pepik Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Po zdjęciu osłony z silnika moim oczom ukazał się taki widok Czy obecność oleju w tym miejscu jest oznaką walniętej uszczelki pokrywy zaworów czy oznacza może coś gorszego? Zaczynam zostawiać delikatne plamy pod autem i szukam przyczyny, do tego zauważyłem też dziwny objaw, rano jak zapalę go po nocy na mrozie, dymi i na ziemi pod końcówkami wydechu zostawia taki biały nalot jakby "szron" wcześniej tego nie było. Z ciekawości odkręciłem korek od wlewu oleju na zapalonym silniku i powietrze lekko dmucha do góry. Jedna ze świec "czwarta" jest jakby mokra, nie wiem czy to czasem olej nie ściekł z pokrywy na świece. Proszę o pomoc. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez pepik
Majkeltaker Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Wymień uszczelkę pokrywy zaworów i będzie dobrze
pepik Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2016 Mam nadzieję, że to tylko ta uszczelka ale aż tak by puszczała, że aż plamy zostawiam? A inne objawy? Ten biały nalot pod rurą wydechową? To narmalne, że po odkręceniu korka wlewu oleju powietrze lekko z niego dmucha do góry?
Majkeltaker Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Szronem też bym się nie przejmował, w końcu temperatura dochodziła i do -20. Co do plam chłodniczkę oleju sprawdzałeś czy nie leje? Z pompy nie leje się paliwo?
pepik Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) u sąsiada widzę podobny objaw pod rurą wydechową czyli szron na ziemi zostawiam w spokoju gdzie dokładnie jest ta chłodniczka oleju? pompa sucha rok temu uszczelniana mam nowy trop, patrząc na to moje pierwsze zdjęcie, z lewej strony jest plastikowa rurka idąca w dół silnika od odmy, teraz gdy ją poruszałem jest ona luźna praktycznie bez ściągania tej opaski mógłbym ją ściągnąć z odmy, podejrzewam, że to przez tą luźną opaskę tamtędy sączy, bo olej jest tylko na pokrywie tzn. nie widać żeby ciekło z pod pokrywy bo jest sucho myślę, że ten wyciek to wina odmy tylko nie wiem czy trzeba ją wymienić czy wystarczy uszczelnić tą "rurkę" co idzie w dół silnika jakie są objawy uszkodzonej odmy? jeśli chłodniczka oleju to ta metalowa puszka przy filtrze oleju to jest sucha czy odma może aż tak puszczać olej, żeby sciekał po osłonie i zostawiał plamy? Edytowane 4 Stycznia 2016 przez pepik
karaluch8 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) A może, może. U mnie też wyciekało przez odme, tak samo jak u ciebie - rura sztywny, i nawet po zaciśnięciu opaski mogłem ją zdjąć. Trochę taśmy teflonowej rozwiązało problem. Już z 3 miechy i suchutko Edytowane 4 Stycznia 2016 przez karaluch8
pepik Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2016 no to mam jakiś trop, jak troche mróz odpuści to się za to wezmę, teraz nie chce nic połamać spróbuje najpierw zrobić tak jak Ty a jak nie pomoże to wymienię na nową
karaluch8 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Opublikowano 4 Stycznia 2016 http://a4-klub.pl/index.php?/topic/339305-19-tdi-afn-cieknacy-waz-odmy-pomozcie-;/Tutaj kolega miał ten sam problem, i widać - działa.
Arkadiusz123456789 Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam mam takie objawy czy wystarczy uszczelki na śrubach wymienić ?? Czy komplet zrobić odrazy jak będę rozkręcał z uszczelkami śrub i całej pokrywy?
Pablo1809 Opublikowano 24 Lutego 2019 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 19.02.2019 o 19:50, Arkadiusz123456789 napisał: takie objawy Miałem podobnie. Wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów oraz odmę i jest OK. Jak będziesz wymieniał to od razu komplet uszczelek. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Pablo1809
Hezen Opublikowano 1 Marca 2019 Opublikowano 1 Marca 2019 Wymień komplet najlepiej kup komplet z Elringa. Najczęściej cieknie przez kapturki bo te gumowe uszczelki z biegiem czasu i temperatury, twardnieją i puszczają olej. Jak będziesz wymieniał na nowe to zobaczysz o czym piszę. Nowe są mięciutkie i ładnie się ułożą, z resztą różnice sam zobaczysz ?
Rekomendowane odpowiedzi