Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buczenie chrobotanie z filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od jakiegos czasu dochodzą mnie dziwne dzwięki z okolicy filtra powietrza. Dzwięku nie stety nie jestem w satnie opisać bo jest nie typowy i nie regularny. Jest to mniej więcej coś takiego jak rozerwany filtr powietrza i nierówne zasysanie. Lecz rozebrałem calość wyjąłem filtr i obudowę odpaliłem auto i dalej było słychać chrobotanie. Miał ktoś kiedyś podobny problem? Jesteście w stanie pomóc? Dodam że VCDS i inne wynalazki nic nie pokazują..... Odma wyczyszczona.

Opublikowano

Może to słychać pompę SAI która jest pod obudową filtra? Gdy spadnie z niej wąż to słychać podobnie.

Opublikowano
  • Autor

Nie do końca bo zdejmowałem przewody i jest to samo. jak zdjąłem obudowe od filtra i "włożyłem ucho" w przewód do turbo to dosłownie było slychać cały czas

Opublikowano

w moim aucie też jest takie dziwne jakby chrapanie :) w obudowie filtra powietrza, czy to moze być związane z tym ze jak zgaszę silnik to słychać jakby powietrze jeszcze syczało

Opublikowano

To syczenie po zgaszeniu auta to zapewne z klimy, to normalne.

Opublikowano

zobacz czy wirnik turbo nie obciera o obudowe

albo tak zwany efekt turbo surge dźwięk cofającego się powietrza uderzającego w wirnik turbiny brzmi jak blow off

spowodowane zacinaniem się sztangi przy turbo, która nie nadąża z upustem ciśnienia
, zapieczonej geometrii

w tdi

w benzynie

Edytowane przez maniekaudia4

Opublikowano

nie no jest tylko dzwięk schodzącego powietrza, wiec muszę zerknąć na tą pompe sia czy jakiś przewód się nie zsunął a może to być wina bezpiecznika tej pompy? jesli tak to gdzie go szukać?

Opublikowano
  • Autor

Ten dzwięk jest słyszalny cały czas po odpaleniu auta nie ważne na jakiej prędkości obrotowej częstotliwość dźwięku jest taka sama.

Opublikowano

było juz na ten temat, szukaj ....

bulgotanie z filtra powietrza...

Opublikowano
  • Autor

było juz na ten temat, szukaj ....

bulgotanie z filtra powietrza...

aczkolwiek temat nie został rozwiązany

Opublikowano

w moim aucie też jest takie dziwne jakby chrapanie :) w obudowie filtra powietrza, czy to moze być związane z tym ze jak zgaszę silnik to słychać jakby powietrze jeszcze syczało

Może jakiś kot tam usnął :)
Opublikowano

[emoji23]

Opublikowano

Sprawdziłem przewody pompy sai zdemontowalem filtr i to chrobotanie wydobywa sie gdzieś z wewnątrz dolotu do filtra nie mam pojecia co to moze powodować poczekam moze ktos inny na forum sie z tym upora

Opublikowano

Jak z dolotu do filtra to zerknij na ta wkładke/siateczke może porwana jakaś i takie dźwięki wydaje .

Opublikowano

zaciśnij przewód z boku kolektora ssącego co idzie do ezektora i zobacz wtedy czy ucichnie

Opublikowano

Ja też mam taki "bulgot". Słyszalny jeszcze sekunde po zgaszeniu silnika? Odłącz przewód odmy ten co wchodzi do tipa. To raczej z niego. Zatkaj palcem i zobaczysz. U mnie odma zrobiona. Wymienione wszystko i szczelna. Właśnie po tym zaczął mi tak sapać ;-)

Opublikowano

Pisalem już o tym przecież że to przenosi właśnie ten wężyk o którym mówi Arcus ...

ktoś kiedyś pisał ze pytał o ot nawet w ASO i podobno tak ma być....

po co szukać dziury w całym ?

Opublikowano

Faktycznie przytkanie tego przewodu ucisza to chrobotanie, moze wymiana tego ezektora mogła by to uciszyc?

Opublikowano

Ja wymieniłem i nadal chrumka ;)

Ale to ciche jest nic mi nie przeszkadza bo w samochodzie nie słychać ;)

Edytowane przez bongod

Opublikowano

Mi tez to nie przeszkadza. Wymiana ezektora raczej Ci nie pomoże. Tak mi się wydaje bo u mnie właśnie po zrobieniu całej odmy się to zaczęło.