Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poduszki silnika oryginalne a podrobione?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu kupiłem poduszki na allegro, sprzedaż prowadzona przez aso, oczywiście niby oryginalne. Założyłem je do auta i było i jest ok.

Poduszki od tego sprzedającego:

http://allegro.pl/oryginalna-poduszka-silnika-a4-8e0199379bf-od-aso-i6033209354.html

http://allegro.pl/oryginalna-poduszka-silnika-a4-8e0199382ag-od-aso-i6033213006.html

Teraz minęło około 2 miesiące postawiłem auto do mechanika na inne naprawy. Właśnie dostałem informację od mechanika że poduszki są podrobione!!!

I teraz co to ma być??? Poduszki sprzedawane przez aso i podrobione???

Jutro będę obierał auto od mechanika to zapytam na jakiej podstawie stwierdza nieoryginalność poduszek.

A Wy co o tym sądzicie?

Opublikowano

Daj znać jak będziesz wiedział skąd u niego takie przypuszczenia.

Jestem lekko ;) zaniepokojony, w tym tygodniu zakupiłem lewą, później prawą używkę i dzisiaj odesłałem i po tym przed dwoma godzinami resztami "sił" prawą, wszystko Allegro, a tu taki post :kwasny: :kwasny:

Opublikowano

Brałem od nich obie, na 100% były ori gumowo-olejowe Avon. Może Ci wsadził teraz byle co i chcę Cię zrobić w bambuko a ORI zhandlować ? ? ?

Ja nie ufam mechanikom, nieraz się przejechałem, dlatego teraz wolę robić coś dłużej a porządnie i dokładnie.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie też dostałem avon gumowo olejowe made in great britain, wszystko ładnie chodzi. i tak się zastanawiam na jakiej podstawie ten mechanik stwierdził, że podrobione?

Jutro z nim pogadam i zobaczymy co powie.

Opublikowano

Postawiłeś auto na inne naprawy a mechanik zainteresował się akurat poduszkami i tym czy sa oryginalne czy nie? Dziwne. Może podp..lił Ci oryginały bo teraz wszystko możliwe

Opublikowano
  • Autor

wymieniali mi dwumase+kpl. sprzęgła i w zleceniu od razu umówiłem się z mechanikiem żeby sprawdzić zawieszenie skrzyni, to pewnie też zajrzeli na poduszki silnika i stąd ta informacja o poduszkach

warsztat w miarę sprawdzony to o podpier...leniu nie ma mowy

Opublikowano

A ja zaprzeczę kilku uzytkownikom i powiem że pod 1.9 pd włożyłem poduszki z 2.5 TDI i jest spoko, warunek taki że muszą być sprawne, z pewnego źródła, 1.9 awx ma jedną elektryczną drugą zwykła, 2.5 ma obydwie eletryczne, nie dorabiałem elektryki do drugiej bo uspokoiły się drgania i nie widziałem takiej potrzeby

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

IMO Twój mechanik zobaczył pewnie na poduszce napis AVON zamiast np. LEMFORDER, a że chłop pewnie się niezbyt orientuje w temacie, to myśli, że AVON to jakaś tania podróbka...

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem. Poduszki silnika są jak najbardziej oryginalne. Mechanik miał na myśli poduszkę skrzyni i użył słowa podrobiona w sensie, że jest ona zużyta, a nie tak jak zrozumiałem że podrobiona- czyli nieoryginalna.

Także tematu chyba nie ma co kontynuować, można zamknąć.

Opublikowano

:grin: :grin: Nieźle :grin:

Po cichu obstawiałem tak jak Łukasz, Avon a nie .... :)

Ale dzisiaj wykonałem telefon do sprzedającego z zapytaniem co on o takiej informacji sądzi. Uspokoił mnie, że wszystko jest ok.

Prawa poduszka jest już w drodze do mnie :)

No i fajnie :D

Opublikowano

Koledzy a jakie macie objawy że wymieniacie poduszki silnika? pytam bo u mnie gdy przyśpieszam to auto przez chwilę wibruje/drży a lewarek zmiany biegów drga jak wściekły, nadmienię że dwumasa + sprzęgło wymienione ( zrobiłem na nim 20000Tys km jak na razie ) poduszka skrzyni biegów wymieniona 2 tyg temu.

Opublikowano

W moim przypadku również jestem po wymianie dwumasy.

Drgania zmniejszyły się bez porównania lecz przy odpalaniu mocno szarpie, jak przed dwumasą i po jej wymianie mocno drży silnik, drgania czuć na na fotelu, kierownicy i drążku zmiany biegów. A i pojawiło się przy ruszaniu mocne bujanie-szarpanie.

Szczególnie na 2 biegu przy przyspieszaniu i wciskaniu sprzęgła drążęk drży i porusza się przód-tył.

Po zmianie dwumasy byłem trochę rozczarowany i zaniepokojony, że to może nadal problem z nią.

Szukam różnych przyczyn z pomocą forum i odkryłem, że poduszki są od zupełnie innych modeli.

Może być tak jak wcześniej napisał Marcin974, że te poduszki u mnie są w porządku pomimo, że od innego modelu, ale tak sobie wydumałem, że jak nie założę dedykowanych to mogę nigdy nie dojść przyczyny drgań.

Dodam, że nie mam żadnej wiedzy i umiejętności mechanicznych, nigdy mnie to nie interesowało, teraz staram się nadrabiać zaległości z pomocą forum, no i auta, które baaaardzo mnie dopinguje do tego ;):)

Edytowane przez Endrio

Opublikowano

Poduszki raczej niebędą problemem. Jak ci rusza lewarkirm i przy gwałtownym ruszaniu albo zmianie biegów szybkiej 1-2 slychać stuki albo 1-r-1 słychać coś albo czuć zrywanie trzeba by sprawdzić przeguby, lubią wewnętrzne mieć luz.

Opublikowano

Nik23 brakowało mi Ciebie ;):)

Lewarek rusza mi się najbardziej na 2 biegu, na innych nie zauważyłem, zrywania nie słychać, w poprzednim samochodzie miałem kilka razy uszkodzone przeguby, to inaczej wyglądało.

Obawiam się i zakładałem też taką wersję, że wymiana poduszek może nie pomóc, muszę się z tym liczyć aby nadmiernie się nie rozczarować.

Jak nie pomogą to zastanowię się jeszcze na poduszką skrzyni i wtedy pomimo efektów najpewniej odpuszczę sobie na jakiś czas.

Jedna poduszka na miejscu, druga w drodze a ja jeszcze nie wiem z której strony do tego się zabrać, szukam, czytam, gdzieś tam "dzwoni" :)

A jutro jak się nic nie zmieni dokańczam montaż haka :)

Edytowane przez Endrio

Opublikowano

Tylko czy w dobrych otworach te poduszki masz, turzol miał chyba nie w te otwory i mu drgało budą i rezonowało wydechem.

Przegub łatwo sprawdIć, trzeba dźwignąć chwycic za przegubem i kołem probować ruszać tył przód i jak jest chociaż milimetr luzu to wymiana,

Opublikowano
  • Autor

na latanie drążka skrzyni biegów u mnie najbardziej pomogła wymiana poduszki skrzyni, pozostały jedynie lekkie wibracje na nim, ale to chyba już tak ma być bo nawet w drugim moim aucie (fabia I 1.4 mpi) też są wyczuwalne wibracje drążka

Opublikowano

Co do lewarka to mi się wydaje, że rzeczywiście ten typ tak ma. Skrzynia jest długa i trzyma się tylko na jednej łapie. będąc pod autem spokojnie można ręką skrzynię do góry bujnąć (mimo nowej poduchy). Co innego jest w Passacie czy A6 tam są dwie poduchy i trzyma to sztywniej. Miałem drgania kiedyś w A6 i po wymianie poduch lewarek bez drgań. W A4 po wymianie poduch, ruchy przód - tył przy przyśpieszaniu są mniejsze, ale nadal są. I na postoju lekko drży... (fakt przed wymianą poduch drżał o wiele mocniej).

Zastanawiałem się jeszcze czy nie zniwelowałaby tego regulacja przedniego odbojnika. Mianowicie przy przyspieszaniu silnik idzie do góry, prawda ? Wtedy ustawić odbojnik tak by szczelina była jak najmniejsza i ograniczała ruchy silnika podczas przyspieszania. Niektórzy montują specjalne odbojniki, które są robione prawie na styk... i wypełniają ładnie cały kielich. Może to by pomogło na niektóre drgania, ruchy lewarka przy przyspieszaniu:

IMAG0004.jpgGIxn3uI.jpg

ext66_343452723232fp3_003.jpg

• 5 lat później...
Opublikowano

Siemaneczko panowie! 

Chce wymienić poduszkę prawą gumowo olejową bez zaworu 

Znalazłem na szrocie za 150 zł Ori o wadze 760 gram Avon England 

W A6 C5 1.9 TDI avf były one wkładane aż do 2004, opłaca się brać o tej wadze czy inwestować w Ori? Niby nie widać wycieków, na guma w dobrym stanie dołączam zdjęcie, jak myślicie?

IMG_20211225_143015.jpg

IMG_20211225_142949.jpg

IMG_20211225_142935.jpg