Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I są znawcy tematu :bla:

Turzol ich pytaj na pewno ci polecą coś dobrego :tonguemad:

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Wyświetleń 786,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A no to teraz zacytuj mój choć jeden post w którym wypowiadam się na temat 18 "

Czekam.

Szukasz czy mam nie czekać ?

No i nie znalazłeś.

A nie znalazłeś bo to temat o producentach opon.

W innych działach też nie znajdziesz więc oszczędź sobie tekstów typu "znawcy", ok ?

Opublikowano

Znawca wszystkim na siłę wciskasz 235/17 a sam na czym jeździsz :co:

W temacie pokaż swoje felgi wrzucałem zdjęcia swoje przy ET 45 , fela 7,5 cala i opony 215/50/17, znajdziesz.

I to by było na tyle,na wlepce nie na tego rozmiaru :eusathink:

:closed:

Opublikowano

p

Skoro pojawiły się pytania dotyczące ciśnienia w oponach to i ja się pokuszę.

Felga 9J et 33, opona 225/35/19.

Lekki naciąg.

Jakie powinno być ciśnienie w oponie?

ja na 9.5j i gumie 215/35/19 latam na 3 atm, ale w Twoim przypadku przy 2.5atm nie powinno być problemów.
Gumiarz zalecił aby przy tej feldze i lekkim naciągu dać 2,8 atm
Opublikowano

p

Skoro pojawiły się pytania dotyczące ciśnienia w oponach to i ja się pokuszę.

Felga 9J et 33, opona 225/35/19.

Lekki naciąg.

Jakie powinno być ciśnienie w oponie?

ja na 9.5j i gumie 215/35/19 latam na 3 atm, ale w Twoim przypadku przy 2.5atm nie powinno być problemów.
Gumiarz zalecił aby przy tej feldze i lekkim naciągu dać 2,8 atm
Mi właśnie 3at nabył

225/35/19 felga 8.5j

Opublikowano

Znawca wszystkim na siłę wciskasz 235/17 a sam na czym jeździsz

To fabryka wcisnęła a nie ja wciskam.

Pretensje do nich nie do mnie.

I nie wciskam a proponuje,co jest wielką różnicą.

A na czym jeżdżę ?

Na ich idealnym zamienniku, tyle w tym temacie.

'Fido', dnia 16 Marz 2016 - 14:44, napisał:

W temacie pokaż swoje felgi wrzucałem zdjęcia swoje przy ET 45 , fela 7,5 cala i opony 215/50/17, znajdziesz.

I to by było na tyle,na wlepce nie na tego rozmiaru

I nie będzie ale przeczytaj teraz wyżej co napisałem.

Sam wciskasz ten rozmiar więc coś się przywalił ???

optymalne do b6 to 235/45/17

I na koniec, to

Cytujesz nie to co trzeba, więc zapytam raz jeszcze.

A no to teraz zacytuj mój choć jeden post w którym wypowiadam się na temat 18 "

Czekam.

PS.Tylko się nie poskarż zaraz moderatorom że sobie darmo posty nabijam :grin:

Edytowane przez Fido

Opublikowano

Tak abstrac**jąc od aktualnej poważnej dyskusji w tym temacie, czyli nabijania postów, kłotni itp. to chciałem ze swojej strony polecić Uniroyal Rainsport 3 225/45/17, po przejściu z zimówek 205/55/16 praktycznie nie czuje różnicy w komforcie a samochód się prezentuje dużo fajniej.

Opony cichutkie, na mokrym trzymają super - polecam.

Opublikowano

Ja też polecam Uniroyale ale akurat mam RainExpert 3, cichutka, super na mokrym no i fajnie wygląda ten ich bieżnik "SharkSkin technology" :)

W drugiej furze mam Toyo Proxes T1 Sport, też fajne, na suchym ok, gorzej na wodzie trochę leci po kałuży i głośniejsze, ale to chyba wina szerokości 245 :wink:

Opublikowano

Kupiłem felgi 8jx17 i dostalem do nich dwie fajne opony dot2011, jedna jest 215/45 druga 225/45, pytanie moge tak zostawic i jedne dac na tyl drugie na przod czy dokupic 3 do jednego rozmiaru ?

Opublikowano

Witam.

Muszę u siebie wymienić opony letnie i potrzebuję waszej opinii na temat opon hankok i uniroyal ? Można śmiało zakładać ? Które lepsze ?

Edytowane przez e2rd-85

Opublikowano

Kupiłem felgi 8jx17 i dostalem do nich dwie fajne opony dot2011, jedna jest 215/45 druga 225/45, pytanie moge tak zostawic i jedne dac na tyl drugie na przod czy dokupic 3 do jednego rozmiaru ?

Kup komplet jednakowych 215/50R17 lub 235/45R17 a te co masz sprzedaj. Z 215-tkami będzie jedynie lekki naciąg... ale za to będziesz miał wszystkie w jednakowej średnicy, bo pomiędzy Twoimi 215/45 a 225/45 jest 9mm różnicy w wysokości! Nie wiem jak układ ESP/ABS by sobie z tym poradził, wydaje mi się, że zacząłby przyhamowywać koła o większej średnicy. Albo wręcz zgłosiłby błąd układu... :mysli:

Z dwojga złego to 225/45R17 będą rozmiarowo najbliżej opony zalecanej na tę felgę

Mam nadzieję, że ich indeks nośności przekracza 90-91, jak nakazuje producent. Niektórzy te zalecenia poddają w wątpliwość... nie chcę już do tego wracać, możesz o tym poczytać na poprzednich stronach i samemu zadecydować czy to istotny wg. Ciebie parametr.

Tu masz kalkulator doboru opon:

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

dopuszczalna tolerancja to [+1,5%, -2%]

Wzorcowe opony wg. Audi to:

215/55R16

235/45R17

235/40R18

nieoficjalnie:

235/35R19, ewentualnie 225/35R19, jednak mają dyskusyjny indeks nośności, nie większy niż 88

Wzorcowe dla A4 B6/B7 :hi:

Opublikowano

Wzorcowe dla A4 B6/B7

a w profilu B5 :facepalm:

dwie fajne opony dot2011

Dot 2011 to już tak fajny nie jest - przyjrzyj się dokładniej bokom opon, jak znajdziesz 225 drugą identyczną to dokup (ale raczej to będzie cud), zakładać różne mógłbyś, jakbyś miał różne szerokości felg. W Twoim przypadku szukaj 4 nowych/używanych.

Opublikowano

Co do trzymania się tolerancji [+1,5%, -2%] to dochodzi jeszcze jedna, tzw. projektowa [-3%, +3%] definiowana następująco:

zgodnie z nowymi regułami zalecanymi od lipca 2003 r. przez ETRTO ilość potencjalnych zamienników zmniejszy się. Nowa reguła mówi, że średnica zewnętrzna powinna zawierać się w przedziale +/- 3% między średnicą zewnętrzną teoretyczną (inaczej projektową) i średnicą nominalną obręczy.

Warto podkreślić, że nie jest to zwiększenie przedziału do 3% jak często jest to niewłaściwie podawane.

Więcej o tym możesz poczytać tutaj:

http://www.xn--paneta-3db.pl/index.php/zmiana-rozmiaru-ko-wady-i-zalety.html?02f2ce569464a0a24ff20ce658922200=66ab5f6d23004540b4e2b28628562ad1

Opublikowano

czyli poprostu najrozsadniek zalozyc komplet 225/45/17, a ta 215 sprzedac komus

Opublikowano

Wzorcowe dla A4 B6/B7

a w profilu B5 :facepalm:

dwie fajne opony dot2011

Dot 2011 to już tak fajny nie jest - przyjrzyj się dokładniej bokom opon, jak znajdziesz 225 drugą identyczną to dokup (ale raczej to będzie cud), zakładać różne mógłbyś, jakbyś miał różne szerokości felg. W Twoim przypadku szukaj 4 nowych/używanych.

O kur... :facepalm:

Mea culpa :hi:

Wzorcowe wg. wlepki to:

195/65R15

205/60R15

205/55R16

czyli poprostu najrozsadniek zalozyc komplet 225/45/17, a ta 215 sprzedac komus

Dla B5 obie będą teoretycznie pasowały, ale 225 będą lepiej leżały na Twojej feldze 8,5J :)

Opublikowano

8J ? dzięki za pomoc ?

podepne się pod temat z jeszcze jednym pytaniem o śruby, jakie będę potrzebował kupić, żeby zamontować te koła 8Jx17, teraz mam ori 6Jx15..

Opublikowano

Takie same(jeżeli dasz dystans to wtedy dłuższe potrzebujesz),chyba że felgi będziesz miał z różnymi gniazdami (kula/stożek) to potrzebujesz drugi komplet :wink:

Opublikowano

W ori audi zawsze jest stożek

Opublikowano

A nie kula przypadkiem ?