roball Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Czy ktoś zna jakiś patent na to gdzie kupić te nieszczęsne klapki ?
Robero321 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 ASO 1200 zeta albo sprawna używka allegro ale z tym jest ciężko ale jak Ci się uda trafić i zamontujesz to uśmiech nie schodzi podczas przyspieszania
roball Opublikowano 28 Czerwca 2017 Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) 1200zl to chyba cały wałek z gruszkami, mi chodzi tylko o te sprężyste elementy na wałku. Gdzieś da się to kupić ? Ktoś to dorabia ? To nie powinno być chyba bardzo trudne, dobry projekt, drukarka 3D, albo wycinanka z jakiegoś ABSu i już edit: PTFE (ew PTFE z domieszkami) wydaje się być idealnym materiałem. Ktoś ma wymiary ? Edytowane 28 Czerwca 2017 przez roball
michael1234 Opublikowano 8 Lipca 2017 Opublikowano 8 Lipca 2017 ja dorobiłem kilka sztuk na drukarce,ale dobrali mi kiepski plastik który stracił sprężystość i mam te klapki tylko na sztukę tam siedzą
Robero321 Opublikowano 9 Lipca 2017 Opublikowano 9 Lipca 2017 to jak masz dorobione to trzeba by ten projekt zrobić na lepszym plastiku bo z tymi klapkami jest bieda jak nie wiem co. a 1200 zeta to niestety ale sam wałek bez gruszek....
wircik Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 1300 zł cały wałek z gruszką. Właśnie dojechał ;). Jak coś to mam sprawny wałek z wszystkimi plastikami stan igła - ale bez gruszki, bo moja ma nadłamane zaczepy i trzyma na słowo honoru - ale działa i przestawia wałek
Robero321 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Wstaw fotkę tego wałka jak możesz to nowego i Twojego
wircik Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Nowe cudo :). Stare zrobię jutro zdjęcie i wrzuce
Robero321 Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 Poczujesz różnice po wymianie.. Nie ten silnik
wircik Opublikowano 5 Listopada 2017 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) U mnie został goły wałek - a do tego zmieliło zaczepy co łączą się z gruszką. Gruszka działała a wałek stał w jednym miejscu. Jutro rozbiorę cały kolektor - przeczyszczę i założę nowy wałek Edytowane 5 Listopada 2017 przez wircik
wircik Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Witam. Ten grzybek na końcu wałka jak powinien być ustawiony? ktoś to przerabiał - Większą częścią do kolektora?
Robero321 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 ten grzybek powinien być osadzony z tyłu i w zasadzie nie powinien wypaść ale generalnie nie da się go założyć w inny sposób Z jednej strony ma być wsadzony na wałek a z drugiej wciśnięty w otwór w kolektorze i trzeba uważać żeby nie wypadł U mnie mechanior chciał sprawdzić w jakim stanie jest wałek i wypadł mu grzybek i wpadł po jakimś czasie przez kolektor do zaworów i leżał na zaworze na 4 cylindrze grzechotało jak cholera całe szczęście nie podparł zaworu ani nic nie uszkodził ale grzechotka była taka jak by ktoś garść śrubek wrzucił do silnika. Wiec upewnij się ze Ci nie spadnie bo jak wypadł raz to znaczy że ma luzy a za bardzo ich nie powinien mieć... Po jakimś czasie sam to rozebrałem i znalazłem winowajce w postaci tego "grzybka"....
wircik Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 (edytowane) Dzięki. Już zamontowany nowy wałek ;). Grzybek węższym do kolektora inaczej gruszka nie chciała wejść - odstawała. Węższa strona grzybka do kolektora - ale miała luz bo otwór jest większy. Wyższa część grzybka za to jest za duża żeby wejść w otwór w kolektorze - chyba że trzeba go na siłę wcisnąć ? Ktoś to wciskał wyższą stroną? Edytowane 10 Listopada 2017 przez wircik
zygi197 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Witajcie, dołączę się do tematu, poszukuje sprawnego wałka z tymi plastikowymi pierścieniami i zapinkami miedzy pierścieniami. niestety mnie nie stać zeby za wałek dać 1300 zł prosze o jak najszybszy kontakt
zygi197 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Opublikowano 17 Stycznia 2018 5 godzin temu, zygi197 napisał: Witajcie, dołączę się do tematu, poszukuje sprawnego wałka z tymi plastikowymi pierścieniami i zapinkami miedzy pierścieniami. niestety mnie nie stać zeby za wałek dać 1300 zł prosze o jak najszybszy kontakt Jeszcze jedna sprawa doszła. Może zwiększyć się otwór w kolektorze w który wchodzi ten Walek?
wircik Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Tak. Jak jest wyrobiony to jest większy - i dlatego zjada części wałka. Musisz znaleźć kolektor z odpowiednią średnicą - taką jak ma wałek, inaczej nic nie da wymiana bo zje ci wszystkie klapki.
Robero321 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Piszesz o otworze z tyłu w którym jest grzybek w który wchodzi wałek ?
Bakonfs Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Witam, co sądzicie o stanie tych łopatek/klap ? Sprzedawca twierdzi, że wszystkie pierścienie są cale, ale jedna zapadka jest pęknięta. Czy będzie miało to duże znaczenie? Może coś jeszcze brakuje?
Rekomendowane odpowiedzi