Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słaby, wysokie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy i mam nadzieje ze w dobrym miejscu umieszczam ten post. A wiec kupilem 2 tygodnie temu A4 1.8 T AEB i zauwazylem ze brakuje mu mocy. Po podlaczeniu pod komputer wyskakuje blad 16989 - Wewnetrzny modul kontroli sterownika - blad/uszkodzenie pamieci ROM. Czy to znaczy ze do wymiany nadaje sie Ecu? Czy po wymianie silnik bedzie chodzil jak na 150 Km przystalo? Czy moze to byc wina czegos innego? Poza tym przy przyspieszaniu czasami czuc takie delikatne szarpania i czuc zapach takiej jakby nie przepalonej benzyny. Jakby dostawal za duza dawke paliwa. Pozdrawiam i prosze o jakies podppwiedzi od czego zaczac. Prosze Was o wyrozumialosc:)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Witam. Jestem tu nowy i mam nadzieje ze w dobrym miejscu umieszczam ten post. A wiec kupilem 2 tygodnie temu A4 1.8 T AEB i zauwazylem ze brakuje mu mocy. Po podlaczeniu pod komputer wyskakuje blad 16989 - Wewnetrzny modul kontroli sterownika - blad/uszkodzenie pamieci ROM. Czy to znaczy ze do wymiany nadaje sie Ecu? Czy po wymianie silnik bedzie chodzil jak na 150 Km przystalo? Czy moze to byc wina czegos innego? Poza tym przy przyspieszaniu czasami czuc takie delikatne szarpania i czuc zapach takiej jakby nie przepalonej benzyny. Jakby dostawal za duza dawke paliwa. Pozdrawiam i prosze o jakies podppwiedzi od czego zaczac. Prosze Was o wyrozumialosc:)

Naprawde nikt mi nie odpowie ? Prosze Was bardzo o pomoc!

Opublikowano

1-2min szukania w google mowi, ze to ECU. Musialbys pewnie udac sie do dobrego tunera, celem wgrania od nowa seryjnej mapy.

Opublikowano

A podmiana ecu na inne uzywane o takim samym oznaczeniu?

Dodam ze poprzedni wlasciciel usunal immo i nie wiem czy cos zle zrobili moze uszkodzili ecu?

Opublikowano

Pewnie jest wlutowana pamiec z chipem, nie znaczy to ze komp uszkodzony, trzeba zrobic podstawowa diagnostyke.

Opublikowano

Czyli podstawowa diagnoza i pewnie nowa mapa?

Opublikowano

Czyli podstawowa diagnoza i pewnie nowa mapa?

Zacznij od zrobienia logów dynamicznych, druga sprawa to podpięcie manometru do kolektora i sprawdzenie jak ładuje turbo.

Opublikowano

Witajcie. Troszke odswieze temat. Dzis podlaczylem kompa gdyz zdobylem wlasny kabel i program vag. Wykazalo trzy bledy. Dwa bledy sonda i jeden wyzej wspomniany blad pamieci rom. Po skasowaniu pojawil sie tylko jeden blad sondy. Moje pytanie brzmi na jakich kanalach zrobic logi dynamiczne? Bo na forum znalazlem tylko logi dla diesla a dla 1.8t? Moze moj problem z utratami mocy to wina przeplywki? Pozdrawiam.

Opublikowano

a sprawdziłeś sondę jak oscyluje??, najpierw zrób porządek z sonda a potem szukaj dalej bo tak to co chwile będziesz coś wymieniał i tak pół silnika się nazbiera a okaże się sonda. Sonda potrafi zrobisz duże spustoszenie...

Opublikowano

Wystarczy w programie sprawdzic czy miernikiem? Ogolnie na wolnych obrotach silnik pracuje dobrze obroty nie skacza po przygazowaniu na wysokich obrotach wyrzuca ciemny dym i nie jest to niebieski jak olej czy bialy i czuc nieprzepalona benzyne

Opublikowano

w vagu i miernikiem, ale jak ci kopci to nie przepala paliwa, za bogata mieszanka i dlatego sonda wali błędem

Opublikowano

Ok jutro sprawdze sonde i postaram sie zrobic logi

6100321b74503c6500c9f0e50b44ed90.jpg

To sa bledy jakie vag pokazal po skasowaniu pokazywal tylko blad sondy