Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF/AWX] Wałek rozrządu Ruville czy Federal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam, mam takie pytanko jak w temacie wałeczek do audi a4 b6 1,9 TDI 130KM AVF.Federal czy ruville o pierwszym nic nie słyszałem,a o drugim czytałem troche na forum niby że dobre koledzy zakładają i jeżdżą.Dzis na temat ruville dowiedziałem sie że ta marka pakuje w swoje kartony ruville'a sprowadzony chiński bubel.Reszta pod wymiane to popychacze INA ,szklanki glyco,pierścien uszczelniający wałka Elring i tak samo uszczelka pokrywy zaworów. Jak panowie wasze opinie na temat tych wałków

Opublikowano

Z zamienników wałków tylko Kolbenschmidt stalowy hartowany z fazką jak ori

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez turzol

Opublikowano

Dokładnie tak jak Artur napisał. KS jest montowany na pierwszy rzut bodajże. Tyle ze kuty a te to odlewy wszystko. Albo oryginał w dobrym stanie, chociaż znalezienie takowego graniczy praktycznie z cudem.

Opublikowano
  • Autor

panowie a jak byście jeszcze podpowiedzieli gdzie można zakupic wałek KS to bym był bardzo wdzięczny,bo nie chce kupować jakiegoś słabiaka na 15 tysi kilometrów

Opublikowano

panowie a jak byście jeszcze podpowiedzieli gdzie można zakupic wałek KS to bym był bardzo wdzięczny,bo nie chce kupować jakiegoś słabiaka na 15 tysi kilometrów

np ebay.de

http://www.ebay.de/itm/Nockenwelle-VW-1-9TDI-ANU-ARL-ATD-ATJ-AUY-AVB-AVF-AWX-Pumpe-Duse-Neu-038109101R-/361350080669?hash=item542224a89d:g:j98AAMXQ56ZSCkba

Nr wałka to 50006304 (bez /1 na końcu! - ten z nr 50006304/1 to chłam)

tutaj ciut taniej

http://www.ebay.de/itm/Nockenwelle-KS-Audi-Seat-Skoda-VW-1-9l-TDI-8V-PD-ohne-DPF-038109101R-50006304-/281762479631?hash=item419a5a3e0f:g:6xUAAOSwu4BVu4EJ

Mogę Ci taki sprowadzić jak coś.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

sorki że doczepiam się do wątku ale bez sensu zaczynać kolejny na jedno pytanie

Do BKE zestaw wałka i reszty akcesoriów z tej aukcji będzie OK czy na coś trzeba uważać

http://www.ebay.de/itm/Nockenwelle-Satz-Audi-VW-2-0-TDI-1-9-TDI-BGW-BRB-BPW-BHW-BKE-A4-Passat-/281767143439?hash=item419aa1680f:g:jl4AAOSw9N1Vw3zH

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Też słyszałem sporo dobrych opinii na temat wałków Kolbenschmidt, jak już inwestować to w to co trochę pojeździ.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

a jakieś opinie na temat wałków febi lub swag??

Opublikowano

Federal oferuje 3 rodzaje wałka. CAM 928 jest najbliżej oryginału, podobnie jak Kolbenschmidt  50006304 .

Opublikowano
  • Autor

Ile kosztuje te federal cam 928  ?

Opublikowano

Napisz do naszych forumowych sprzedawców, ale z tego co pamiętam to chodzi w podobnej cenie jak Kolbenschmidt.

Opublikowano

Ja polecam również wałki produkowane w Łodzi pod logiem NOCKENTECHNIK. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Dopadł mnie problem wytartego wałka - AWX przy przebiegu 175 tyś.
Chciałbym kupić coś dobrego federal motgul - stal - nie osagalny chyba, że ktoś wie gdzie???
W ASO cena zaporowa.
Ew. uzywka, szukam od 3 godzin... ale nie mogę znależć jakie wymiary ma oryginalny nowy dobry wałek ?
Przed zakupem używki chce sprawdzić bo w końcu wałek jest utwardzany z wierzchu i nawet setna milimetra zjechana oznacza że warstwy utwardzonej juz nie ma lub jest jej nie wiele.

Wyczytałem tu o wałku Nockentechnik, jestem z łodzi więc może udało by się go na miejscu kupić ktoś coś więcej o nim wie?

Na chwile obecną szukam info o wymiarach krzywek w nowym wałku zebym sprawdził oryginał uzywany.

Pozdrawiam
Strokers

Opublikowano

W BPW krzywki zaworowe wałka rozrządu mają w najwyższym miejscu 61,7 mm, myślę że w pozostałych PD-kach 8V jest tak samo ( mierzone " po średnicy " krzywek :decayed: ).

Opublikowano

hmmm no to lipa bo wałek uzywany mierzony ma 60 mm a drugie 45 mm  1,7mm to już sporo zwłaszcza że jak jest utwardzany to z wierzchu

Opublikowano
13 godzin temu, strokers napisał:

hmmm no to lipa bo wałek uzywany mierzony ma 60 mm a drugie 45 mm  1,7mm to już sporo zwłaszcza że jak jest utwardzany to z wierzchu

No to jest warty tyle co waży razy cena na punkcie skupu złomu :decayed:

Opublikowano

Jednak przy pomiarach sie nie pomylili 61,7 na 3 krzywkach a 4ta 61,3 no ale 0,4 mm to podejzeam ze warstwa utwardzenia jest juz starta wiec bedzie dosc szybko postepowac degradacja ...

Opublikowano
Dnia 26.07.2017 o 11:55, strokers napisał:

Jednak przy pomiarach sie nie pomylili 61,7 na 3 krzywkach a 4ta 61,3 no ale 0,4 mm to podejzeam ze warstwa utwardzenia jest juz starta wiec bedzie dosc szybko postepowac degradacja ...

Jakby to był wałek z twojego silnika to powiedział bym lać MILITEC i jeździć :decayed:

Ale jeżeli to jest wałek który ma być dopiero zamontowany to nie brał bym go pod uwagę , taki na wymianę wymiary musi trzymać :naughty: :hi:

Opublikowano

zakup uzywki bez zuzycia jest praktycznie nie mozliwy. W aso krzykneli mi 2700 - 10 % rabatu od tej kwoty .... chyba jednak zaryzykuje kolben ...

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.07.2017 o 20:56, strokers napisał:

zakup uzywki bez zuzycia jest praktycznie nie mozliwy. W aso krzykneli mi 2700 - 10 % rabatu od tej kwoty .... chyba jednak zaryzykuje kolben ...

Witam. Kolego i jak się sprawuje ten wałek kolbenschmidt?