dyslexia Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Witojcie! Od miesiąca intensywnie użytkuje swojego ASNa, na tą chwilę jestem bardzo zadowolony i ze spalania i z kultury pracy całego auta Jako że zaobserwowałem kilka niepokojących rzeczy to chciałbym abyście podpowiedzieli co tam w duszy mojego ASNa gra 1. jak depnę w podłogę np tak z 40km/h do 90-100km/h to mam wrażenie że "wywaliło" mi szambo pod autem-we wnętrzu unosi się podobny do tego zapach? 2. przy 180km/h-210km/h zaczyna śmierdzieć w aucie spalenizną (nie aż tak intensywnie) ale czuć jakby plastik albo jakaś wiązka się "przypiekała" 3. kiedy dodaję gazu z prędkości do 20km/h autem lekko szarpnie-normalny objaw w multitronicu czy już zapowiedź "remontów"? 4. czy multitronici też nie lubią jak im się "depta" od zera? Mam na myśli starty z nogą w "podłodzę"? 5. Jaki interwał wymiany oleju w skrzyni biegów? Raz w roku nie zaszkodzi? To na tą chwilę tyle jak cos jeszcze mi przyjdzie do głowy to dopiszę.
Koucz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 W pierwszej kolejności bezawaryjnej jazdy życzę. Ad.1)- sprawdź wycieki pod silnikiem/ odme; Ad. 2) - j/w; Ad. 3) - http://a4-klub.pl/index.php?/topic/60242-all-b6-b7-multitronic-encyklopedia/ Ad. 4) - osobiście uważam że "starsze" automaty raczej nie mają lekko w takich momentach, więc ja staram się tak nie robić; Ad. 5) - zapewne co 60k km;
Envin Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Dziwny smród w samochodzie może być konsekwencją przytykających się już katów
BeyerBrown Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 kabel diagnostyczny i VCDS prawdę Ci powie nt. żywotności/drożności katalizatorów Poprawiony soft skrzyni CVT łagodniej się z nią obchodzi, sam Multitronic znosi obciążenie do 310Nm, 3.0 ASN dysponuje w szczycie, przy 3200rpm, 300 niutkami... 270Nm dostępnych jest już od 2000rpm... odpowiedz sobie sam czy zdrowe jest częste gwałtowne obciążanie skrzyni (but w podłogę) jej max. zdolnościami przeniesienia napędu...
Koucz Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 kabel diagnostyczny i VCDS prawdę Ci powie nt. żywotności/drożności katalizatorów Poprawiony soft skrzyni CVT łagodniej się z nią obchodzi, sam Multitronic znosi obciążenie do 310Nm, 3.0 ASN dysponuje w szczycie, przy 3200rpm, 300 niutkami... 270Nm dostępnych jest już od 2000rpm... odpowiedz sobie sam czy zdrowe jest częste gwałtowne obciążanie skrzyni (but w podłogę) jej max. zdolnościami przeniesienia napędu... Które kanały są za to odpowiedzialne, żeby sprawdzić jak się katy mają?Sorry za offtop. Tapnięte z mojego Sony Z3
Robero321 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Najpierw trzeba sprawdzić i zrobić testy sond jak są sprawne to dopiero będziesz mógł sprawdzić sprawność katów (muszą być nagrzane) procedura jest na forum sam z rok temu wklejałem musisz poszukać procedura jest taka sama jak do 1,8T
Kruk_89 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Opublikowano 3 Czerwca 2016 co do smrodu to może ci chłodnica cieknie? mi jak ciekła to zaciągało do środka opary czy kij wie co i waliło jak by starymi skarpetkami. z początku wyciek był nie widoczny i ubywało tyle co nic aż pociągnełem auto do magicznych 240 staję na parkingu a tu ciurkiem sadzi po wymianie chłodnicy smrodku jak na razie brak
rune Opublikowano 7 Czerwca 2016 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zdejmij oslone od spodu i sprawdz, czy nie podcieka ci delikatnie z pokrywy zaworow. Pozniej sie przypala i dlatego smierdzi.
Rekomendowane odpowiedzi