Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pukanie, stukanie na wciśniętym sprzęgle w A4 B6 1.8TBFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem... po wciśnięciu sprzęgła na odpalonym silniku oczywiście słyszę dziwne pukanie / stukanie z okolic skrzyni biegów i lekkie pukanie w pedał sprzęgła... dwumasa ze sprzęgłem nowiutkie ! co to może do licha byc ???? dodam, że jak jadę i wcisnę sprzęgło to cisza kompletna, tylko na postoju taki objaw.

POZDRAWIAM i proszę o pomoc

Opublikowano

cos zle poskladane.albo tanie sprzeglo kupiles

Opublikowano
  • Autor

cos zle poskladane.albo tanie sprzeglo kupiles

Wszystko nowe oryginalne sachs'a właśnie... no może źle poskładane kurcze, sam nie wiem. A może coś ze skrzynią ??? np. wałek sprzęgłowy ??? czy to nie takie objawy by były ?

Opublikowano

jak wcisniesz sprzeglo to skrzynia nie ma nic do gadania.problem tkwi w sprzegle lub dwumasie

Opublikowano

Problem masz od samego początku po wymianie ? Ile przejechałeś od wymiany ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jest ten sam problem. Metaliczny dźwięk z tym że w pewnym położeniu sprzegła, nie przy pełnym wciśnięciu. Oczywiście czuć to też na drążku zmiany biegów. Dwumas wymieniany był przez jednego mechanika 30 tysięcy km temu a dzwięk zauważyłem 15 tys po wymianie. Pojechałem z tym do innego bo tamten rzekomo nic nie słyszał. Ten powiedział że brakowało na czymś smaru, bo tak nic źle złożonego nie zauważył. Jeżeli wierzyć mechanikom i wg nich to nie wina dwumasy i sprzęgła, też pytanie czy to nie coś w skrzyni. Raczej moc tego dźwięku się nie zwiększa i po części się do tego przyzwyczaiłem to z miłą chęcią dowiem się co to i zlikwiduje problem.

Dodam że sprzęgło i dwumasa oryginalne Sachs'a.

Opublikowano

Witam

Mam podobny problem u siebie, sprzęgło wymienione około 20tyś temu na nowe kompletne Sachs.... po około 5tyś/km zaczęło też dziwnie cyklicznie stukać na postoju. Po wciśnięciu sprzęgła cisza... Puszczam sprzęgło zaczyna stukać (metalicznie) Może to coś z tymi sprzęgłami??? Bo tu chyba wszyscy mają ten problem którzy wymienili na nowe sachs....

Opublikowano

Mam to samo i to się nasilać będzie aż do trzaskania... dwumas odpada... obawiam się ze to luzy na trybach skrzyni albo coś innego...

Opublikowano

Kiedyś o tym myślałem ale weź zdiagnozuj :)

Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A może to wina łożyska oporowego ?

Opublikowano

no ale jesli komplet wymieniali to lozysko tez

Opublikowano

Lozysko wymieniane

Bo łapy trzymające silnik mogą powodować coś takiego? Oczywiscie jeżeli są zużyte

Edytowane przez piotrekpiwko

Opublikowano

no ale jesli komplet wymieniali to lozysko tez

to lepiej ich zapytaj czy wymieniali

Opublikowano

To jest naprawdę zagadka :) u mnie to znowu ucichło i nic się nie dzieje :D

Opublikowano

Moze sie po prostu przyzwyczailes tak jak ja :) Bo to trzeba w sumie sie dobrze wsluchac

Opublikowano

Niee... ja mam dobry słuch i wrażliwy na każde stukanie :D dlatego dużo inwestuje w usuwanie takich problemów[emoji14]

Opublikowano

To moze u Ciebie troche glosniej stuka. U mnie naprawde sie trzeba wsluchac i tez jestem wrazliwy. Dlatego stawialem do mechanika i wykluczyl totalnie sprzeglo i dwumase. Nie wiem moze rzeczywiscie skrzynia odmawia posluszenstwa :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć. Odgrzeje temat bo mam tą samą przypadłość z tymi samymi objawami. Sprzęgło wymienione kompletne sachs i po około 5-10 tyś km pojawiło się dziwne stukanie na wciśniętym sprzęgle. Czy ktoś już zdiagnozował przyczynę? 

Edytowane przez majin

• 1 rok później...
Opublikowano

mam podobnie u siebie w 2.0 TDI 143. Najbardziej słychać z samego rana przy mroźnych porankach. Przy wciśniętym sprzęgle na postoju nie słychać , dopiero jak jadę na 1 i 2 biegu to przy zmianie biegu i wciśniętym sprzęgle terkocze,.

Opublikowano

mam to samo, w sierpniu ubiegłego roku wymieniłem komplet dwumasa i sprzęgło na sachs kupione u dzika i po około 2 tys km zaczęło pukać przy wciśniętym pedale sprzęgła, ja stawiam na dwumase. jak się troche ociepli zrzucam skrzynie i się wyjaśni co puka. Dodam, że na starej dwumasie nie było takiego pukania

Edytowane przez frezergt