Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Czerwona kontrola ciśnienia oleju "oldruck"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie prośba o pomoc. Zauważyłem, że po przekręceniu stacyjki i nie włączania zapłonu po kilku sekundach zapala sie czerwona konewka "oldruck" czyli niskie cisnienie oleju. Troche spanikowałem...Podłączyłem pod kompa, żadnych błędów. Usterka pojawiła się wczoraj rano i tak jak mowie wystepuje przed uruchomieniem silnika, sama sie zapala i sama gaśnie. Czujnik cisnienia oleju? pompa oleju? Silnik jak dla mnie sprawuje się OK. Poziom oleju również w normie

Edytowane przez Melman1980

Opublikowano

Może smok zapchany...

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

jak to sprawdzic czy ten smok zapchany czy nie?

Opublikowano

w alt jest z tym maly problem bo musial bys sciagnac miske a zeby to zrobic trzeba wyciagnac silnik. Jesli masz kamerke wziernikowa to mozesz odkrecic czujnik poziomu oleju i tamtędy wprowadzic kamere zeby obejrzec smoka. Mozesz tez podlaczyc zwykly manometr do pomiaru cisnienia oleju. Wykrec czujnik cisnienia w podstawie filtra oleju i tam wkrec manometr. Sprawdzanie vagiem cisnienia nic nie da bo w ALT pokazuje tylko OK lub NOT OK.

Opublikowano

dzieki benyA4 mam kamre wziernikową i ja tam wpuszcze pozdrawiam :)

Opublikowano

Miałem to samo . Po czasie samo ustąpiło. Jak będę zmieniał czujnik oleju to zajrzę do smoku

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

w alt jest z tym maly problem bo musial bys sciagnac miske a zeby to zrobic trzeba wyciagnac silnik. Jesli masz kamerke wziernikowa to mozesz odkrecic czujnik poziomu oleju i tamtędy wprowadzic kamere zeby obejrzec smoka. Mozesz tez podlaczyc zwykly manometr do pomiaru cisnienia oleju. Wykrec czujnik cisnienia w podstawie filtra oleju i tam wkrec manometr. Sprawdzanie vagiem cisnienia nic nie da bo w ALT pokazuje tylko OK lub NOT OK.

Nie trzeba wyciągać silnika. Odkrecasz od poduszek olejowych i odbój, unosisz silnik oraz odkrecasz dolne zawieszenie. Już raz to przerabiałem i znowu będę musiał, bo przy remoncie silikonu naciapał... Tylko czy jest sens? Nagar nagarem, nie zatyka smoka całkowicie. Należy sprawdzić ciśnienie oleju od zimnego do rozgrzania

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jakie są wartości ciśnienia oleju dla 2.0 alt.

Opublikowano

Z tego co pamiętam 4-1 bar od zimnego do rozgrzania, pomiar przy 80 st oleju 1.2 bar

Opublikowano

Dzięki ,ja miałem przy 90 st. 1.4-1,5. To chyba jest ok.Jak zwiększają się obroty to ciśnienie wzrastło.

Zawartość dodana 8 minutes later

Może masz pomysł gdzie szukać,jak ciśnienie jest ok. a co jakiś czas mignie kontrolka ciśnienia.

Opublikowano

Opieralismy się na jednym z programów, teraz nie pamiętam.... Mieliśmy stronę z prawidlowymi wartościami. Wynik na 5w40 i po całkowitym rozgrzaniu ciśnienie spadło do 0,8. Czujnik wkrecilismy od gazu, olejowy był zajechany. Aczkolwiek wyniku w nim po rozgrzaniu nie było, tylko ma być w temp 80st oleju (powinno być) 1.2 bar i zakres ciśnienia 4-1 bar na wolnych obrotach

Opublikowano

Dzięki ,będę coś działał? 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam . Odgrzeje trochę temat . Miałem podobne objawy z kontrolką Ol druck po płukance i wymianie oleju na 10-40 MoS2 oraz filtra mann . Wymieniłem czujnik i ponownie  filtr oleju (tym razem Knecht ) oraz olej (Vr1 Valvoline 5w-50) i do tej pory spokój . Gdzies czytałem , że nieodpowiedni filtr oleju moze powodować takie objawy ze wzgledu na swoja konstrukcje . zalecany jest filtr knecht albo mann. U mnie najprawdopodobniej padł czujnik bo miał nieszczelność , przeciekał na zewnatrz od strony wtyczki.

Edytowane przez dony.dk

Opublikowano
2 godziny temu, dony.dk napisał:

i do tej pory spokój

I niech tak Ci zostanie....

Filtry Knecht lub Mann to bardzo dobre jakościowo produkty ( stosuję ten pierwszy), tyle,że do "kompletu" leję olej 5W40, który jest dedykowany do tego silnika....

Jako szczegół dodam,żebyś zmienił sobie w opisie mylne info - silnik 2.0 ALT to 20 sto zaworowy motor, więc 20V a nie 16V......

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam problem u siebie w alt. 

Po nocy nie mogę odpalić auta, pokazuje się konewka i oldruck. Vag pokazuje engine speed sensor no comunication. 

Silnik załapie i odpali po energicznym i bardzo mocnym wciskaniu sprzęgła, po odpaleniu zapala się kontrolka epc. Później mogę zgasić i zapalić od strzała (bez kontrolki) 

Co może być przyczyną? 

Wymieniony czujnik położenia wału, przekaźnik pompy paliwa, czujnik temperatury. 

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam temat zamilkł ,ale dopadło i mnie kontrolka oldruck i czerwona konewka i za Chiny nie wiem od czego to zależne raz mogę przejechać 70km i się nie zapala a raz po 15km się zapala gaśnie zapala gaśnie ewidentnie się to dzieje na rozgrzanym silniku . Dodam że silnik ma moc . Wszystko zaczęło się po wymianie oleju 3 dni temu  i plukance która robię przy każdej wymianie . Olej tym razem to valvo max life 5w40 , zawsze lałem motula 5w40 i zero problemów ale podejrzewam że to nie wina samego oleju. Na czwartek umówiony jestem na pomiar ciśnienia . Jakie były wasze przyczyny zapchany smok , pompa oleju , czujnik ? Gdyby to był silnik starej konstrukcji typu VW 1.8 90 koni to w ciemno wymienial bym czujnik bo w tych silnikach nic się nie działo , ale przy alt to trochę jestem sfajdany ?

Opublikowano

Pompa oleju, weź z pierburga wraz z zestawem modyfikującym o mniejszą zębatkę, przez co pompa przy niskich obrotach ma większą wydajność.

Ewentualnie zloguj podczas jazdy pracę czujnika ciśnienia oleju wraz z obrotami, będzie można ocenić czy mimo podwyższonych obrotów czujnik pokaże niskie ciśnienie z wysokim na przemian, co by mogło oznaczać uszkodzony czujnik ciśnienia oleju.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
14 minut temu, Langista napisał(a):

Pompa oleju, weź z pierburga wraz z zestawem modyfikującym o mniejszą zębatkę, przez co pompa przy niskich obrotach ma większą wydajność.

Ewentualnie zloguj podczas jazdy pracę czujnika ciśnienia oleju wraz z obrotami, będzie można ocenić czy mimo podwyższonych obrotów czujnik pokaże niskie ciśnienie z wysokim na przemian, co by mogło oznaczać uszkodzony czujnik ciśnienia oleju.

Ok w czwartek będę walczył z mechanikiem . Myślisz że płukanka mogla zaszkodzić bo taki dziwny zbieg okoliczności ?czasem pomaga puszczenie go z obrotów i gaśnie kontrolka a czasem nic nie pomaga po chwili sama gaśnie 

Opublikowano

Wyjdzie co jest winne przez sprawdzenie ciśnienia oleju.

Opublikowano
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Wyjdzie co jest winne przez sprawdzenie ciśnienia oleju.

Ale manometr np pokarze niskie ciśnienie to bez rozebrania pompy czy smoka i tak nie będzie wiadomo co ,no chyba że będzie pokazywał dobre ciśnienie wtedy można by obstawiać czujnik