Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego(APU)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzie znajduje się czujnik temperatury płynu chłodzącego w silniku 1.8T z oznaczeniem APU? Temperatura na zegarach raz działa prawidłowo tzn. po przejechaniu kilku kilometrów urośnie do 90st. jednak potrafi w pewnym momoncie opaść jakby samochód w ogóle się nie nagrzał mimo iż z nawiewu leci gorące powietrze. Czasami wogóle się nie podniesie. Jaki czujnik ewentualnie kupić?

Edytowane przez Morales_1990
Opublikowano

Miedzy silnikiem a grodzia

kup ori w ASO

Opublikowano (edytowane)

Tak jak mówi Dev koniecznie kup w ASO. i na necie jest parę zdjęć tego czujnika i jego podstawy która jest od tyłu do głowicy przymocowana, czujnik wchodzi od góry, tam nie ma nic innego na 4piny.

Edytowane przez robitl
Opublikowano (edytowane)

Tak jak wyżej, czujnik tylko w ASO, jest ciut droższy, ale będziesz miał spokój. Kiedyś w B5 1.6 przerobiłem 3 czujniki, dopiero ten z ASO był sprawny działa w tym aucie do dzisiaj :) I przy wymianie uważaj na oring.

Edytowane przez lukasz51237
Opublikowano

Oring tez nowy cza dac

Opublikowano

masz go w glowicy z tylu przed grodzia w takim plastikowym króćcu (hah)...najczesciej ma kolor niebieski(bo bywaja dwa jak amsz klime)...ma 4 piny.....TYLKO i wylacznie nowy(groszowa sprawa...ja dalem kiedys nowy zamiennik i niedosc ze wytrzymal na blacie 2 3 miechy to jeszcze zaczol palic jak smok i jepac dymki z wydechu(odpowiada za dostarczanie paliwa do cylindrow..jest on w fuj wazny........pragne tylko Ci napsiac bo erszta to jak i ja wie ze ma on 2 obwody...jeden na blat a drugi do kompa pokladowego...i jeden z drugim nie ejst wogle polaczony elektrycznie...na blacie mozesz miec wyswietlone muminki a komp itak wie swoje...dlatego odwrotna sytuacja tesh jest mozliwa ze na blacie 90 jak umarle a komp tanczy salse....pyzydyry