bartek02 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witam, mam taki problem... po wciśnięciu sprzęgła na odpalonym silniku oczywiście słyszę dziwne pukanie / stukanie z okolic skrzyni biegów i lekkie pukanie w pedał sprzęgła... dwumasa ze sprzęgłem nowiutkie ! co to może do licha byc ???? dodam, że jak jadę i wcisnę sprzęgło to cisza kompletna, tylko na postoju taki objaw. POZDRAWIAM i proszę o pomoc
quadral20004 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 cos zle poskladane.albo tanie sprzeglo kupiles
bartek02 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 cos zle poskladane.albo tanie sprzeglo kupiles Wszystko nowe oryginalne sachs'a właśnie... no może źle poskładane kurcze, sam nie wiem. A może coś ze skrzynią ??? np. wałek sprzęgłowy ??? czy to nie takie objawy by były ?
quadral20004 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 jak wcisniesz sprzeglo to skrzynia nie ma nic do gadania.problem tkwi w sprzegle lub dwumasie
Kamel34 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Problem masz od samego początku po wymianie ? Ile przejechałeś od wymiany ?
piotrekpiwko Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 U mnie jest ten sam problem. Metaliczny dźwięk z tym że w pewnym położeniu sprzegła, nie przy pełnym wciśnięciu. Oczywiście czuć to też na drążku zmiany biegów. Dwumas wymieniany był przez jednego mechanika 30 tysięcy km temu a dzwięk zauważyłem 15 tys po wymianie. Pojechałem z tym do innego bo tamten rzekomo nic nie słyszał. Ten powiedział że brakowało na czymś smaru, bo tak nic źle złożonego nie zauważył. Jeżeli wierzyć mechanikom i wg nich to nie wina dwumasy i sprzęgła, też pytanie czy to nie coś w skrzyni. Raczej moc tego dźwięku się nie zwiększa i po części się do tego przyzwyczaiłem to z miłą chęcią dowiem się co to i zlikwiduje problem. Dodam że sprzęgło i dwumasa oryginalne Sachs'a.
Fritz Opublikowano 5 Maja 2016 Opublikowano 5 Maja 2016 Witam Mam podobny problem u siebie, sprzęgło wymienione około 20tyś temu na nowe kompletne Sachs.... po około 5tyś/km zaczęło też dziwnie cyklicznie stukać na postoju. Po wciśnięciu sprzęgła cisza... Puszczam sprzęgło zaczyna stukać (metalicznie) Może to coś z tymi sprzęgłami??? Bo tu chyba wszyscy mają ten problem którzy wymienili na nowe sachs....
Buchcio080 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Mam to samo i to się nasilać będzie aż do trzaskania... dwumas odpada... obawiam się ze to luzy na trybach skrzyni albo coś innego...
piotrekpiwko Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 Kiedyś o tym myślałem ale weź zdiagnozuj Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
quadral20004 Opublikowano 6 Maja 2016 Opublikowano 6 Maja 2016 no ale jesli komplet wymieniali to lozysko tez
piotrekpiwko Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) Lozysko wymieniane Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka Bo łapy trzymające silnik mogą powodować coś takiego? Oczywiscie jeżeli są zużyte Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Maja 2016 przez piotrekpiwko
Gość Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 no ale jesli komplet wymieniali to lozysko tez to lepiej ich zapytaj czy wymieniali
Buchcio080 Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 To jest naprawdę zagadka u mnie to znowu ucichło i nic się nie dzieje
piotrekpiwko Opublikowano 13 Maja 2016 Opublikowano 13 Maja 2016 Moze sie po prostu przyzwyczailes tak jak ja Bo to trzeba w sumie sie dobrze wsluchac Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
Buchcio080 Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 Niee... ja mam dobry słuch i wrażliwy na każde stukanie dlatego dużo inwestuje w usuwanie takich problemów[emoji14]
piotrekpiwko Opublikowano 14 Maja 2016 Opublikowano 14 Maja 2016 To moze u Ciebie troche glosniej stuka. U mnie naprawde sie trzeba wsluchac i tez jestem wrazliwy. Dlatego stawialem do mechanika i wykluczyl totalnie sprzeglo i dwumase. Nie wiem moze rzeczywiscie skrzynia odmawia posluszenstwa Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
majin Opublikowano 27 Stycznia 2018 Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Cześć. Odgrzeje temat bo mam tą samą przypadłość z tymi samymi objawami. Sprzęgło wymienione kompletne sachs i po około 5-10 tyś km pojawiło się dziwne stukanie na wciśniętym sprzęgle. Czy ktoś już zdiagnozował przyczynę? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez majin
wojtas11199 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 mam podobnie u siebie w 2.0 TDI 143. Najbardziej słychać z samego rana przy mroźnych porankach. Przy wciśniętym sprzęgle na postoju nie słychać , dopiero jak jadę na 1 i 2 biegu to przy zmianie biegu i wciśniętym sprzęgle terkocze,.
frezergt Opublikowano 31 Stycznia 2019 Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) mam to samo, w sierpniu ubiegłego roku wymieniłem komplet dwumasa i sprzęgło na sachs kupione u dzika i po około 2 tys km zaczęło pukać przy wciśniętym pedale sprzęgła, ja stawiam na dwumase. jak się troche ociepli zrzucam skrzynie i się wyjaśni co puka. Dodam, że na starej dwumasie nie było takiego pukania Edytowane 31 Stycznia 2019 przez frezergt
Rekomendowane odpowiedzi