Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Co wybrać - 1.8 Turbo czy 2.8 - 193KM Quattro ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co wybrac, audi a4 avant 1.8 turbo czy 2.8 quatro rowniez avant??? Bardzo prosze o podpowiedz

Opublikowano

dla mnie sprawa byłaby prosta - jeżeli myślałbym o gazie to wybrałbym 2.8Q a jeżeli śmigałbym na BP to bez zastanawiania 1.8TQ + program na 180 kucy lub więcej

Opublikowano

no wlasnie

zalezy ile kolega ma pieniazkow na prawidlowa eksploatacje auta

i tyle

1.8T, jeszcze do tego w QT to super jednostka

2.8 tez, ale koszty utrzymania sporo drozsze

Opublikowano

Temat był poruszany wieeele razy w Zakupie Kontrolowanym, streszczając - 2.8Q daje lepszy dzwięk silnika, jest droższe w utrzymaniu, a przez dużo cięższy silnik niewiele szybsze od 1.8T

1.8T nie ma dzwięku V6, ale za to T daje wielkie możliwości modyfikacji.

Jeżeli myślałbym o gazie, wybrałbym 1.9TDI.

Opublikowano

To samo co Yelo

Opublikowano

Moim zdaniem 1.8 T jest bardzo dobrym i chyba najlepszym rozwiązaniem.Nie gazuj auta a jeśli masz taki zamiar to zakup disla :) :)

Opublikowano

V6 w rok najechalem na gazie 70000 i jest ok i tak zostanie i bede gazowal dalej tak dlugo jak gaz bedzie tanszy o 50%

Opublikowano

1.8T mozna gazować bez problemu, a gaz nie jest tańszy o 50 % juz od dawna, więc obydwa argumenty są nie na miejscach... :naughty:

Opublikowano

1.8T mozesz modyfikowac, ale jesli myslisz nad instalacją LPG to kup Diesla, choć i tak nie warto bo gaz niszczy silnik, naprawde jest troche zachodu, 2.8Q drogi w utrzymaniu a niewiele szybszy od 1.8T.

Opublikowano
  • Autor

dzieki koledzy za porady, w odpowiedzi na pytania-nie interesuje mnie gazowanie silnika, skusze sie na 2.8 bo ta co znalazlem jest z lepszym wyposazeniem niz 1.8T i co najwazniejsze ma naped 4x4, jezdzilem wczoraj 1.8T i powiem ze ladnie ciagnie ale na mokrej nawierzchni na 2 tracilo przyczepnosc, wiec juz niebawem bede smigal 2.8 quatrro, przesle zdjecia mojego nabytku :>

Opublikowano

bierz v6 ma większy moment obrotowy i nie odczujesz tego że silnik jest cięższy :good:, koszty eksploatacji praktycznie takie same jak w przypadku 1.8T jedyny mankament silnika 2.8 to padające sondy lambda i wycieki spod pokryw zaworowych :thumbdown:

Opublikowano

Skoro już zdecydowałeś sie na zakup to czekamy na fotki :decayed:

Opublikowano

co do 1.8T to z mokra nawierzchnia jest niestety prawda :( Zaluje ze nie mam Q bo na 2 i czasami na 3 potrafi pojechac jak chce :)

Opublikowano

Warto doplacac do 1.8T Quattro czy lepiej zwykle 1.8T? Roznia sie tylko tym ze Q ma napęd na 4 kola czy czyms jeszcze?

Opublikowano

Dokładnie napędem na 4 koła się różnią, ale to nie jest "tylko"

Opublikowano

Chodzilo mi o to, czy to jedyna roznica. Z tego co piszesz wnioskuję, ze chyba warto. Moze to pytanie wyda sie glupie, ale je zadam. Czy 1.8TQ pali więcej od 1.8T?

Opublikowano

Więcej, zależnie od stylu jazdy 1-2l/100km. Ale dobrze wnioskujesz, warto.

Opublikowano

warto warto ja niestety popełniłem ten błąd i nie mam quattro czego bardzo załuje ;( . całość docenisz w zimie i na ciasnych szybkich zakrętach. 1.8t po dobrym programie powinna złotac 2.8. polecam 1.8t.