qba_lle Opublikowano 14 Stycznia 2014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Który wosk polecicie na zime ? wszyscy tak zachwalają tego collinite ale nie wiem czy meguiars to nie lepsza propozycja waham się między dwoma woskami Meguiar's Professional Paste Wax - bardziej ku temu meguiarsowi jestem skłonny albo ten collinite Wosk samochodowy Collinite 476s tak wszędzie zachwalany
feniks Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Mam coli i jest bdb ale poza zimą, deszczami jest kurzo-przyciągający. Po kilku latach aplikacji śmiem twierdzić, że jego aplikacja jest równie prosta co reda, wbrew temu co ludzie piszą.
Griffe Opublikowano 15 Stycznia 2014 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Mialem oba, zostalem przy megsie. Megs jest woskiem miekkim, Colli twardym - zalezy co kto lubi.
Daduś Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Co polecacie do starszego lakieru do polerowania ? jak naj lepiej zabezpieczyć lakier ?
Griffe Opublikowano 8 Lutego 2014 Opublikowano 8 Lutego 2014 Do polerowanai pasty jest ich troche. Najlepsze zabezpieczenie to powloka
Blachu Opublikowano 18 Lutego 2014 Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam kolegów Zima się kończy, czas przygotować się do sezonu... Przeczytałem wątek i ułożyłem sobie zestawik, który chciałbym skompletować. Proszę o ocenę, porady, czy wszystko będzie ze sobą współgrać, czy coś Sent from Lumia 920 ---------- Post dopisany at 20:31 ---------- Poprzedni post napisany at 20:18 ---------- ...Dodać lub usunąć. Jestem raczej laikiem w tym temacie, więc pomoc mile widziana. Kolor mojego B6 to czarna perła. Wszystkie prace będą wykonywane ręcznie. Chcialbym zamaskować kuliste zarysowania, jeśli w ogóle dam radę coś takiego zrobić bez korekty lakieru. Oczywiście zależy mi też na wet look'u, głębi koloru i dosyć dobrej trwałości... Obecnie posiadam wosk Chemical Guys 53 Pete's Black Pearl... Chciałbym dokupić: - szampon Duragloss 901, - cleaner - no i tu mam problem, bo nie wiem jaki...? - odżywienie Lakieru - Poor Boys World Black Hole. Kwota to 200-300 zl. Sent from Lumia 920
Griffe Opublikowano 18 Lutego 2014 Opublikowano 18 Lutego 2014 No niestety takie rzeczy tylko w erze... Tak na powaznie, Twoje zyczenia, spelni kazdy pijarowiec, dowolnej firmy produkujacej cfantyki do detailingu. Do rzeczy. Masz calkiem fajny wosk, wybor szamponu trafiony. Skoro nie piszesz, zakladam, ze glinke i dobra rekawice posiadasz - to podstawa. Wybierajac black hole, mozesz cleaner sobie darowac, bo pelni podobna funkcje, faktycznie cos zamaskuje i podkreci lakier ale oslabi wosk - albo trwalosc. albo look. Idzie wiosna, wiec spokojnie mozesz pojsc w strone wygladu.
Blachu Opublikowano 18 Lutego 2014 Opublikowano 18 Lutego 2014 Jeśli chodzi o glinkę i rękawicę to obecnie nie mam... Glinka Valet Pro miękka (?) i rękawica Car Pro? Dobry wybór? Jeśli chodzi o Black Hole to czytałem że osłabia trwałość wosku... Ale chyba ten miesiąc czy 1,5 wytrzyma wosk na aucie po BH? Dodam, że auto jeździ tylko w weekendy, w tygodniu jest w garażu - praca w delegacji... Jeśli chodzi też o Black hole to może jest jakaś lepsza, ciekawsza opcja jakiegoś duetu cleanera i odżywki do lakieru? Czy dać spokój i pozostać przy samym blach hole? Sent from Lumia 920
Griffe Opublikowano 18 Lutego 2014 Opublikowano 18 Lutego 2014 Rekawicy lepszej nie ma z szamponem Duraglossa bedzie istna rewelacja. Osobiscie glinke wzialbym bialego megsa, dobrze tnie a przy tym jest dosc delikatna. Skoro auto garazowane i lata weekendowo, a bedzie myte na dwa wiadra ta rekawica i tym szamponem to zakladam trwalosc w okolicach 2-3miesiecy. Skoro masz 53 to poki co kup na ten sezon black hole i ewentualnie na przyszly bedziemy kombinowac co dalej:wink:
Blachu Opublikowano 22 Lutego 2014 Opublikowano 22 Lutego 2014 Ok, więc tak ja piszesz węzmę glinkę białą z Megsa. Dzięki wielkie za pomoc i porady Sent from Lumia 920 ---------- Post dopisany 22-02-2014 at 20:22 ---------- Poprzedni post napisany 19-02-2014 at 05:40 ---------- Kolego Griffe ta biała glinka z megsa to ten zestaw? MEGUIARS SMOOTH SURFACE CLAY STARTER KIT LAKIER GŁADKI JAK LUSTRO GRATIS 2 MIKROFIBRY - ShowCarShine - Detailing Shop
Litai Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 To i ja się poradzę. Przypadek podobny do kolegi wyżej. Czarna perła, oczekiwania względnie te same. Tyle, że nie mam nic na razie. Wiadomo, część wybiorę z tego, co Griffe napisałeś wyżej. A resztę kosmetyków możesz polecić? Jeśli nie Black Hole to co innego?
Griffe Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 To lecimy z tym koksem Mycie zaczynamy od kol co jakis czas IronX i lecimy Valet PRO Bilberry Wheel Cleaner 1L - Felgi i Opony - Pielęgnacja z zewnątrz w zaleznosci od zabrudzenia rozcienczamy z woda 1/2, 1/4 1/8 zawsze na dane mycie - srodek NIE moze stac rozcienczony. Dekontaminacja: Prickbort MAC124 1L - Odsmolenie - Dekontaminacja - Pielęgnacja z zewnątrz CarPro IronX 500ml - Specjalne - Dekontaminacja - Pielęgnacja z zewnątrz GYEON Q2M Clay 100g - Glinkowanie - Dekontaminacja - Pielęgnacja z zewnątrz Wiadomo mycie na dwa wiadra najlepiej z girt guardami Rekawica z welny merynosa: Wet Wet Look Artemis - rękawica do mycia - Gąbki i Rękawice - Akcesoria Szampon: Duragloss #901 Car Wash Concentrate 473ml - Szampony - Piany i szampony - Mycie - Pielęgnacja z zewnątrz Osuszanie: ShiningCar Detailing Shop Ekskluzywne Kosmetyki Samochodowe Kraków Chromy, metal: Mothers Mag & Aluminium Polish - Chrom i Metal - Pielęgnacja z zewnątrz Szyby: Duragloss #761 Glass Cleaner - Szyby i Lustra - Pielęgnacja z zewnątrz Plastiki: ShiningCar Detailing Shop Ekskluzywne Kosmetyki Samochodowe Kraków Zabezpieczenie: Zima/kola Cleaner: Duragloss #652 Pre-Cleaner - Cleanery - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz Sealent: Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax - Sealanty - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz Lato i tu wybor mamy przeogromny byc moze tak: Cleaner: Lusso Revitalizing Creme 237ml - Cleanery - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz Wosk: Chemical Guys Pete's 53' - Woski naturalne - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz albo Lusso Oro - Sample - Woski naturalne - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz albo zestaw szampon/claener/wosk Lusso Bag Kit - Woski naturalne - Zabezpieczenie lakieru - Pielęgnacja z zewnątrz albo kilkanascie innych jak nie kilkadziesiat dobrych propozycji Mam nadzieje, ze pomoglem
Litai Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Serdecznie Ci dziękuję za tak obszerne przybliżenie tematu. Pytanie, na jak długo starczy tester Lusso ORO? I czy po Lusso Revitalizing Creme znikną troche holosy i swirle? Wiadomo, że muszę się zaopatrzyć jeszcze w jakiś ręcznik do osuszania, mikrofibry, aplikatory itp. Co polecisz z doświadczeni do plastików wewnątrz? Na forum kosmetykaaut wyczytałem, że przed Lusso ORO można dać Clearkote Vanilla Hand Glaze (cleaner i odżywka w jednym). Możesz się do tego ustosunkować?
Griffe Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Tak, Ck Vanilla bardzo fajny cleaner. Jeden i drugi tzn Ck Vanilla i Lusso Revi to "pochodne" krola czyli Zymola HDC. Jesli mozesz przeznaczyc 300zl na cleaner i wosk to zdecydowanie Zymol HDC i Zymol Carbon. Z tym cleanerem trzeba nauczyc sie pracowac, jest specyficzny i moze poczatkowo stwarzac problemy ale daje niezrownany blask i sliskosc nawet na sfatygowanych lakierach. Robi mega robote. Jesli dobrze umyjesz auto, wyglinkujesz i zaaplikujesz HDC i Carbona bedziesz zadowolony. W tanszje kwocie tez sie uda cos zrobic ale tego poziomu looku nie osiagniesz.
Litai Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Raczej mniejszy budżet, dlatego też zapytałem o Ck Vanilla?
Griffe Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Przemysl temat, wiem ze 300 piechota nie chodzi ale to zestaw na dlugie lata, powaznie
Litai Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Przemyślę. Jeszcze troszkę czasu do otwarcia sezonu letniego. A co polecisz do plastików w środku? I do usunięcia swirli i holosów?
Griffe Opublikowano 26 Lutego 2014 Opublikowano 26 Lutego 2014 Do srodka poorboys Natural Look, co do holsow/swirli zacznij uzywamc HDC
Rekomendowane odpowiedzi