Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AWX a może to AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi drodzy w związku z tym iż , jeszcze czegoś takiego nie widziałem proszę was o pomoc , może ktoś się z czymś takim spotkał.

Otóż zakupiony kilka dni temu samochód według wszelkich oznaczeń na silniku i na karoserii jest wyposażony w silnik AWX , cały osprzęt się zgadza ma taki jak w AWX , kiedy zabrałem się za wymianę rozrządu zdejmuję obudowę patrzę a tam rozrząd z AVF ??? w sklepie po numerze vin miła pani poinformowała mnie iż samochód jest z 2002 roku i z fabryki został "wypchnięty" jako AWX . Poskładałem rozrząd oczywiście na AVF bo AWX nie pasował , na wszystkich szybach ma "2": co sugerowało by rok produkcji 2002 a le dokumenty od samego początku informują iż rokiem produkcji jest 2003 .

Czy może mi ktoś naświetlić sprawę o co tutaj idzie ? :)

Opublikowano

A czym niby się te rozrządy różnią? [emoji12]

Jeżeli Ci o napinacz biega to on jest do lipca 2002 stary hydrauliczny a od lipca nowy sprężynowy.

I Avf i Awx.

Edytowane przez POWER-KRIS

Opublikowano
  • Autor

A czym niby się te rozrządy różnią? [emoji12]

Jeżeli Ci o napinacz biega to on jest do lipca 2002 stary hydrauliczny a od lipca nowy sprężynowy.

I Avf i Awx.

No chodzi mi o to iż zamówiłem po oznaczeniu rozrząd i dostałem awx "otwieram silnik" a tam coś innego , różni się rorząd nie tylko napinaczem ale rolką prowadzącą oraz ilością zębów na pasku. Tak czy siak nie oto chodzi , chodzi o to co to jest w końcu za silnik AVF czy AWX , i dlaczego oznaczenie silnika nie odpowiada stanowi faktycznemu ?

Opublikowano

AWX ma 5 biegów a AVF 6 :)

Opublikowano

Co to znaczy, że zamówiłeś po oznaczeniu? Po nr VIN, czy po oznaczeniu literowym silnika?

Kolega wyżej wyraźnie napisał, ze w starszych 1.9 TDI były mocowane napinacze hydrauliczne i AVF różni się od AWX

No i jest jeszcze coś takiego jak rok modelowy. Sprawdz po VIN i będziesz wszystko wiedział.

Opublikowano

Tak czy siak nie oto chodzi , chodzi o to co to jest w końcu za silnik AVF czy AWX , i dlaczego oznaczenie silnika nie odpowiada stanowi faktycznemu ?

moze byl zmieniany...a poza tym sie ciesz jak to AVF bo lepszy :)
Opublikowano

Tak czy siak nie oto chodzi , chodzi o to co to jest w końcu za silnik AVF czy AWX , i dlaczego oznaczenie silnika nie odpowiada stanowi faktycznemu ?

moze byl zmieniany...a poza tym sie ciesz jak to AVF bo lepszy :)

Sorry za OT, ale w czym niby AVF ma być lepszy od AWX-a?? Pomijam sprawę skrzyni biegów i sprzęgła.... :wink:

Opublikowano

Np. AVF ma większy moment obrotowy niż AWX.

Opublikowano

Na papierze ma większy, to fakt... Ale w rzeczywistości bywa z tym różnie, nie ma reguły...

Opublikowano

Trochę off topic, ale..... kilka danych

Zgodnie z danymi z instrukcji:

AWX - Vmax - 204 km/h

AVF - Vmax 203 km/h

Przyspieszenie do 100km/h

AWX - 10,1 s

AVF - 10,2 s.

A u kolegi silnik mógł być zmieniany, trzeba sprawdzić oznaczenie silnika, ale nie z naklejki na pokrywie rozrządu.

Edytowane przez CzarekJ

Opublikowano
  • Autor

AWX - Vmax - 204 km/h

AVF - Vmax 203 km/h

AWX - 10,1 s

AVF - 10,2 s.

A u kolegi silnik mógł być zmieniany, trzeba sprawdzić oznaczenie silnika, ale nie z naklejki na pokrywie rozrządu.

Panowie , a więc tak i po vinie i na oznaczeniach karoserii oraz na obudowie rozrządu ma to być AWX , natomiast tak jak pisałem rozrząd musiałem włożyć z AVF kolejna sprawa to ten rok na szybach 2002 po vinie 2002 jako rok produkcji natomiast wszystkie dokumenty łącznie z fakturą zakupu u dilera jest to rok 2003 :) Dla mnie to dziwne , jak idziesz do sklepu i zamawiasz rozrząd zgodnie z oznaczeniami a tu okazuje się ,że to nie to . Co do osiągów mam Audi z AVF i AWX i powiem szczerze ,że w moim przypadku nie odczuwam różnicy , a le ta może być nie obiektywne ;)

AWX - Vmax - 204 km/h

AVF - Vmax 203 km/h

AWX - 10,1 s

AVF - 10,2 s.

Panowie , a więc tak i po vinie i na oznaczeniach karoserii oraz na obudowie rozrządu ma to być AWX , natomiast tak jak pisałem rozrząd musiałem włożyć z AVF kolejna sprawa to ten rok na szybach 2002 po vinie 2002 jako rok produkcji natomiast wszystkie dokumenty łącznie z fakturą zakupu u dilera jest to rok 2003 :) Dla mnie to dziwne , jak idziesz do sklepu i zamawiasz rozrząd zgodnie z oznaczeniami a tu okazuje się ,że to nie to . Co do osiągów mam Audi z AVF i AWX i powiem szczerze ,że w moim przypadku nie odczuwam różnicy , a le ta może być nie obiektywne ;)

Opublikowano

AWX - Vmax - 204 km/h

AVF - Vmax 203 km/h

AWX - 10,1 s

AVF - 10,2 s.

Podaj proszę źródło tych informacji.

Opublikowano

Ciesz sie ze szyb nie masz z 2004 roku bo to by bylo podejrzane a to ze masz z 2002r to calkiem normalne wiec tym sie nie przejmuj:)

Opublikowano

Moi drodzy w związku z tym iż , jeszcze czegoś takiego nie widziałem proszę was o pomoc , może ktoś się z czymś takim spotkał.

Otóż zakupiony kilka dni temu samochód według wszelkich oznaczeń na silniku i na karoserii jest wyposażony w silnik AWX , cały osprzęt się zgadza ma taki jak w AWX , kiedy zabrałem się za wymianę rozrządu zdejmuję obudowę patrzę a tam rozrząd z AVF ??? w sklepie po numerze vin miła pani poinformowała mnie iż samochód jest z 2002 roku i z fabryki został "wypchnięty" jako AWX . Poskładałem rozrząd oczywiście na AVF bo AWX nie pasował , na wszystkich szybach ma "2": co sugerowało by rok produkcji 2002 a le dokumenty od samego początku informują iż rokiem produkcji jest 2003 .

Czy może mi ktoś naświetlić sprawę o co tutaj idzie ? :)

a jakie oznaczenie na obudowie rozrzadu masz??? moze silnik przelozyli a samochod jest z koncowki 2002 produkcyjnie model 2003

Opublikowano

Auto stare jak woda oligoceńska, a Wy się dziwicie że coś się nie zgadza z dokumentacją fabryczną :decayed:

Raczej chyba nie było do końca serwisowane w ASO, tak że jak ktoś przy nim coś zamotał, to ETKA i szukanie po VIN-ie nie raz może wpuścić w maliny i nie ma się co temu dziwić :naughty::hi:

Ważne że silnik nie jest od Fiata lub innego auta na F, a wszystko śmiga dobrze :grin:

Opublikowano

"Zakupu i dilera 2003" rozumiem że pierwszy właściciel był niemiec? Bo jeśli tak to jest to normalne ponieważ w Niemczech brany pod uwagę jest rok rejestracji jako "rok produkcji". Od daty rejestracji liczy się wiek auta a to że pół roku wcześniej wyjechał z fabryki nie ma znaczenia.

To że na szybach masz 2002 to albo faktycznie wyjechał z fabryki 2002 albo same szyby są 2002 a auto wyjechało w 2003.

Jaki masz wentylator? Elektryczny czy napędzany paskiem?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

W aucie które oficjalnie wyjechało z fabryki w 2003 roku jak najbardziej mogą być starsze cześci. Znajdź oznaczenie silnika na jego obudowie i na tej podstawie dokup części.

W rachube wchodzi równiez wymiana głowicy, po której trzeba było również zmienic rozrząd.

Dane dot. silników zaczerpnąłem z "Betriebsanleitung dla audi A4, czyli z oryginalnej instrukcji obsługi.

Opublikowano

W rachube wchodzi równiez wymiana głowicy, po której trzeba było również zmienic rozrząd.

Nie chce mi się szukać dokładnego potwierdzenia, ale jeśli mnie pamięć nie myli , to głowice są takie same niezależnie od typu zamontowanego rozrządu, obiło mi się o uszy że można zmienić ten starszy na nowszy , ale piszę to na podstawie mojej starzejącej się mózgownicy :decayed::hi:

Opublikowano

piotrsob1 mózgownica Cie nie zawodzi :decayed: Istnieje możliwość przeróbki rozrządu z napinaczem hydraulicznym na mechaniczny i wcale to nie jest jakaś wielka rzeźba ;)

Opublikowano
  • Autor

piotrsob1 mózgownica Cie nie zawodzi :decayed: Istnieje możliwość przeróbki rozrządu z napinaczem hydraulicznym na mechaniczny i wcale to nie jest jakaś wielka rzeźba ;)

Auto miało jednego właściciela w niemczech , faktura i rok produkcji 2003 po winie wychodzi grudzień 2002 , wentylator jest na pasku tzw. "visco" wszystkie szyby są z 2002 roku ale numery fabryczne maja kolejne po sobie .

Więc nadal nie rozumiem , ale może moja głowa na to jest za mała ( dokumenty 2003 , a cały samochód 2002 ) na silniku też jest 2002 , silnik fabryczny montowany w tym samochodzie to AWX i numer katalogowy u dilera zgadza się , więc silnik nie był zmieniany ( wczoraj u dilera spędziłem 2 godziny ) poinformowano mnie iż silnik jest tam fabryczny zgodny z dokumentacja fabryczną i jest to AWX dlaczego jest inny rozrząd nie wiedzą .