Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

SWAP AFN-> AVF /AWX Co potrzebne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kasa za włożenie silnika też nie będzie mała...ja uważam że fajnie jest iść w pompe bo każdy kupuje lub wsadza pompowtryska i tyle... :thumbdown:

Opublikowano

jak pompa to nie pompowtrysk A3 :gwizdanie:

OT leci...

Opublikowano

Mi chodzi o to że fajnie jest iść w silnik na pompie czyli taki jak ma kolega raggaman a nie pompowtryski każdy bierze pompowtryska i tyle...

Opublikowano
  • Autor

Kasa za włożenie silnika też nie będzie mała...ja uważam że fajnie jest iść w pompe bo każdy kupuje lub wsadza pompowtryska i tyle... :thumbdown:

Kasa za robocizne .. nie wiem ile .. znajomy ojca wiec może bedzie jakaś dobra cena , a stara motorownia pójdzie na sprzedaż w całości lub na części :decayed:

Kolego ..idz w pompe ..ja bede wierny gibicem Twym :kox:

Pany hamujta bajere

Pytania sa jasne .. jakie graty .. jaki motor ? :wink4:

Opublikowano

Najlepszy przykład co można zrobić z pompą...mocne pompowtryski i benzynki zostają daleko w tyle...wiem bo widziałem to autko w akcji

http://www.a4-klub.pl/smf/19tdi_vp_by_mrmotors_aw69_new_stage-t36971.0.html

Co do Twojego pytania o graty to pewnie i skrzynia 6-stka by się przydała...

Opublikowano

Co do swapa na AWX tu http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=3251 jeszcze koleszka robił co prawda moze nie w A4 lecz w Audi80 ale zobaczyć zawsze można :good:

Opublikowano

ragga, nie badz mieczak, wsadzaj 3.0TDI i ożyw tylne koła :decayed:

Opublikowano

No 3.0 TDI to by było coś :kox: ciekawe czy się zmieści w tej budzie B5 3.0 i czy da się go tam zamontować :mysli:

Opublikowano

bedzie ciezko ale kto zabroni bogatemu? a czym sie rózni awx od arl?

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo AWX w serii ma 130KM a ARL 150KM i ARL ma większą turbine. Dlatego do takich silników jaki ma kolega raggaman często wsadza się turbine o tzw. 150-siątki czyli od ARL, i na takim turbo można spokojnie robić mody na 180KM.

Jak na razie nie przychodzą mi inne różnice do głowy

Opublikowano
  • Autor

ragga, nie badz mieczak, wsadzaj 3.0TDI i ożyw tylne koła :decayed:

Za drogie w utrzymaniu :decayed:

bedzie ciezko ale kto zabroni bogatemu? a czym sie rózni awx od arl?

Bogatemu ?

Dlaczego Cięzko .. kolego jak juz piszesz to rozwiń myśl prosze .

A3

kurcze kolego fajnie , że podsuwasz pomysły robienia obecnej motorowni ..ale ja tego nie widze.. za dużo nalatane ..wole rezać z czasem nową jesnostnę niż tyrać przy starej :mysli:

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo AWX w serii ma 130KM a ARL 150KM i ARL ma większą turbine. Dlatego do takich silników jaki ma kolega raggaman często wsadza się turbine o tzw. 150-siątki czyli od ARL, i na takim turbo można spokojnie robić mody na 180KM.

Jak na razie nie przychodzą mi inne różnice do głowy

Chyba chodziło ci o założenie turbulum od AWX 130 konnego, bo co do tej od ARL trzeba zmieniać kolektor bodajze sama turbina od ARL nie podejdzie plug&play :gwizdanie:

Proste Raggaman montój AWX motorownie wiecej z niej wykszesa :kox:

Opublikowano
  • Autor

Proste Raggaman montój AWX motorownie wiecej z niej wykszesa :kox:

:acute:

AVF by mi bardzie pasował..skrzynia 6 biegowa :wink4:

ale panowie ..narazie zero konkretów co do przerobki i gratów :gwizdanie:

Opublikowano

Napisz do Jaro4444 dzisiaj kupił cały "KIT" (mechaniczno-elektroniczny) w postaci AVFa z niemalże wszystkim co potrzebujesz.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kuźwa ludzie chcecie robić grube mody a bezmiar Waszej niewiedzy jest większy jak Pacyfik :thumbdown: :thumbdown: :polew:

Motory AWX/AVF/ASZ/BLT/ARL/BPX to te same konstrukcje. Wszystkie mają mocniejsze wały korbowodowe, korbowody, tłoki, duże chłodnice oleju. Rożnią się pompkami (najmocniejsze mają AL), ASZ 130 KM w Golfie i pochodnych też ma AL choć ma tyle mocy co AVF, ale już w Sharanie ASZ ma pompki BA.

Chcąc zrobić np. z ASZ -> AFV+ wystarczy zmienić miskę olejową, smok pompy oleju, pokrywę plastikową rozrządu i osłonę rozrządu. Wyjdzie wówczas AVF z pompkami AL czyli gotowy pod big turbo :kox:

AFN na AVF(prawnie :chytry:) przełożył Rogal w swoim Passacie B5.

Tak na szybko to musisz dodać pompę paliwa w baku, inne przewody, chłodnicę paliwa, komplenty układ napędowy + wybierak + sanki pod skrzynię 6 (inne jak do 5) + wiązki elektryczne + sterowniki + immobilajzer.

Da się to zrobić ale samo lutowanie wiązek to jakieś parę wieczorów roboty.

Poza tym poczytaj tu to Ci pomoże:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_ajm_koncepcja_na_dlubniecie_parcha-t38351.0.html

Opublikowano
  • Autor

Ok. Juz jakiś zarys całej operacji mam :good:

jaro4444

Widze , że ogarnięty jesteś w tym temacie . Co byś robił na moim miejscu ? Rezać nowy silnik czy brać ten co jest na stół i robić od nowa wszystko jak trzeba ..z modami na plus ? :mysli:

Opublikowano

Napisz do Jaro4444 dzisiaj kupił cały "KIT" (mechaniczno-elektroniczny) w postaci AVFa z niemalże wszystkim co potrzebujesz.

Pozdrawiam

czyzby chcial to włozyc do B7 .... :naughty:

Opublikowano

Słuchaj jeździłem naprawdę mocnym VP (190 KM) i ostatnio PD 200 KM. Nie da się porównać tych motorów. PD robi to od niechcenia, płynnie i cicho. VP już czuć, że się trochę męczy. Różnica może wynikać z zastosowanych turbin (VP miał ARL, PD turbo BRD większej wydajności). Dla siebie osobiście wolałbym PD z mocnym dołem, pompkami AL i turbo BRD + FMIC. Pasuje wszytko do siebie P&P i daje naprawd e super wypasione 200 KM. [br]Dopisany: 17 Październik 2008, 08:49_________________________________________________

czyzby chcial to włozyc do B7 ....

Powiem Ci, że mam taką ochotę ;) Komplet jest absolutnie całkowity i ma 114 kkm. Głowica, kolektory i odlewy z alu są srebrniutkie jak nowe :naughty:

Aż żal, że nie dostarczyli mi tego wcześniej kiedy brałem się za wóz brata :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Powiem Ci, że mam taką ochotę ;) Komplet jest absolutnie całkowity i ma 114 kkm. Głowica, kolektory i odlewy z alu są srebrniutkie jak nowe :naughty:

Można cene na PW? Tak czysto orientacyjnie .

Rozumiem , że jeśli wybrałbym silnik PD ze skrzynią 5 biegową było by mniej rezania ? Czy jak już wsciekać sie po szlecie to na całego .

Boje sie , że im wiecej dłubania tym wiecej bedzie bolączek na przyszłość :confused4:

Opublikowano

Od strony skrzyni jakie chcesz mieć problemy jak przecież masz 2.5 TDI V6 ze skrzyniami 6 w tym nadwoziu? :gwizdanie: Wszystko robi się praktycznie P&P na oryginalnych częściach Audi/VW.

Opisałem Ci w podanym wątku z A4 B5 mojego brata jak się to robi ;)