Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Brak lacznosci z modulem 08 (Klimatronik) - rozwiazanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rozwiazanie problemu polega na a) zmniejszeniu predkosci komunikacji portu oraz B) zmniejszeniu latencji portu co eliminuje bledy komunikacji.

Opisane poniezj kroki wykonujemy w Windowsie:

Krok 1:

Wchodzimy do Panelu Kontrolnego->Klikamy na "System"-> Zakladka "Sprzet" (lub "Urzadzenia")->Menedzer urzadzen->Porty COM i LPT->

kl1.jpg

Klikamy "Wlasciwosci" a nastepnie:

Krok2:

Zmieniamy wartosc "Bitow na sekunde" do wartosci pokazanej tutaj:

kl2.jpg

Nastepnie klikamy na tej samej stronie w "Zaawansowane"

Krok3:

W "Zaawansowanych" zmienamy latencje jak pokazano na screenie. Ja zmienilem z 16

na 7 i wystarczylo:

kl3.jpg

Rozmieszczenie i wyglad poszczegolnych okienek moze sie roznic na Waszych komputerach ze wzgledu na rozne wersje Windowsa. Moja to XP Media Centre (cos pomiedzy Home a Professional).

Kabel jakiego uzywam to kabel usb z firmy alpha-bid. Kabel obsluguje VAGa 409.1 wiec zakladam ze jest to kabel KKL.

Dzieki tej zmianie dzis polaczylem sie ze swoim Klimatronikiem z ktorym wczesniej nie mogelm sie dogadac gdyz wyskakiwal komunikat "Too many communcation errors". Teraz polaczenie nawiazuje od razu i utrzyuje sie bezproblemowo.

Jesli macie jakies pytania, walcie na priva.

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 11-02-2007, 16:55 ]

temat dodany do FAQ

Opublikowano

Watek juz sie pojawil: http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=67527&highlight=#67527

ale teraz jest to ladnie i lopatologicznie wytlumaczone.

Mysle, ze watek powinien zostac dodany do FAQ (o ile juz go tam kolega pre_pl nie umiscil).

BTW jest jeszcze jeden problem z fejsem na USB, a mianowicie mi po zainstalowaniu emulowal on port COM5 (ktorego w VAG'u nie mialem do wyboru), porty 2 i 3 byly uzywane przez modem i cos tam jeszcze).

To zmylilo mnie na tyle, ze sam VAG wykrywal mi modem (myslalem, ze interfejs tak sie przedstawia) na COM3 i nie wiedzialem, dlaczego nie dziala, ale po kilku probach postanowilem zerknac w ustawienia...

i wystarczylo zmienic port z COM5 na inny.

Jesli jest potrzeba przedstawienia tego z obrazkami, moge to zrobic w weekend.

Andrzej

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mimo zastosowania się do zaleceń kolegi Strahd nadal nie mogę połączyć się z modułem, program VAG ładnie pracuje z pozostałymi modułami.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam tak samo - też mi się nie łączy z klimatronikiem a z innymi modułami pięknie śmiga.

Jest jakieś inne rozwiązanie???

Opublikowano

Ciężko będzie. Ja sprawdzałem juz wszystko.Kilka razy udalo mi sie dostać do klimatronika,błedów nie wykazał ale zaraz zrywało połaczenie.

Rowiazanie drastycznie :

Fejs HEX CAN i VAG 704.1 Zero problemu, łączy elegancko nawet na Viście

Opublikowano

a jakim vag-iem sie laczyliscie?

311.2 powinien dac rade.

Opublikowano

mam jeszcze starego lapka 386, którego do dziś używałem do VAG-owania- wszystko śmigało elegancko, nawet klima(tylko matryca prawie już nie świecila). Pod choinkę zrobiłem sobie prezent i kupiłem lapka z Vistą, bo taki model był tylko z tym systemem :evil: Ludzie porażka - nie mogę połączyć się z autem: test OK, fejs widzi jest OK - po próbie połączenia się z autem "BRAK SYNCHRONIZACJI" :shocked: VISTA jest :thumbdown: Od kumpla wziąłem lapka z XP i wszystko jest jak być powinno. Interfejs którego używam to samoróbka na podstawie http://obd2.pl/index.php?d=katalog&k_id=13 "MX1"

Czy ktoś z Was miał też takie przejścia z Vistą - i jak sobie z tym poradziliście

Opublikowano

Mimo zastosowania się do zaleceń kolegi Strahd nadal nie mogę połączyć się z modułem, program VAG ładnie pracuje z pozostałymi modułami.

No to ja Ci powiem co możesz zrobić kolego ... mi to pomogło :)

Wchodzisz do Auta, schylasz się przy lewej stopie masz klamke klapy silnika, pociągasz ją, wychodzisz z auta, szukasz (jeśli masz jeszcze) AKKU i odpinasz mu MINUS na 3 minuty. Potem zapinasz ... odpalasz stacyjkę i łączysz się VAG'iem 311-2 na COM'a jeśli masz ... na ustawieniach DOMYŚLNYCH !!!

Wchodzisz do modułu KLIMY ... i piszesz nam tu raz dwa - jesteś w nim lub nie ...

czekamy na test ...

K@ami

Opublikowano

w vista musisz uruchomic program w trybie zgodnosci i tutaj sobie popbrubuj. jest taka opcja gdy klikniesz prawym klawiszem myszy na ikonie programu, jezeli nie ma to musisz poszukac ( zalezy od wersji visty) uruchamiania w trybie zgodnosci.

Opublikowano

Łaczyłem się VAG-iem 311.2 Fejs KKL na USB w nowym lapku z Vista.

Trudności były tylko z klima (moj post wyżej)

Vaga klikasz prawym,wchodzisz we własciwości, dalej zgodność i zaznaczasz uruchom w trybie zgodności z Windows XP

Zastosuj i OK

Program uruchamiasz klikając prawym i dalej uruchom jako Administrator

Musi iść

Z Hexem + VAG 704.1 tak samo robie i wchodzi we wszystko jak w masło

Opublikowano

No to ja Ci powiem co możesz zrobić kolego ... mi to pomogło :)

Wchodzisz do Auta,[...] i łączysz się VAG'iem 311-2 na COM'a jeśli masz ... na ustawieniach DOMYŚLNYCH !!!

Wchodzisz do modułu KLIMY ... i piszesz nam tu raz dwa - jesteś w nim lub nie ...

czekamy na test ...

Niestety nie testowałem, problem tkwi w interfejsie (USB), na COM śmiga bez problemu.

Opublikowano

JA chyba przecwiczylem większość ustawien portu i tez lipa

Opublikowano

A mi jakoś ruszył na VISTA ,ale niektóre moduły się wieszają.Program pyta tylko czy ponowić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tez mam VAG 311, interfejs od VINKENa na USB i z klima nie moge sie połączyć. Czytałem we wczęsniejszych tematach, że niektórzy łączą sie takim samym sprzetem jak ja tez od VINKENa z klimatronikiem, a inni (tacy jak ja) nie moga. Czy jest jeszcze jakaś inna mozliwość połączenia się z klimą (zmiana jeszcze jakis innych ustawień)bez zmiany interfejsu?

Opublikowano

no ten problem dotknoł tagze mnie ! mam VAG od Vakiena USB i program VAG COM 409.1 łącze się elegancko bez problemów ze wszystkimi sterownikami oprucz Klimy !!! zmieniałem juz prędkość komunikacji portu i latencje na wszystkie sposoby i nic dalej niechce się połoczyć !! pomocy !

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

prawdopodobnie interfejs wykonany z matreiałow o słabej jakości!!!!!!!!!!!!!!1 :evil:

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja też miałem problem z połączeniem z klimą, po ustawieniu portu według podanego patentu komputer pieknie i bez problemowo łączy sie z klimą. Sprawdzałem na Vagcomie i polskim vagiem

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

chyba trzeba zmniejszać predkosc komunikacji portu do skutku musi wejsc u mnieweszło :) w klime jak ustawilem na :

W ustawieniach portu liczba bitów na sekunde 9600, a sterowanie przepływem na xon/xoff.

W zaawansowanych szybkość transferów na usb zmniejszyłem do 128 i w opsjach MB- czas opużnienia do 1

Opublikowano

witam a czy wszyscy macie ori radia? wcześniej jak miałem Gamme to łączył mi się z klimą elegancko.po zmianie radia na chorus 2 :kox:, lipa totalna.Może w tym jest problem? :wallbash:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam odświerze i dodam coś od Siebie że ja mam vag od viakena kkl audi b5 99rok polift ale czerwone zegary jeszcze i winde xp vag łączył się ze wszystkim i klimą też , robiłem output test bez problemów a po formacie lapka wszystko to samo te same systemy sterowniki programy vag312.2 zarejestrowany pigułką i teraz nie chce się połączyć lub łączy ale rozłącza lub połączy jest ok nie ma błędów ale żeby zrobić tesyt wyjść to zaraz error i za dużo komunikacyjnych coś tam ustawiałem latency timer i wszystko co pisze i lipa :angry: od zego to moze zależeć juz nawet przeinstalowywałem na inny port usb i dalej nic :wallbash: