Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opóźnione spadanie obrotów po naciśnięciu sprzęgła w Audi A4 B6 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj tak z nudów jak jechałem samochodem to rozpędziłem się do ok 50km/h wrzuciłem luz i tak się toczyłem z puszczonym pedałem sprzęgła po dodaniu gazu i puszczeniu obroty same się podnoszą i to bardzo z ok 2 do 3 tysięcy albo i więcej, miałem nagrać to telefonem ale nie miałem możliwości, coś musi to być związane jakieś opóźnienia w reakcji występują tylko czego ? 

Opublikowano

Wiesz dlaczego, tylko nie przyjmujesz do wiadomości [emoji848]

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Wiesz dlaczego, tylko nie przyjmujesz do wiadomości [emoji848]

A Ty wiesz ??

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przeanalizujmy ponownie fakty:
W starszych konstrukcjach za pracę wolnych obrotów odpowiadał silnik krokowy. Odkąd zastosowano cewki zapłonowe i zmienne fazy rozrządu zmieniające czas otwarcia i zamknięcia zaworów pozwalając wykorzystać maksymalny moment obrotowy w szerszym zakresie obrotów zastosowano inny układ zasilania wolnych obrotów, bardziej precyzyjny.
W skład jego wchodzi:
-przepływomierz z oczywistego powodu,
-zawór odpowietrznika baku przez filtr węglowy,
-Eżektor który wdg etki pełni funkcję pompy
-Zaworki kierunkowe czuwajace by powietrze nie cofało się
-Zbiornik powietrza dodatkowego, steruje nim tzw kierownica powietrza. Oferuje dodatkowe wsparcie dla wyposażenia silnika w powietrze bogatsze o opary ze zbiornika paliwa
-Czujnik temperatury powietrza dolotowego
Inżynierowie trochę skomplikowali sprawę kosztem wydajności, cóż postęp technologiczny....
Możesz odłączyć wszystkie czujniki po kolei i oszukać silnik do wydajności z lat 90 z 2.0 l, tylko po co? Powinieneś szukać przyczyny problemów
Nieszczelność dolotu po odpaleniu objawiała się podwyzszonymi obrotami powyżej 1tys obrotów i czasem lekkim falowaniem, sonda szerokopasmowa i sprawne wtryski czuwają i wykonują szybką korektę. Na wezyku z regulatora ciśnienia paliwa wakuometr powinien wskazać 0.2 bar, po rozgrzaniu na wolnych.
Podnoszące obroty po odjeciu gazu czyli zamknięciu przepustnicy wskazują na błąd w jednym z powyższych. Więcej razy już się nie udzielę w tym wątku, myślę że nie ma sensu. Życzę powodzenia
Pozdrawiam serdecznie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam u mnie problem wolno spadających obrotów został wyeliminowany po wymianie ezektora wraz całym oprzyrzadowaniem koszt ok 300zł sam Ezektor na allegro ok 80 

Opublikowano

A myślałem, że problem dotyczy tylko ALT, a widzę, że i w FSI się zdarza.
Chciałem tylko przypomnieć, bo pisałem o tym chyba kilka stron temu, że u mnie wymiana kompletu podciśnień 06B133751AT (eżektorem chyba w zestawie) włącznie nic nie dała.
Gdyby jednak ktoś coś znalazł nowego to zapraszam do tematu, a jak zadziała to krzynka piwa dla magika :)

Opublikowano
Chciałem tylko przypomnieć, bo pisałem o tym chyba kilka stron temu, że u mnie wymiana kompletu podciśnień 06B133751AT (eżektorem chyba w zestawie) włącznie nic nie dała.
Gdyby jednak ktoś coś znalazł nowego to zapraszam do tematu, a jak zadziała to krzynka piwa dla magika [emoji4]
No i u mnie też to nic nie dało [emoji848]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, TyDraniu napisał:

Gdyby jednak ktoś coś znalazł nowego to zapraszam do tematu, a jak zadziała to krzynka piwa dla magika :)

U mnie też nie pomogło. Dolot mam szczelny i już nie wiem gdzie szukać przyczyny

Opublikowano
U mnie też nie pomogło. Dolot mam szczelny i już nie wiem gdzie szukać przyczyny

Mam kilka pytań do osób z problemami, pomimo nowych zestawów podcisnien:

1 Ile obrotów na ssaniu?

2 Jakie świece?

3 Ile max pokazuje przepływka?

4 Jakieś błędy w bloku 16 kodu gotowości?

56c4d41a75bfa26aac53e31f3273fb10.jpg

Opublikowano

przepływka nowa bosch, świece denso iridium pover ( jedna elektroda), obroty i błędy sprawdzę 

Opublikowano
przepływka nowa bosch, świece denso iridium pover ( jedna elektroda), obroty i błędy sprawdzę 
Dobrze jeszcze włączyć kanał 14-16 podczas owego wolnego opadania obrotów. Jedna z moich cewek nadmiernie się nagrzewała, co było widać po pokrywie. Polecam temat Kamila i diagnostykę https://a4-klub.pl/topic/337354-20-alt-podstawowa-diagnostyka-i-informacje/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

poczytajcie temat:        2.0 ALT Syczy Powietrze

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. 

Zauważyłem, że pedał gazu coś słabo odbija i się zastanawiam czy może mieć to związek z wolnym opadniem obrotów przy zmianie biegów. 

Co Wy na to? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie jest już wszystko dobrze tak jak pisałem że po wymianie tych podciśnień nic nie pomogło a okazało się że teraz wszystko jest dobrze ale przez to że zawsze jeździłem na LPG podbijało obroty przez to że mapa gazu była wcześniej źle ustawiona ( ustawiana na tych nieszczelnościach itp) jak na benzynie jest wszystko dobrze to wystarczy wyregulować gaz i będzie wszystko dobrze, więc wymiana podciśnień pomaga. :D:D :D :D :D w ogóle inna jazda samochodem 

Opublikowano

Miałem podobnie i u mnie był uszkodzony  zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej. Po whmianie jak ręką odjął.?

Opublikowano

@Michal751 - gorzej, że u mnie na benzynie cały czas jest źle.
Dobrze jest tylko jak silnik jest zimny, przez kilka minut.

@jacek70 - Twój silnik to 1,8T, myślałem, że ta przypadłość to domena 2.0 ALT.
Jaki numer części? 06B103235Q ?
Jeśli tak, to to wymieniłem jako pierwszą część podczas nieudanych prób uleczenia leniwych obrotów i nic się nie zmieniło.

Opublikowano

To zaworek i jego nr.

Screenshot_2015-06-15-23-09-14.thumb.png.9a8e4d2c996efa734c25f79888eda43d.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktoś opanował temat wolno opadających obrotów ? ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A takie pytanie z innej beczki...
Czy ktoś z Was myślał albo próbował aktualizować sterownik silnika (ECU)?

Opublikowano
W dniu 9.08.2018 o 14:48, k232 napisał:

Ktoś opanował temat wolno opadających obrotów ? ?

Ci co opanowali już tu nie wrócili. Wrócą jak coś się spieprzy :D