Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ciekawa teoria o ON

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie z 1.4 miec 170 km to troche iobciaza silnik. ja rozumiem nowe materialy i technologie no ale dla mnie to lekka przesada

a F1 :decayed: tam jest 900 ccm a moce dwa razy takie - silnik to silnik pociągnie tyle na ile go obliczono ........... a często i dużo więcej - np. Siwy Pozka :naughty:

co innego dłubanina amatora - jak sie coś robi bez pojęcia to stoi potem w rowie :decayed:

Opublikowano

Generalnie z 1.4 miec 170 km to troche iobciaza silnik. ja rozumiem nowe materialy i technologie no ale dla mnie to lekka przesada

a F1 :decayed: tam jest 900 ccm a moce dwa razy takie - silnik to silnik pociągnie tyle na ile go obliczono ........... a często i dużo więcej - np. Siwy Pozka :naughty:

co innego dłubanina amatora - jak sie coś robi bez pojęcia to stoi potem w rowie :decayed:

w F1 są 2400 ccm i mają po 750 km ale starczają na dwa wyścigi :>

Opublikowano

w F1 są 2400 ccm i mają po 750 km ale starczają na dwa wyścigi :>

no wlasnie na 2 wyscigi ile to km ? jakos z moich obliczen wynika ze sporo mniej niz np 200k :D

ale tak na serio to te silniki sa specjalnie tak robione i maja taki cykl zycia a silniki cywilne powinny byc kompromisem miedzy trwaloscia a dynamika

Opublikowano

jak sie skonczy ropka to trzeba bedzie orażadkę tankować i tyle :decayed:

Opublikowano

Albo pedały przerobić a'la Rov(w)er :gwizdanie:

Opublikowano

W ostatnim Auto Swiecie jest porownanie Diesel vs. Benzin w tych samych modelach. Tak jak kilka lat temu Diesel był górą (zwracal sie bardzo szybko), tak teraz praktycznie w wiekszosci przypadkow oplaca sie bardziej kupic silnik Otto.

Przemawia za tym przede wszystkim mały litraż i duża moc z niego uzyskiwana. Zastosowanie lepszych i bardziej trwalych materiałow. Ceny ON, które wg licznych opinii maja sie jeszcze zwiększyć i za ok rok mają przewyzszać cenę benzyny o ok 40-50%.

I tak w przypadku Audi A4 z identycznym wyposazeniem a różniącym sie silnikami, Diesla opłaca sie kupic ale tylko w przypadku robienia 40 000 km rocznie :shocked:. W przypadku Hondy Accord szok jest jeszcze większy 96 550 KM rocznie aby zakup Diesla był opłacalny.

Czyżby kres ery Diesla??

tfsivstdigg6.jpg

Opublikowano

Tylko uwzględnili 4tys. zł przy 40kkm... A jak ktoś tyle przejeżdża w rok, to po 4 latach ma 16tys. zł. Ale że diesel mniej pali, to każdy wie.

Opublikowano

Miałem kiedyś auto na gaz to ciągle pieprzyli,że od nowego roku podrożeje o 40% i co 8lat temu gaz kosztował 1,2zł.teraz złotówkę więcej.Moim zdaniem ropa już przestała drożeć i cena będzie podobna jak benzyny.Jeśli będzie inaczej to staną sie opłacalne paliwa rzepakowe.Jak nie wierzycie to sprawdźcie ile kosztuje olej w hipermarketach,a ile 2 lata temu?Podrożał tak,że się nie opłaca lać go do Tira.Ropa będzie kosztowała ponad 5 zł. to się będzie opłacało na większą skale produkować olej roślinny.Da się na tym spokojnie jeździć,sam sprawdzałem... :kox: