Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka oleju ADR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś 2 miesiące temu w mojej audi 1.8 ADR prawie 300 tys przejechane, wymieniałem uszczelniacze, popychacze, olej z castrola..... (wiem że to ścierwo) na Valvoline max life 10w40. Następnego dnia jechałem w góry i w Karpaczu jadąc pod górę zapaliła mi się pierwszy raz kontrolka oleju. Zatrzymałem się po chwili zgasiłem silnik, później sprawdziłem olej i było wszystko ok. Okazało się tam, że przepływka była czachnięta bo mocy też nie miała no to wymieniłem i wszystko było ok... do czasu. Jadąc przez miasto prędkością około 30-40 km/h na piątym biegu w momencie zatrzymania na światłach zapaliła się kontrolka oleju... Znowu ta sama sytuacja, zatrzymanie itp itd no i znowu olej w normie. Ostatnio siedziałem w odpalonym aucie z 30 minut i ruszyłem i tak po przejechaniu 300m znowu się zapaliła, tak samo gdy przegoniłem ją prędkością około 160-170 km/h i później jadąc wolno po mieście. Cały czas wszystko w normie, nie kopci, nie chodzi głośno, napinacz nie klekocze. Jakieś pomysły co do tego?

Pozdrawiam

Opublikowano

przydałoby się sprawdzić ciśnienie oleju,

może w misce olejowej pływają jakieś farfocle po Castrolu i co jakiś czas smok pompy olejowej coś takiego zassie i go przytka ale żeby to sprawdzić to tylko micha w dół,a z tym to trochę zabawy,

Opublikowano

Miałem to samo. Okazał się czujnik ciśnienia oleju :)

Opublikowano

kto normalny jeździ 30-40km/h na 5 :o czujnik raczej nie pierwsze co bym zrobił to zaglądnął pod miche i wyczyścił smok po czyszczeniu sprawdził ciśnienie pompa pewnie słabe ciśnienie daje i nie domaga przy dużym obciążeniu a kontrolka gaśnie pewnie po ruszeniu albo jak obroty bd pow 1tyś

szukuje się wymiana pompy :) ale z tym bym poczekał puki nie sprawdzisz ciśnienia po wyczyszczeniu :)

Opublikowano

Też miałem to samo i wymiana czujnika pomogła.

Opublikowano
  • Autor

kto normalny jeździ 30-40km/h na 5 :o

Powolny obchód miasta nocą panie, nie zawsze trzeba mieć pedał wciśnięty na maxa :D

Ostatnio przytarłem spodem i włączył się ten błąd dlatego obstawiam czujnik, zobaczymy po weekendzie podjadę i kupię nowy :) A tak ogólnie to w którym miejscu on się znajduje ?

Edytowane przez tomeks94

Opublikowano

A tak ogólnie to w którym miejscu on się znajduje ?

Jest w tylnej części głowicy , od strony grodzi.
Opublikowano
  • Autor

Za napinaczem gdzieś ma się rozumieć?

Opublikowano

Powolny obchód miasta nocą panie, nie zawsze trzeba mieć pedał wciśnięty na maxa :D no nie ale na 5 to już bym wolał na luzie i pchać bez przesady ani to się nie opłaca a ni nic za na pinaczem jest tylko krucieć od wody chyba a czujnik nie jest w bloku ?

Opublikowano

A tak ogólnie to w którym miejscu on się znajduje ?

Jest w tylnej części głowicy , od strony grodzi.

x2

Z tego co pamiętam lepsze dojście było z kanału.

Opublikowano

Czujnik ciśnienia oleju jest zamontowany w podstawie filtra oleju, czyli pod kolektorem ssącym.

Opublikowano
  • Autor

No nie powiem rowerki mnie wyprzedzały :D Dobra to ogarnę jakoś ten czujnik i napiszę o postępie. Dzięki za pomoc :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja miałem tak samo i niestety padła pompa oleju. Nowa pompa 250 zł plus wymiana oleju filtrów i wymiana pompy razem wyszło 600zł.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Coś tania ta pompa :)

Opublikowano

Normalna cena.

Opublikowano

30 na 5 biegu hahahahahhahahahahahha...zrob filmik i wrzuc bo cos nie łykam tego....ja w swoim conajmniej 50 i 5 bieg mysle wsadzic....rozpieetalasz tak silnik...tego nie slsyzysz ale wewnatrz powstaja duze naprezenia...gratulacje

nieeeeee...dobra...nie....powiedzmy sobie szczerze nie da sie takim samochodem jechac na 5 biegu przy 30 na godzine i tyle wiec cos Ci sie pokrecilo......przy 50 to ledwo daje rade przyspieszyc az buda trzepie a gdzie przy 30....no bez szans

Edytowane przez zwalowy

Opublikowano

Nie wierze jak jest to możliwe. Ja min 60- 70 km/h i dopiero 5 bieg.

Opublikowano

no jest to możliwe jak ktoś przykładał się na nauce jazdy z używaniem sprzęgła hyhy :D jest coś takiego hym pół sprzęgło ale puk puk 50 to może przesadził ale na 4 jak puścicie gaz to samochód jedzie te 40-45 bez sprzęgła samoistnie a w czasie hamowania do 30 zaczyna się dławic aż w końcu zgaśnie tak że nie realne

Opublikowano

Szkoda silnika i sprzęgła atrakcja z jazdy żadna.

Opublikowano

czujnik znajduje się przy podstawie filtra oleju(jak dobrze pamiętam to na jeden pin i zakryty białą gumką) , dobre dojście od góry po odkręceniu zbiorniczka z płynem chłodzącym , a czy na zimnym słychać popychacze (takie klekotanie ,prawie jak w dieslu)?, bo jeśli pompa to na pewno się odezwą