Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wtyczki pod komputerem (ECU) - od czego są?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po rozebraniu obudowy komputera i wyjęciu z niej sterownika ukazują się nam kolorowe wtyczki:

- biała
- żółta
- czerwona
- brązowa
- czarna

Widok mamy taki:

th_9_zpsy1rln0fo.jpg

Ale jak odepniemy wtyczki od strony ECU (wtedy mamy cała wiązkę silnika odłączoną) to widok mamy następujący:

th_5095305800_1365146605_zpstj2tjs8f.jpg
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi, od czego są te wtyczki - gdzie one idą do wnętrza auta?

Nigdzie w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi a mam mały problem techniczny z tymi wtykami i chcę posprawdzać poprawność połączeń (ciągłość przewodów).

Edytowane przez magoo
Opublikowano

Czytam 3 raz i nie rozumiem jakie jest pytanie. Chcesz znaleźć przewody z żółtej kostki gdzie idą?

Opublikowano (edytowane)

Czytam 3 raz i nie rozumiem jakie jest pytanie. Chcesz znaleźć przewody z żółtej kostki gdzie idą?

Pytanie poprawione ;)

Chcę znaleźć gdzie idą przewody z wszystkich tych kolorowych wtyczek ;)

Edytowane przez magoo
Opublikowano (edytowane)

wszystkie? schemat Ci moge podrzucic z autodaty ale one idą do bezpieczników, modułów, licznika i w każde miejsce samochodu wiec bedziesz musial pruć całą instalacje bo to nie takie hip hop

Edytowane przez misiek95
Opublikowano

wszystkie? schemat Ci moge podrzucic z autodaty ale one idą do bezpieczników, modułów, licznika i w każde miejsce samochodu wiec bedziesz musial pruć całą instalacje bo to nie takie hip hop

Tak, wszystkie przewody wychodzące z tych kolorowych wtyczek w stronę wnętrza auta mnie interesują ;)

Opublikowano (edytowane)

Kolego zadałeś pytanie, i zapewne oczekujesz odpowiedzi, tylko jak ktokolwiek może Ci pomóc, skoro brakuje podstawowych informacji. :wink:

Uzupełnij profil, każdemu będzie łatwiej :)

Edytowane przez Bromchit
Opublikowano

ja chętnie bym pomógł bo pare razy przerabiałem temat co gdzie idzie ale też nie bardzo kumam co chcesz osiągnąć i w jaki sposob? podszybie Ci zalało? wypruj całą instalacje do wnętrza auta, rozetnij izolacje i będziesz wiedział co gdzie idzie ;) przypuszczam że nigdzie w necie nie ma rozpiski pinow w tych konkretnych kostkach w twoim aucie, no bo kto by mial to robić i po co :wink: podrzuce ci schemat podłączenia ecu w twoim silniku jak podasz jakie masz auto. większość powinienes rozszyfrowac gdzie idzie- chociaż i tak uważam że gówno Ci to da :wink:

Opublikowano (edytowane)

Kolego zadałeś pytanie, i zapewne oczekujesz odpowiedzi, tylko jak ktokolwiek może Ci pomóc, skoro brakuje podstawowych informacji. :wink:

Uzupełnij profil, każdemu będzie łatwiej :)

Uzupełnione ;) Chodzi tu o Passata B5 (przedlift) a to bliźniak A4 więc połączenia będą identyczne ;)

ja chętnie bym pomógł bo pare razy przerabiałem temat co gdzie idzie ale też nie bardzo kumam co chcesz osiągnąć i w jaki sposob? podszybie Ci zalało? wypruj całą instalacje do wnętrza auta, rozetnij izolacje i będziesz wiedział co gdzie idzie ;) przypuszczam że nigdzie w necie nie ma rozpiski pinow w tych konkretnych kostkach w twoim aucie, no bo kto by mial to robić i po co :wink: podrzuce ci schemat podłączenia ecu w twoim silniku jak podasz jakie masz auto. większość powinienes rozszyfrowac gdzie idzie- chociaż i tak uważam że gówno Ci to da :wink:

Nic nie jest zalane ale w tych kolorowych wtyczkach są piny (konektory), które z nich niestety wypadają i już raz mi się zdarzyło, że auto przez to mi nie odpaliło. Chce te kolorowe wtyczki zamienić na inne stąd prośba o schemat / pinout tych wtyczek - za co każda odpowiada itd. ;)

Co do auta to: VW Passat B5 1.9 TDI AFN (110KM) 98rok. ECU o oznaczeniu 038 906 018P - czyli z map sensorem na rurze dolotowej bo wcześniejsze sterowniki miały je wewnątrz ;)

Edytowane przez magoo
Opublikowano (edytowane)

Kolego mogę poszukać schematu w Elsie, więc prościej dla mnie jakbym znał rocznik i kod silnika :wink:

...znalazłem :wink: napisałeś to w cytowanym poście... :wink:, dzięki temu unikniemy niespodzianek, pomimo że auta bliźniacze to coś tam jednak może nie zgadzać się.

Proszę bardzo:

1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear 1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear 1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear
1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear 1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear 1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear
1_9_l_66_k_WTDI_AHU_AHH_with_manual_gear
Mam nadzieję, że to manual, bo do automatu, jest inny schemat, chociaż nie wiem jak bardzo się różni.
Edytowane przez Bromchit
Opublikowano

Tak, manual ;)

Dzięki wielkie, coś tam z tego się przyda :)

Opublikowano

Odświeżę temat 

a4 b5 1.6 alz 2000r i a4 b5 1.8t anb 1999 wiązki sa takie same czy jest jakas róznica ?

Opublikowano

Wiązki silnika raczej się różnią ze względu na różne silnki. Wiązka wnetrza zapewne ze względu na różne wyposażenie. 

Opublikowano

Wiązka od silnika tak chodzi mi o to czy właśnie wiązka od kostek tych 5 w podszybiu różni się na tyle ze po podłączeniu innego ecu w moim przypadku swap 1.6 alz na 1.8t anb mogą być takie różnice ze auto nie odpala ?(brak prądu na pompie paliwa )

Opublikowano
Dnia 5.12.2015 o 17:11, misiek95 napisał:

ja poprosze taki schemat nawet dwa od 1.6 alz i 1.8t anb jesli mozna 

Opublikowano (edytowane)

ALZ 1.6 

Page1.jpg Page2.jpg Page3.jpg

Page4.jpg Page5.jpg Page6.jpg

Page7.jpg Page8.jpg Page9.jpg

Page10.jpg 

1.8T ANB

Page10.jpg 

Edytowane przez Bromchit
Opublikowano
14 godzin temu, Bromchit napisał:

ALZ 1.6 

Page10.jpg 

1.8T ANB

Page10.jpg 

Dziękuje bardzo teraz tylko znaleźć kogoś kto to ogarnia i znajdzie różnice jeśli występują