Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BLB] Wibracje silnika (opiłki w oleju, diagnoza ASO - pompa oleju)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam temat pewnie nie obczy na tym forum wiec pwenie sie znow powtorze , szukajka dala mi tez jakis poglad na syt. ale z racji tego ze to moj pierwszy diesel ciezko mi jest sie na czyms oprzec.

Mianowicie , w moim aucie zaczely sie wibracje od silnika.Na wolnych obrotach czuje to na kierownicy i galce zmiany biegow.Nie wiem czy to sie zbieglo z tym ze u mnie zrobilo sie zimno ( 0 st. ) a w nocy przymrozki i w dzien tez temp po ok +5 - +7 stopni ale zaczelo mnie to niepokic bo jak bylo cieplo to tego nie czulem.Czy to normalne ze diesel wibruje jak jest chlodniej ( wibracje nie ustala jak sie uato nagrzeje ) czy moze byc to spowodowane np: innym paliwem ( zimowa ropa ? ) bo z tego co szukajka wyplula to : kolo dwumasowe , poduszki silnika ( ale auto ma dopiero 40 tys ) pompowtryskiwacze , itp itd.

Macie moze jakies pomysly ? ( poza tym auto jesdzi normalnie nie stracilo mocy ani nic z tych rzeczy )

Dzieki za pomoc.

[br]Dopisany: 03 Listopad 2008, 09:44_________________________________________________wlasnie mi sie przypomnialo , przy dotknieciu sprzegla czuje bicie na pedale , moze to cos pomoze .... ?[br]Dopisany: 03 Listopad 2008, 22:01_________________________________________________Nikt nie ma pomyslow ?

Opublikowano

przy dotknieciu sprzegla czuje bicie na pedale , moze to cos pomoze .... ?

to raczej normalne... przy delikatnym wcisnieciu

Opublikowano

widzę że następne wibrujące TDI :rolleyes:

a jest ich wiecej ? :) jeli tak to chetnie poczyma jak mi podeslesz link :)

nie jest to jakas tragedia ale skoro wydalem kupe kasy na auto to lubie jak mi wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku :wink4:

Opublikowano

Trzeniu przekopalem troche ale jesli masz cos konkretnego na mysli to podeslij a bede miec wiecej opcji.

Opublikowano

znajdz temat kolegi tomeks32 jest w dziale Silniki diesla :wink4:

lub kolegi AndyN

Opublikowano

No i mam ciekawe inf.

Wracałem dzisiaj ze spotkania i postanowiłem podjechać ASO które mam pod praca ( w Oslo )

Pan przyjął zlecenie na sprawdzenie wibracji i powiedział ze ma wolnego mechanika to może na to rzucić okiem ma miejscu.

Samochód wjechał na serwis i ..............

.......... mechanik stwierdził opiłki metalu w olej :wallbash: ( jak to sprawdził nie wiem ) , podejrzenie - luźna pompa oleju i jakiś jej kolo ? - w przyszla środę auto idzie na cały dzień.Zostanie zdjęta miska olejowa i dogłębne sprawdnie.Na auto właśnie sie skończyła gwarancje miesiąc temu ;( ...... wiec ogolnie zrobiło sie ciekawie :naughty::wallbash:[br]Dopisany: 06 Listopad 2008, 15:19_________________________________________________Jesli macie jakies linki odnosnie uszkodzenia spowodowanego pompa to prosze podeslijcie bede widzieczny....

Opublikowano

Juz czytalem ale dzieki mimowszystko

Opublikowano

Trzeba by poszukać czy AUDI nie robiło jakiejś akcji serwisowej w tym temacie, to bedziesz miał gratis :decayed:. Niestety nie pamiętam gdzie można znależć te informacje.

Opublikowano

masz auto na blachach NO czy PL?bo jesli nawet auto byloby na gwarancji,to jak jest na blachach PL to nie wiem czy gwarancja wchodzila by w gre tutaj....choc do konca nie jestem pewien....

Opublikowano

znajdz temat kolegi tomeks32 jest w dziale Silniki diesla :wink4:

lub kolegi AndyN

To nie taki przypadek.

Opublikowano

masz auto na blachach NO czy PL?bo jesli nawet auto byloby na gwarancji,to jak jest na blachach PL to nie wiem czy gwarancja wchodzila by w gre tutaj....choc do konca nie jestem pewien....

auto kupione tu na miejscu jest na blachach NO.Kupione w NO jako nowe przez poprzedniego wlasciciela i tu serwisowane [br]Dopisany: 07 Listopad 2008, 15:07_________________________________________________No i dyszel dostaje nowe serce a co najwazniejsze za wszystko placi Audi mimo ze gwarancja skonczyla sie 2 miechy temu.Musze przyznac ze nalezy sie szacun za postawe :cool1:

Opublikowano

bo to NO nie PL tutaj zawsze latwiej o wszystko,jednak mozna powiedziec ze te jednostki wyszly awaryjne po 40 tys.takie cus...............

Opublikowano

No i auto odebrane.

Nowy blok, glowica,turbo i cala lista rzeczy ktora mam dostac jutro na papierze.

Koszt ...... policzyli tylko za wymiane paska i pompy wody ktora serwis zalecil wymienic przy okazji( oczywiscie same czesci ).Musze przyznac ze staneli na wysokosci zadania , Polskie serwisy powinny sie uczyc takiego podejscia :good:

Opublikowano

I jak teraz to wygląda? Tzn praca silnika.

Opublikowano

Przejechalem dopiero 2 km ( z serwisu pod prace ) wiec ciezko mi cos powiedziec ale pod maska widze ze jest nowy blok glowice turbo itp. Silnik wibruje zdecydowanie mniej niz wczesniej.

Opublikowano

Musashi dziex :) ale tak czy siak wole dmuchac na zimne.Zobaczymy jak sie bedzie sprawowal jak troszke posmigam.....