Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chrobotanie przy pełnym skręcie kierownicy i dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcialbym sie poradzic poniewaz przy skrecaniu a raczej powolnym toczeniu sie( np skrecie kol max w prawo przy wyjezdzaniu z bramy) czuje takie dziwne szorowanie kol podobne uczucie do tego jakby opona sie slizgala.

Opony mam dobre bo nowe letnie i dzieje sie tak na suchym asfalcie np max skrecenie kol na parkingu w biedronce.

Czego to moze byc wina?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Kurde może dlatego że to był parking pod biedronka... :-)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Prosilbym o porade a nie temat odnosnie parkingu...

Opublikowano

Bylo juz kilka razy o tym na forum.Nic sie nie przejmuj -ja tez to mam*

wiekszosc z nas ktorzy posiadaja b6 i b7 maja cos *takiego

na mokrym i maxymalnym skrecie to juz w ogole masakra*:decayed:

*Nie masz co szukac przyczyn bo osiwiejesz a pozniej wlosy wypadna a "problem" i tak bedzie.*

Opublikowano
  • Autor
Bylo juz kilka razy o tym na forum.Nic sie nie przejmuj -ja tez to mam*

wiekszosc z nas ktorzy posiadaja b6 i b7 maja cos *takiego

na mokrym i maxymalnym skrecie to juz w ogole masakra*:decayed:

*Nie masz co szukac przyczyn bo osiwiejesz a pozniej wlosy wypadna a "problem" i tak bedzie.*

Czyli że co fabryka tak dała i tak ma być?

Opublikowano

tez tak mam to chyba normalne

Opublikowano
  • Autor

Dziwna przypadłość, poczekamy noże ktoś jeszcze sie wypowie.

Opublikowano

nie tylko b6 i b7.

b5, c4, c5, itd.

Opublikowano

No właśnie też to mam. Czy ktoś ma jakieś informacje co za to odpowiada ?

Opublikowano

Miałem to w vectrze A, vectrze B i mam w A4 B6:decayed:

Opublikowano
  • Autor

W uj dziwne.... Zeby tak mialo byc fabrycznie?Ktos jeszcze ma jakies sugestie albo wystepuje to u niego?

Opublikowano

Norma u mnie tez sie tak dzieje ....

Po zalozeniu dystansu na felgi mi przestalo obcierac bo sie troche flega odsunela ....

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam mam maly problem bo nie potrafie tego zdiagnozowac do konca ? A mianowicie gdy auto rozpędzi się gdzieś tak mniej więcej od 50 km/h wzwyz zaczyna cos huczec wydaje mi sie ze z prawego kola na poczatku myslalem ze to opona bo juz 6 lat jezdzilem i byly troche juz zuzyte wiec wymienilem ale huczenie zostalo huczy tak przy jezdzie na wprost i przy skrecie w prawo jak skrecam w lewo podczas jazdy huczenie ustaje. Wiem ze mam maly wyciek z maglownicy bo ubywa plyn raz na dwa miesiace musze dolac plyny do ukladu wspomagania. Jesli krece kierownica na postoju nic nie piszczy i nei trzeszczy i nie stuka

Nie wiem czy wymienic lozysko w prawym kole, maglownice bede regenerowal , mysle jeszcze czy to czasem nie pompa od wspomagania lub rolka na alternatorze moze ktos mial podobne obiawy ? zalezy mi na jakies podpowiedzi autem sie wybieram do polski i nie chce zeby cos sie rozjebalo po drodze bo mam 1400 km . Dziekuje pozdrawim jesli nie ten dzial to prosze przeniesc do odpowiedniego. zalezy mi na jakies podpowiedzi od czego zaczac

Opublikowano

Łożysko 99% jeżeli przy skręcie w lewo ustaje

Opublikowano

jesli to lozysko to jakie polecasz jakiej firmy ?

Opublikowano

FAG, Ruville, tańszych nie stosujemy a z tymi co wymieniłem problemów nie ma.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Koledzy może pomożecie zdiagnozować problem, od kilku dni zauważyłem że przy pełnym/ prawie pełnym skręcie kołami i ruszaniu słychać jakby chrobotanie/przeskakiwanie. Wydaje mi się że jest to odczuwalne nawet na kierownicy.

Występuję to tylko w momencie skrętu kół na maxa i dodaniu gazu, np na parkingu czy przy skręcaniu na skrzyżowaniu o 90 stopni.

Na postoju i kręceniu kierownicą nic się nie dzieje, tylko w momencie dodania gazu.

Może ktoś pomóc zdiagnozować problem?

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano

Przegub zewnętrzny.

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź, da się to jakoś sprawdzić wizualnie? Czy przegub walnięty?

Byłem u diagnosty i nic nie znalazł, mówił że w zawieszeniu wszystko ok. Osłony od przegubów całe.

We wcześniejszym aucie siadł mi przegub to było słychać takie gruchotanie przy skręcie, a tutaj nie gruchota tylko czasami (co np 5-6 sekund jak jeżdżę w kółko) chrobocze i jakby szarpie mocno.

Może coś ze wspomaganiem?

Jeszcze jedna wskazówka, nie wiem czy tak ma być ale jak skręcę kierownice na max to nie odbija z powrotem podczas jazdy tylko auto jedzie cały czas w bok ;) Koła 17 cali 225 szerokość (może to przez szerszą oponę?)

Pomóżcie bo nie wiem co wymienić :(

Edytowane przez leewang

Opublikowano

Mam ten sam problem ale tylko przy maksymalnym skręceniu w prawo w lewo ten problem nie występuje, raczej to chyba nie jest normalny objaw

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka