Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b7 BRB dymi z korka, ubywa olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

poniżej filmik, nie mój ale mam zbliżony efekt

http://www.youtube.com/watch?v=cZZiIhOs5AQ

sprawa wygląda tak, mam ubytki oleju zauważalne na bagnecie, po przejechaniu około 4 tys kilometrów z prawie max spadło do prawie min, nie wiem ile to w litrach, ale chyba sporo jak na taki krótki dystans, auto wcześniej jeździło na motulu x clean 5w30 efekt poboru oleju był ten sam, zmieniłem olej na castrol 5w40 oczywiście nic sie nie zmieniło, odpiąłem gumowy waż (szeroki) który na klikniecie dochodzi do turbiny no i pociekło troche oleju, nie wiem czy to mogą być objawy padania turba, wstępnie jestem umówiony na diagnostyke turbiny ale nie wiem czy jest sens pakować w to pieniądze. Poradźcie coś...

Opublikowano

Sprawdź odmę czy nie jest zatkana, było już parę wątków na ten temat...

Opublikowano

witam,

poniżej filmik, nie mój ale mam zbliżony efekt

http://www.youtube.com/watch?v=cZZiIhOs5AQ

sprawa wygląda tak, mam ubytki oleju zauważalne na bagnecie, po przejechaniu około 4 tys kilometrów z prawie max spadło do prawie min, nie wiem ile to w litrach, ale chyba sporo jak na taki krótki dystans, auto wcześniej jeździło na motulu x clean 5w30 efekt poboru oleju był ten sam, zmieniłem olej na castrol 5w40 oczywiście nic sie nie zmieniło, odpiąłem gumowy waż (szeroki) który na klikniecie dochodzi do turbiny no i pociekło troche oleju, nie wiem czy to mogą być objawy padania turba, wstępnie jestem umówiony na diagnostyke turbiny ale nie wiem czy jest sens pakować w to pieniądze. Poradźcie coś...

Na tym filmiku który przytoczyłeś jest styczeń i pewnie siarczysty mróz, duża część spalin to para wodna która po kontakcie z zimnym powietrzem powoduje powstawanie mgły , tak że w tamtym przypadku bym się nie przejmował.

Jeżeli taki objaw masz teraz podczas upałów , to dobrze o silniku nie świadczy :decayed:

Opublikowano

A co z oliwą dużo ubywa? Jeśli nic to może faktycznie wina różnicy temperatur.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi, odma została sprawdzona podobno wszystko jest ok, auto dziś podstawiłem na diagnostykę turbiny, fachowiec określił że rzyga olejem :) co oczywiście podejrzewałem, na jutro mam mieć zregenerowaną turbine, koszt 900 zł. plus montaż i demontaż :) zobaczę jak to będzie.

Na tym filmiku który przytoczyłeś jest styczeń i pewnie siarczysty mróz, duża część spalin to para wodna która po kontakcie z zimnym powietrzem powoduje powstawanie mgły , tak że w tamtym przypadku bym się nie przejmował.

Jeżeli taki objaw masz teraz podczas upałów , to dobrze o silniku nie świadczy :decayed:

niestety podobny dym jest w obecnej temperaturze, możesz powiedzieć coś więcej na temat tego zjawiska? Może jutro jak odbiorę auto to spróbuje nagrać filmik jak to wygląda, może przewrazliwiony jestem i wcale nie ma tego tak dużo :D

Edytowane przez taurus87

Opublikowano

Niekoniecznie - w tym motorze chyba wałki rozrządu są na górze silnika i znajomy mechanik twierdzi, że będzie trochę poddymiał/parował po odkręceniu korka oleju. Podobnie w 1.9TDI 130 chyba i w 1.8T.

Nie wiem tylko co znaczy "trochę". Jak po zrobieniu turbo nie będzie brał oleju to zmieniać filtry, olej i jeździć, nie szukać dziury w całym.

Edytowane przez azure

Opublikowano
  • Autor

witam,

wczoraj odebrałem moje maleństwo, turbo wymienione (regeneracja), filtry nowe, olej nowy, wydech wyczyszczony, poranne odpalanie brak dymu z wydechu, przejechałem z 200 km (turbo miało sie ułożyć) no i zaczął sie test, jak prawie zawsze przy mocniejszym wciśnięciu gazu w lusterku widziałem chmure, tak dziś jej nie było, auto też jakby zrywniejsze było :decayed: także wszystko na plus. Jak narazie jest dobrze, jutro jade nad morze, po powrocie napisze co i jak,pozdrawiam.

Edytowane przez taurus87

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy jak sprawdzam odmę to powietrze powinno przelatywać w obie strony tzn. jak dmucham w wylot odmy to jest drożna w obu kierunkach. I drugie pytanie czy w wężyku wychodzącym z odmy może być olej czy nie?

Opublikowano
  • Autor

Jak po zrobieniu turbo nie będzie brał oleju to zmieniać filtry, olej i jeździć, nie szukać dziury w całym.

Jednak nadal siorbie ten olej, nie powiem ile to w ml ale na 4 tys km zeszło na bagnecie z maximum do połowy, jest teraz po środku miedzy minimum i maximum, może to ta odma, tylko że mechanik sprawdzał i stwierdził że powietrze dobrze przelatuje. To co mam teraz silnik rozbierać?

Opublikowano

Jak po zrobieniu turbo nie będzie brał oleju to zmieniać filtry, olej i jeździć, nie szukać dziury w całym.

Jednak nadal siorbie ten olej, nie powiem ile to w ml ale na 4 tys km zeszło na bagnecie z maximum do połowy, jest teraz po środku miedzy minimum i maximum, może to ta odma, tylko że mechanik sprawdzał i stwierdził że powietrze dobrze przelatuje. To co mam teraz silnik rozbierać?

U mnie podobnie ... wymieniłem odmę ( pokrywę zaworów ), turbo wymienione na regenerowane i wszystko niby było oki... teraz żonka poleciała nad morze i zrobiła ponad 600km i mi dzwoni że zapaliła się lampka oleju ( żółta ), olej tak jak u ciebie pośrodku min. max. Jak wyjeżdżała był na max. :( ... Wcześniej zrobiłem ponad 4tysiące km i prawie nic nie ubyło teraz trasa 600 km i zeżarło aż tyle...Nie wiem może wina turba bo źle zregenerowane, z tego co kobita mówiła to sadziła mu cały czas w granicach 160-180 km/h....spalił 7.0, czyli niby spoko jak na takie deptanie tylko ten cholerny olej sp***rza...aha u mnie egr zamknięty programem i blachą...

Opublikowano

Niestety, ale te silniki potrafią wciągać olej jak są kręcone po obrotach.

Opublikowano
  • Autor

Ja raczej nie kręce autem po obrotach, zazwyczaj robie długie trasy, np ostatnia 1100 km polska-holandia z predkoscią nie przekraczająca 140 km/h, więc tu bym przyczyny nie szukał.

Opublikowano

Niestety, ale te silniki potrafią wciągać olej jak są kręcone po obrotach.

hmm.. jak wróci to uzupełnię olej i będę obserwował...zobaczymy