Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A8 D2 Przedlift - odpoczynek od A4 1.8TQ :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skórzane obicia dołu deski i schowka były chyba tylko w wersji W12, ale mogę się mylić.

Może to śmieszne ale A4 B5 i A8 D2 są dość podobne... przód (zwłaszcza przedlifta) z daleka wygląda bardzo podobnie do A4... Różnice wewnątrz lift / polift są bardzo podobne w obydwu samochodach, pomijam już tą słynną wajchę włącznika świateł która jest właśnie tylko W A4 B5 i w D2. Gdzieś w necie jest D2 po lificie z lampami od A4 B5, ponoć bez większego rezania podchodzą :blink:

Bardzo ładna A8, szkoda, że nie czarna...

Opublikowano
  • Autor

lampy zostaja przedlifty - bo przedlift mi sie podoba, ma swoj urok, poszukam soczewek bixenon boscha ktore podchodza bardzo ladnie do tych lamp boschowskich przedliftowych, a rezanie lamp z b5 bylo by bynajmniej smieszne :) w dodatku przedliftowe sa szklane, nieklejone na zwyklej gumowej uszczelce i spinkach - wiec sa raczej niesmiertelne

co do zawiechy to mowilem, jeden wahacz na strone rozni sie tylko od tego co w b5 wiec smialo mozna kupic tanszy komplet wahaczy do b5 i dokupic tylko jeden wahacz, a drugi od b5 sprzedac

Opublikowano

To w sumie nie ma aż tak źle, jak czytałem na jednym forum pisali że koszt utrzymania a8 to tak jakby miec 2xa4. W jakich granicach cenowych szukać modelu? Z tego co widze można kupić już do 10 tyś ale trafiłem na modele za 25. Czy za 15-16 da się kupić coś sensownego?

Opublikowano

Znajomek już wymieniał silnik i skrzynie,tylko to była eSa...

Edytowane przez wesz82

Opublikowano
  • Autor

pewnie kupil taka za 20tys :) dobry polift kosztuje o 22 wzwyz... jesli mial robiona skrzynie to jeszcze pol biedy - dobrze jakby byly na to dokumenty i gwarancja

s8 polift natomiast - nie szukalbym niczego ponizej 30tys - bo 95% to juz zajechane szroty nawet jak ladnie wygladaja

przedlifta natomiast idzie juz wyrwac calkiem niezlego za 15tys z gazem i w miare pewną historią, moj byl troche tanszy ze wzgledu na brak LPG

mowie tu tylko o silnikach 4.2 - bo inne nie warte sa zachodu

3.7 - po co jak mozna miec 70KM wiecej w 4.2 a utrzymanie to samo
o 2.5 tdi nei wspomne, 150km w tym aucie to jak 90 w b5
2.8 to też męka dla tej budy tym bardziej w automacie

a co do kosztu 2xa4 - to wypowiadali sie widocznie ci co nie mieli

orientacyjne koszty rozrzadu to ok 1000zł czesci z pompą plus robota
napinaczy w glowicach nie ma
sondy są tylko dwie
zawieszenie prawie to samo co b5
tylne nie takie samo ale tak samo skontruowane co w b5 quattro - moje b5 ma 280tys i jeszcze nie ruszalem zawiechy z tylu procz amorow i lacznikow stabilizatora
hamulce tez taniocha - a kombinacji niezliczona ilosc jak w kazdym audi z szerszym rozstawem otworow w jarzmie

z elektryki rzadko cos sie psuje, a nawet jesli czesci zamiennych w ciul na allegro, nie musza byc oczywiscie nowe z ASO

a reszta jak w jakzdym innym lepiej wyspoazonym audi z tamtych lat, czy to b5 czy c5

a całość zamyka buda i blacha z aluminium - 30% sztywniejsza, w srodku nic nie trzeszczy, no i ruda nie zeżre ani nic innego jesli nie była klejona
nie mówiąc juz o redukcji masy z tego powodu, krótsze c5 z takim samym wyposażeniem co d2 będzie ważyło tyle samo

podójne szyby w drzwiach też robią robotę - bo do 1500obr silnika w aucie jakby nie było

dla mnie lepszego auta w tej klasie i przedziale cenowym nie ma

a w sumie automat nie wychodzi duzo drozej

serwis 400zł raz na 2-3 lata - czyli filtr z olejem plus ewentualna robota
remont - naprawdę porządny remont można zrobić za 5 tys...

a skrzynia manualna 6 biegowa też nie jest nieśmiertelna
na remont trzeba liczyć dwójkę z hakiem - a dwumas do tego nowy też wychodzi ponad dwójkę plus 6 stów sprzęgło

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

Tragedii nie ma,a ja zawsze bałem sie V,w sumie dalej sie boje ale dzwiek jest mega :banan::banan::banan:

Opublikowano
  • Autor

wyciagne ja na spacer niedlugo to zrobie moze jakis filmik

na tą chwilę drugi po kierownicy mod, zmiana wkładu prawego który rozleciał się przy próbie rozklejenia do wyczyszczenia :)

1937091_1116215095086145_489191815921856

wklad pasuje z a4 przedlifta, nawet mam taki w piwnicy ^^ fotochromu nie bedzie ale zawsze cos, lewy wklad juz wczesniej ktos wymienil na normalny

udało wyrwać mi się na spacerek, jakość dźwięku w moim telefonie nie zachwyca niestety, a na jezdni lód + letnie opony

https://youtu.be/b9CH2hyMToc

https://youtu.be/a2VPpT1Y74M

i brak trakcji na 1nce :)

https://youtu.be/pkj8-2eQ3kA

Edytowane przez pioteros

Opublikowano

Niezłe przyśpieszenie i dźwięk też robi robotę :decayed:

Opublikowano

skórzane obicia dołu deski i schowka były chyba tylko w wersji W12, ale mogę się mylić.

Może to śmieszne ale A4 B5 i A8 D2 są dość podobne... przód (zwłaszcza przedlifta) z daleka wygląda bardzo podobnie do A4... Różnice wewnątrz lift / polift są bardzo podobne w obydwu samochodach, pomijam już tą słynną wajchę włącznika świateł która jest właśnie tylko W A4 B5 i w D2. Gdzieś w necie jest D2 po lificie z lampami od A4 B5, ponoć bez większego rezania podchodzą :blink:

Bardzo ładna A8, szkoda, że nie czarna...

Tą słynna wajchę ma jeszcze A6 C4, 80 B4, 100 C4 :wink:

Opublikowano

To nie taki ten diabeł straszny :decayed: Ładnie mruczy, przyspieszenie kozak...a jak z ubezpieczeniem? Dużo więcej niż za a4?

Opublikowano
  • Autor

Przy maks znizkach 580 zł jak dla mnie wychodzi a mam 28 lat więc raptem nieco ponad stowka więcej niż 1.8t placilem

Opublikowano

Super furka, jak spalanie wychodzi? :)

Opublikowano

Serio? Myślałem że dużo więcej. Pozostaje uzbierać odpowiedni fundusz i szukać wymarzonej wersji :)

Opublikowano
  • Autor

Spalanie to rzecz bardzo zmienna :)

Trasa toczenie się ok 90tki wychodzi 10-11

Miasto na zimno i w korkach co kilka metrów - 23

Luźniejsze male miasto ok 18 ale też silnik nie rozgrzany do konca

Opublikowano

Automat, a nie silnik robi te cyfry ;)

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie, spalanie znacznie spada jak automat wbija 4ty bieg

Opublikowano

I abz'ty tak palą są bezawaryjne ale coś za coś, za to nowsze 40v palą mniej przez zmienna fazę

Opublikowano
  • Autor

na gazie wychodzi praktycznie to samo, a odchodzi ci 8 zaworow i 2 napinacze po 2 tysie kazdy z ASO :)
i podobno ABZty fajniej brzmią

jest jeszcze jedna wada tego auta, telefon komórkowy gubi w nim zasięg przez wygłuszenie i podwójne okna ^^

edit:

miało się nic nie dziać... pojutrze beda u mnie grube stabilizatory z eSy, przod 29 tyl 20 mm :kox:

Opublikowano

Graty zakupu. Sam zacząłem szukać takiej gabloty na niedzielne wypady jednak ciężko wyszukać coś poszanowanego.

Może kiedyś dołączone do grona szczęśliwców :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

a pro po niedzielnego wypadu, pierwsza trasa za mna... komfort niesamowity, czy sie jedzie 100 czy 200km/h... cos niespotykanego, a momentu pod noga nie brakuje, pedal do oporu i poszedl z kazdej predkosci, spalanie srednie 10L po trasie