Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW B7] rozrząd, pompa oleju- pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
W skrócie, pod koniec listopada kupiłem A4 b7 bpw 140 km + DPF 03.03.2006r. przebieg obecny +/- 193 000 km
Przed świętami wymieniłem olej + wszystkie filtry
następnie mam zamiar wymienić rozrząd i teraz moje pytanie:
1. Przy wymianie rozrządu, zregenerować pompę oleju w Rumi i mieć spokojną głowę na jakiś czas?
2. Przy wymianie rozrządu, sprawdzić stan zabieraka i tylko jego wymiana?
3. jakieś inne sugestie? :P

pozdro!

Opublikowano

Ja wymienilem cala pompe + nowy powiekszony imbus. Najlepiej niech mechanik zobaczy co tam sie dzieje ale imbusa to napewno bym wymienil.

Opublikowano

A ja bym najpierw sprawdził historię serwisową auta :decayed:

Może imbus już wymieniany :naughty::P

Opublikowano
  • Autor

Mam książkę serwisową + wszystkie rachunki i nie znalazłem żadnej wzmianki o wymianie ;P chociaż książka niemiecka dla pewności sprawdzę jeszcze raz xD

Opublikowano

Ja bym uderzył do ASO , niech dokładnie sprawdzą :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ja wymienilem cala pompe + nowy powiekszony imbus. Najlepiej niech mechanik zobaczy co tam sie dzieje ale imbusa to napewno bym wymienil.

Gdzie wymieniałeś pompę? jakiś warsztat który mógłbyś polecić? ;>

Opublikowano

Po co wymieniać pompę skoro może okazać się dobrą. U mnie przy przebiegu 230tys gniazda wałków idealne imbus minimalne ślady zużycia. Zacznij od sprawdzenia potem regeneruj po co pchać się w koszty.

Opublikowano
  • Autor

Dlatego właśnie chciałem się poradzić na forum, żeby wybrać najrozsądniejszą opcje ;)
Przy rozrządzie, zlecę sprawdzenie stanu gniazd i zabieraka, zobaczymy co tam słychać ^_^

Edytowane przez achmed_26

Opublikowano

A co z fabrycznym rozwiązaniem na zabierak 100mm jakie sa potrzebne przerobki ?

Opublikowano

kolego zregeneruj pompę oleju dają 3 lata gwarancji wiec śmiało powinna wytrzymać 150tys km sprawdź turbinę czy kierownice lub sztanga się czasami nie zacina

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

co ile się wymienia rozrząd w BPW?

Opublikowano
  • Autor

co ile się wymienia rozrząd w BPW?

U mnie pierwszy rozrząd był wymieniany przy 120 000, i teraz będę wymieniał przy 200 000, mechanik powiedział że oni dają gwarancje na 60 000 tys, i po tylu trzeba wymieniać ;P 80 000 to granica do której należało by wymienić rozrząd i przy okazji sprawdzić stan gniazd i zabierak :)

Opublikowano

Achmed zagladales juz do pompy oleju może?

Opublikowano

U mnie było tak, że po zakupie - czyli przy około 215-220 tys mechanik wyjął ten ołówek i w sumie delikatnie był zużyty więc zapakował drugi, teraz przy okazji rozrządu będę pewnie chciał całe to gniazdo wymienić. No mógł być mało wyeksploatowany u mnie bo auto śmigało w dojczlandii a tam raczej stałe prędkości się utrzymuje a on się podobno zużywa najbardziej przy przyspieszaniu i to nagłym.

Opublikowano

Czy czesto sie gasi i zapala silnik jak to w mieście tez podobno ma wpływ. A powiedz ile masz teraz 280k?

Opublikowano
  • Autor

Achmed zagladales juz do pompy oleju może?

Dopiero w okolicach świąt wielkanocnych będę wymieniał rozrząd, przy okazji sprawdzę stan pompy. na razie jestem na etapie szukania serwisu który ogarnie mi to wszystko razem:P będę musiał jechać chyba do Wrocławia, bo w okolicy ciężko coś znaleźć, a nie uśmiecha mi się drałować do Rumi na drugi koniec Polski xD chociaż ciągle się zastanawiam czy nie zregenerować pompy i mieć święty spokój na jakieś 3 lata

Po całym zabiegu zdam relacje ^_^ ale to dopiero po świętach.

Opublikowano

No mógł być mało wyeksploatowany u mnie bo auto śmigało w dojczlandii a tam raczej stałe prędkości się utrzymuje a on się podobno zużywa najbardziej przy przyspieszaniu i to nagłym.

Na pewno na trwałość imbusa duży wpływ ma ilość zimnych i bardzo zimnych uruchomień motorówki , a także wkręcanie zimnego silnika na wyższe obroty :whistling: .

To wtedy gdy olej jest gęsty i pompa oleju potrzebuje do swej pracy dużo większej mocy, czyli imbus jest dużo mocniej obciążany mechanicznie i szybciej się zużywa :decayed:

Opublikowano

Regeneruje się wałek wyrównoważający i daje się tam powiększony imbus (TMA).

Pompy oleju jako takiej się nie regeneruje bo jej gniazdo wytrzymuje bez problemu a i sama usterka pompy to rzadkość.

Opublikowano

Czy czesto sie gasi i zapala silnik jak to w mieście tez podobno ma wpływ. A powiedz ile masz teraz 280k?

taa, 282 tys jakoś, ale aż jestem ciekawy w sumie jak to tam wygląda :)

Opublikowano
  • Autor

Regeneruje się wałek wyrównoważający i daje się tam powiększony imbus (TMA).

Pompy oleju jako takiej się nie regeneruje bo jej gniazdo wytrzymuje bez problemu a i sama usterka pompy to rzadkość.

O tym właśnie piszemy, tylko źle to ubraliśmy w słowa, dzięki za sprostowanie ;D

a jeśli ktoś wspomina o pompie oleju to chyba wiadomo co ma na myśli xD co jest główną bolączką ;P