zaczął zbierać się jasny kożuch pod korkiem ( być może dlatego ,ze w ostatnim czasie pokonuje krótkie odcinki) i pomyślałem ,ze można by przy okazji przeczyścić. Prawda to ,że przy instalacji LPG odma zapycha się prędzej?
edekxp Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 Prawda to ,że przy instalacji LPG odma zapycha się prędzej? Pierwsze słysze. Proponuję wyczyścić nie tylko kolanko odmy ale całą trasę odmy - szczególnie metalową rurkę
Adam95 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Opublikowano 7 Lutego 2015 Prawda to ,że przy instalacji LPG odma zapycha się prędzej? Pierwsze słysze. Proponuję wyczyścić nie tylko kolanko odmy ale całą trasę odmy - szczególnie metalową rurkę Dziękuje uprzejmie za informacje
kawowy19 Opublikowano 7 Lutego 2015 Opublikowano 7 Lutego 2015 i uważaj żebyś przy wyciąganiu odmy jej nie połamał, bo stary plastik lubi pękać.
marajan Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 Na 80% rozpadnie Ci się kolanko od skrzyni korbowej jeśli jeszcze nie było wymieniane...
afroo. Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 Na 80% rozpadnie Ci się kolanko od skrzyni korbowej jeśli jeszcze nie było wymieniane... Potwierdzam - lepiej zaopatrzyć się od razu w nowe bo pęka prawie za każdym razem. A to nie jest tani drobiazg, wszystkie elementy odpowietrzenia skrzyni korbowej są w ASO cenione jak złoto. ; \
edekxp Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 Po co ASO. http://allegro.pl/przewod-waz-odmy-odma-audi-a3-a4-b6-b7-a6-tt-1-8t-i4974488349.html
kawowy19 Opublikowano 10 Lutego 2015 Opublikowano 10 Lutego 2015 Po co ASO.PRZEWĂD WÄĹť ODMY ODMA AUDI A3 A4 B6 B7 A6 TT 1.8T (4974488349) - Allegro.pl - WiÄcej niĹź aukcje. Potwierdzam, odme-kolanko można dostać w podróbie
Adam95 Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Opublikowano 11 Lutego 2015 To może daruje sobie tą odmę... W jakich cenach to kolanko ( dobry zamiennik)? W poniedziałek dopiero będę działać więc mam czas do namyślenia. Odma była czyszczona trzy lata temu , dużo jeżdżę po mieście , robić? jak uważacie? Być może już jest uszkodzone , ponieważ jak zagłebie rekę to czuję wyciek oleju. Możliwe ,że to stąd się bierze ten olej? (Jestem ograniczony pod względem technicznym więc proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam moją przygodę z majsterkowaniem)
edekxp Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) To kolanko nazywane właśnie odmą. Linka podałem wyżej Odma była czyszczona trzy lata temu , dużo jeżdżę po mieście , robić? jak uważacie? Przecież to nie remont silnika, pewnie że zajrzeć, przeczyścić wymienić kolanko Być może już jest uszkodzone , ponieważ jak zagłebie rekę to czuję wyciek oleju. Możliwe ,że to stąd się bierze ten olej? Nad czym się tu zastanawiać Edytowane 11 Lutego 2015 przez edekxp
kawowy19 Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 Jak w jej okolicach jest mokro to się nie zastanawiaj. Koszt nieduży a skoro jeździsz po mieście to tym bardziej nie zaszkodzi przeczyścić
zen8000 Opublikowano 12 Lutego 2015 Opublikowano 12 Lutego 2015 Witam u mnie odma też delikatnie zabrudzona bo pojawiają się wycieki z pokrywy. Myślałem że napinacz tez przecieka ale wygląda to tak jak by coś go budziło z góry i zauważyłem ze ten grzybek zawór co jest nad napinaczem jest cały mokry od oleju pytanie brzmi dlaczego?
Adam95 Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Opublikowano 14 Lutego 2015 W poniedziałek zaczynam sam ,,walkę'' z odmą A tak ze zwykłej ciekawości , ile mechanik mógłby wołać za taką usługę , wyczyszczenia odmy?
Bejnar Opublikowano 30 Maja 2015 Opublikowano 30 Maja 2015 Witam. Ile kosztuje nowa odma do a4 1.8T 150km? Brak u mnie odmy, na wtorek jestem umówiony z mechanikiem, ma zamówić i wstawić. Koszt nowej odmy mówił 114zł.
Rekomendowane odpowiedzi