szkodnik1 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam. Taka sytuacja?! pojechałem dziś na MOT wszystko było ok. wyjechałem z serwisu i po przejechaniu 100m nastąpił huk i nagle spadek mocy i biały dym. Zjechałem na bok i zgasiłem auto po chwili odpaliłem normalnie jednak biały dym i brak mocy nadal został , dojechałem do domu ( około 1 km.) Przy wyższych obrotach było słychać klekot w silniku. Mam się liczyć z tym że to turbina czy coś więcej??? Rozumiem że auto na lawetę i do mechanika ;-( Pozdrawiam
lukaszooo Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Sprawdz czy nie wypiął sie przewód dolotu.
szkodnik1 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2015 dzisiaj jest za ciemno ale nie omieszkam jutro posprawdzać wszystko!. dzięki za info.
lukaszooo Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Najlepiej jest zrobić to ciśnieniowo.
szkodnik1 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2015 Najlepiej jest zrobić to ciśnieniowo. co masz na myśli?
lukaszooo Opublikowano 29 Grudnia 2015 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Wypinasz przewód dolotu przy EGR i szczelnie zatykasz, odkręcasz rurę filtra powietrza i dmuchasz kompresorem, jeśli ma sie odpowiednio dorobione zatyczki i przejściówkę mozna dmuchnąć 2 bary i wychodzi każda dziurka.
nik23 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Nagraj jakiś film- posłuchamy, zrób jakieś logi pomądrzymy się
szkodnik1 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2015 Nagraj jakiś film- posłuchamy, zrób jakieś logi pomądrzymy się dziś rano zabrałem się za diagnozę swojej niuni. Filmu raczej nie nagram gdyż olej w silniku się skończył! wszystko poszło w wydech. Brak ubytku płynu i nie zauważyłem zadnych wycieków pod silnikiem. Po zdjęciu osłon i rur od turbo wykonałem zdjęcia wnętrza turbiny oto efekt: http://www.directupload.net/file/d/4218/5i52trg7_jpg.htm http://www.directupload.net/file/d/4218/m359johz_jpg.htm
nik23 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 I już jest sprawca nowe włożysz i bedzie git
szkodnik1 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2015 I już jest sprawca nowe włożysz i bedzie git dobrze słyszeć! ;-) czy jest to skomplikowana operacja ? zastanawiam się czy się tego nie podjąć samemu! mam miejsce i skromne umiejętności hyhy. Czy może lepiej zapakować na lawetę i oddać do mechanika?
iwadrian Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jak masz narzędzia i trochę umiejętności to sam wymienisz. Potem błędy pokasować i w drogę.
nik23 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wyjęcie turbiny niejest jakoś bardzo skomplikowane, troche kijowy dostęp bo jak wszedzie ciasnawo ale pomału dasz sobie rade bez problemow. Grunt to pomału delkiatnie, nic na siłe.
lukaszooo Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Przy wymianie zawsze wkur... mnie odkrecenie turba od kolektora i odkrecenie flanszy wydechu, jesli to pujdzie to juz jest po robocie jesli nie to trzeba wiercic.... przy montazu zawsze mam problem z przykreceniem dolnego przewodu olejowego a szczegolnie z przesuwajaca sie papierowa uszczelka. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez lukaszooo
szkodnik1 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tak przy okazji autko było po programie i zastanawia mnie czy wymiana turbiny nie spowoduje jakiś dodatkowych problemów??? jeżeli się zdecyduję na wymianę we własnym zakresie będę potrzebował zestaw uszczelek. zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ! Sprawa oleju którego prawie nie ma ;-)
iwadrian Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Jeżeli założysz taką samą turbawkę to nic się nie powinno zmienić a olej to pewnie przez uszkodzoną tyrbinę wywaliło, stąd ten dym podczas awarii. Przy wymianie obejrzyj i wyczyść wszystkie węże dolotowe bo pewnie zarzygane olejem będą i pewnie jakieś wióry ze starego wirnika też się znajdą.
greg2505 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 jak poszedł olej w wydech to po wymianie turba ,będziesz trochę dymił do puki z wydechu się nie wypali ,ja założyłem zamiast kata używany zamiennik w którym było trochę oleju ,to swiata przez ok30min za mną nie było widać
Rekomendowane odpowiedzi