Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

opony letnie w zime?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie jazdy na oponach letnich w zimę. Jeśli nie ma śniegu lub jest tyle, że nic to czy można jeździć na letnich w zimę? Na szklance i tak nawet zimówki wiele nie dadzą, a taki temperatury do -7 i brak śniegu to nic. Tylko właśnie czy nie "zniszczę" sobie opon letnich jeżdżąc w takich temperaturach jak ma się guma w letnich do minusowych temperatur? Obecnie nadal na letnich i w sumie jeśli nie spadnie porządnie śnieg to chciałbym na nich jeździć. Zimówki mam nówki w piwnicy, więc to kwestia godz w wymianie.

Opublikowano

Oponom nic nie będzie chociaż jak spadnie śnieg to trakcji będzie 0. Moja szwagierka w tamtym roku przejezdzila cały sezon zimowy na letnich ale to nie była jazda trochę śniegu i juz ogromne problemy z pokonaniem wzniesień czy hamowaniem. Jeśli masz opony zimowe to bym założył rano jest na minusie miejscami robi się gololedz a wierz mi zimowka na lodzie ma lepszą przyczepność (jeśli można tak to nazwać) i prowadzenie niż letnia. Ja zmieniłem opony juz tydzień temu. Jeśli nie miał bym zimowek i miałbym kupować to bym się zastanowił czy kupować i zmieniać a jak masz to według mnie lepiej zmienić i zima cie nie zaskoczy.;-)

Opublikowano

Zakładaj zimówki a w wolnym czasie poczytaj co się dzieje z letnią gumą przy minusowych temperaturach ? Jak zachowuje się gumowa mieszanka itd.

Edytowane przez jacek70

Opublikowano

Nówki zimówki i zastanawiasz się nad zmianą ? eh :doh:

Zakładaj i nie kombinuj !

Opublikowano

zamiast się zastanowić czy nie zrobi sobie czy innym krzywdy na drodze jeżdżąc na (-) na letnich to ten się martwi czy mu się opony nie zniszczą... co za kraj...

Opublikowano

mam pytanie odnośnie jazdy na oponach letnich w zimę.

Czysta prowokokacja.

Temat do kosza i bez zbędnych wypowiedzi bo szkoda paluchów i klawiszy.

Opublikowano

A po co trzymasz te zimowki? Masz nowe zakładaj nigdy nie wiesz co spotka cie na drodze a dwa to nie wiesz ze jak je potrzymasz 2 sezony w piwnicy to i tak nie przedłużyć ich żywotności? Guma tez traci swoje właściwości jak dlugo lezy dlatego z reguły nie kupuje się używać starych opon w szczególności zimowych.

Ale cóż jak Tobie nie przeszkadza ze bedziesz tak wozil najblizszych, to jeśli o mnie chodzi możesz nawet na slikach śmigać....pomysł co ugrasz i czy warto....

Opublikowano

Prędzej guma sparcieje niż bieżnik sie zedrze. Nie ma co oszczędzać. Zrobi dzwona na letnich to nie zaoszczędzi.

Opublikowano

Gość się zlewa a Wy odpisujecie :grin:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chodzi o śnieg a o temeperaturę... nawet bez śniegu opona robi się zbyt twarda już w granicach +5*C ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ciekawe jakby jeździł na letnich oponach w warunkach jakie obecnie panują.

Opublikowano

Ja jezdze jak narazie i puki można ruszyć i napedy działaja mozna jezdzic ale jest to niebezpieczne bo hamowanie naprawde jest dlugie.

Opublikowano

Pomyśl o sytuacji gdzie masz ulicę "pod górkę" i z dwóch stron poparkowane samochody i bardzo wąski przejazd... Koła buksują, zsunie Cię na bok, pykniesz w jakieś auto i problem gotowy... Tak w ogóle to jazdy na zimówkach w PL nie regulują jakieś przepisy? :eusathink:

EDIT.

W PL jako jednym z nielicznych krajów UE nie ma obowiązku wymiany gum na zimowe... Jedyny wymóg jest taki że bieżnik musi mieć min 1,6mm

Edytowane przez Artur_8K0

Opublikowano

W PL jako jednym z nielicznych krajów UE nie ma obowiązku wymiany gum na zimowe... Jedyny wymóg jest taki że bieżnik musi mieć min 1,6mm

To jest właśnie Polska.

Opublikowano

Polska :D

Opublikowano

1.6 dla letnich 4 dla zimowek jak juz masz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

warto jeździć Audi czy lepiej wyciągnąć Poloneza, a Audi trzymać pod kocem:) sory nie mogłem się powstrzymać