Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AGB] ABS + ESP poszedł się kochać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam spory problem. :disgust:

Wczoraj o późnej nocy wystartowałem spod świateł, a ponieważ rozposcierał się przede mną blisko 8 km bezkolizyjny odcinek trasy o parametrach GP :naughty: więc depnąłem pedał gazu solidnie :piroman::wink4:

Na dwójce przy ok. 6000 obrotów poczułem szarpnięcie :blink: po czym poszło dalej, ale na desce rozdzielczej zapaliła mi się "choinka" - ABS i ESP :oops:.

Sprawdziłem potem ostro hamując - hamuje mocno jak dawniej ale z piskiem opon i blokowaniem kół.

Po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownym FIS sygnalizuje OK ale po ruszeniu zapala się czerwony sygnał uszkodzenia układu hamulcowego; czasami zapala się od razu po przekręceniu kluczyka. :wallbash:

Sprawdziłem też bezpieczniki nr 7 i 41 w skrzynce koło lewych dzwi kierowcy - wyglądają na sprawne. :confused4:

Czy ktoś ma pojęcie co się mogło strać :co::wtf:

Czy oprucz bezpieczników przy kierowcy system ABS ma gdzie jeszcze umieszczony jakiś bezpiecznik :?:

Co mogę jeszcze sprawdzić we własym zakresie :?:

Opublikowano

Bez vaga to możesz jeszcze tylko oczyścić czujniki abs przy kołach i zobaczyć czy pierścienie są całe.

Opublikowano

Suli

Jak chcesz i masz chwile to wpadnij do mnie na Mokotów i sie podłączymy VAG'iem pod ten ABS.

Opublikowano

Suli

Jak chcesz i masz chwile to wpadnij do mnie na Mokotów i sie podłączymy VAG'iem pod ten ABS.

OK byłoby super :good:

Podeślij mi namiar do siebie na PW - wpadłbym max za jakąś godzinę :)

Opublikowano

Błąd w ABS/ESP jest taki:

1 Fault Found:

18265 - Load Signal: Error Message from ECU

P1857 - 35-00 - -

W silniku jest trochę więcej:

4 Faults Found:

16538 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S1: No Activity

P0154 - 35-00 - -

17800 - Camshaft Position Sensor Bank 2 (G163): Open Short to Plus

P1392 - 35-00 - -

17528 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B2 S1: Open Circuit

P1120 - 35-00 - -

16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low

P0102 - 35-00 - -

Suli twierdzi że błąd z AIR MASS FLOW jest od niedawna.

Błędy w Engine można skasować, ale wracają. Po skasowaniu błędów w Engine, daje się skasować błąd w ABS. Po odpaleniu wszystkie powracają. Bez skasowania błędów w Engine, błąd w ABS nie daje się skasować. Jakieś pomysły? Przeszukałem forum, ale na błąd w ABS/ESP nie ma nic konkretnego.

Opublikowano

To może nie mieć absolutnie żadnego związku z autem Suliego

Byłem niedawno w warsztacie na Przasnyskiej, widziałem tam fajne błękitne S4 z silnikiem leżącym obok. :shocked:

Facet kupił sobie S4 B6. Przegląd po zakupie troszeczkę przesunął w czasie. Na Toruńskiej przycisnął mocno, poczuł szarpnięcie, auto na moment zwolniło, później znowu zaczęło jechać. Po pewnym czasie okazało się, że auto pali litr oleju na 1 tys. km

Gdyby niedługo po zdarzeniu facet odstawił auto do warsztatu byłoby OK, ale on pojechał i wrócił z Wybrzeża .... :blink:

Facet nie wymenił świec, jedna z nich w trakcie tego gazowania pękła, kawałki ceramiki porysowały gładź cylindra .... ;(

Suli, wrzuć ten temat też na audiklub.org, tam jest większe prawdopodobieństwo, że trafi się posiadacz takiego silnika :wink4:

Opublikowano

Mass Air Flow Sensor (G70): - nie było go na 100% przy ostatnim VAG-owaniu na spocie w zeszły wtorek.

Facet nie wymenił świec, jedna z nich w trakcie tego gazowania pękła, kawałki ceramiki porysowały gładź cylindra .... ;(

Fakt jest faktem - nie wiem kiedy ostatnio były tam wymieniane świece :mysli:

Przy jakim przebiegu powinno się je wymieniać :co:

Opublikowano

Suli, w miarę możliwości nie jeździj nią, może umów się w MegaCar na Przasnyskiej (http://szczegoly.pkt.pl/megacar_serwis_audi_vw_seat_5d1ee3ce9b8ec08105ccc9289d8b366e.html) przynajmniej niech ją zdiagnozują. Godzina pracy mechanika kosztuje u nich 80 zł

Nie twierdzę, że u Ciebie to to.

Ale może warto udać się z tym problemem do specjalisty z doświadczeniem praktycznym? Na Przasnyskiej różne wózki widziałem, niektóre potrafią skórę na nosie prostować :naughty::evil:

Niech przynajmniej zobaczą o co chodzi, odżałuj te 80 zł. Jeśli to coś poważnego z silnikiem to dalsza jazda może narobić wiele szkód

Jak nie Przasnyska to Mineralna albo jakiś inny warsztat

-----

I jak pisałem wyżej, wrzuć wątek na AKP, tam silniki pokroju S4 B5 są częściej spotykane ... :wink4:

Opublikowano

Suli jak chcesz sprawdzić swoją Eske czy wymienić te świecie to polecam tylko i wyłącznie Maćka z P&M Motorsport 503-825-842 jest to najlepszy gość od benzyn w polsce a temat 2.7 BiT ma w jednym paluszku, widziałem nie jedna auto które od niego wyjechało profi robota :good: Polecam :good:

Opublikowano

Opis błędu ze strony ross-tech:

18265/P1857/006231 - Load Signal: Error Message from ECU

Possible Symptoms

* Malfunction Indicator Light (MIL) active

Possible Causes

* Fault Code(s) stored in Engine Control Unit (ECU)

Possible Solutions

* Check Engine Control Unit for Fault Code(s)

Czyli Suli, musisz wyczyścić problemy znalezione w Engine(w szczególności ten ostatni z Air Mass Flow), a potem jest szansa ze ABS wróci do życia :good:

Opublikowano

To może po prostu odpiąć akumulator - to się komp sam zresetuje :wink4:

Opublikowano

To może po prostu odpiąć akumulator - to się komp sam zresetuje :wink4:

Można zacząć i od takiej operacji :decayed:

Opublikowano

Witam. Od wczoraj mam podobne objawy.

Suli, szarpnięcie podczas jazdy jest objawem chwilowego zgaśnięcia silnika. Wczoraj dwa razy zgasł mi na postoju i 2-3 razy podczas jazdy (szarpnięcie).

Każde zgaśnięcie silnika następuje w momencie zapalenia się kontrolki ABS, po czym świeci lampka ostrzegawcza o niskim poziomie płenu i ostrzegawczy sygnał dźwiękowy.

Poza tym kontrolka ABS sporadycznie miga/ledwo się zapala, ale to nie powoduje gaśnięcia silnika.

Zobaczę dziś, co ze stykami, bo objawy wystąpiły po deszczu, może to jest powodem.

Błędy też pewnie wywalił, w poniedziałek zobaczę. ABS działa poprawnie, akumulator też sprawny.

Ustaliłeś, w czym problem?

Opublikowano

Puki co paźdzocha mam cały czas w warsztacie. ;(

Z tego, co mi przekazał mechanik to wynik błędnej pracy komputera sterowania silnikiem. Po prostu źle pracuje i co za tym idzie, przy okazji nie współpracuje z ESP i ASR i w związku z tym cała elektronika hamulcowa się wyłącza.

U mnie ABS + ESP wyłaczyły się na dobre i ABS wogóle nie działał. Przy ostrzejszym hamowaniu (a jest czym zahamować :wink4:) blokował koła.[br]Dopisany: 23 Październik 2008, 11:53_________________________________________________Odebrałem samochód z warsztatu.

Z punktu widzenia systemu hamulcowego sprawa rozwiązana.

Tak jak pisałem wyżej winny był sterownik (komputer) silnika, który w związku kumulującymi się błędami "zgłupiał" i odmówił współpracy z ESP i ABS. Czy pierwotną przyczyną zgłupienia kompa, które przeważyło szalę był czujnik połozenia wałka rozrządu, czy przepływka tego nie udało się ustalić

W każdym razie hamulce działają, vag nie pokazuje żadnych blędów, również w silniku.

Koszty:

• czujnik położenia wałka rozrządu - 240 zł

• przepływomierz + sonda lambda - 650 zł

• Robocizna - pińcet

Temat :closed: - mam nadzieję

Opublikowano

To do zobaczenia jutro na spocie :wink4::good: