Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALF] Wrażenie z użytkowania silnika 2.4 V6 5V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może kolega wynalazł jakiś magiczny chip i nie chce się z nami tym podzielić.. :wink4:

Opublikowano

Raz na jakiś czas wchodzi tutaj jakiś świeżak i myśli, że błyśnie chipem w wolnossącym swoim. A więc wszem i wobec objaśniam:

Primo: Silnik zasilany jest mieszanką paliwo powietrze w stosunku wagowym 14.6:1 ZAWSZE

Secundo: Silnik wolnossący zassie tyle powietrza ile akurat go jest w atmosferze np dziś 1015hpa

Trecero: Dlatego chip tuning w wolnossących nic nie daje, gdyż zmiana czasów otwarcia wtrysków, map etc skutkować będzie zmianą współczynnika lambda, który powinien wynosić 14,6:1

Quattr: Rządzi :evil:

EDIT: Panie mod, weź to podklej może co? Chociaż w sumie... Nie będzie tak wesoło :wink4:

Opublikowano

Mroova81 ale jestes ciemniak!!!

to nie chodzi o to zeby zabłysnac frajeze tylko po to zeby sie podzielic nowymi wrazeniami z jazdy!!!

a nie wiesz ze podczas chipowania zmienia sie filter powietrza!!! :wallbash:

ale ufo z ciebie!!!

pozdro!!!!!

tam to robiłem www.44tuning.pl[br]Dopisany: 17 Styczeń 2009, 11:10_________________________________________________podaje wykres

http://img413.imageshack.us/img413/1332/dsc0511si3.jpg

Opublikowano

Żal mi Ciebie jeżeli myslisz, że filtr powietrza zwiększy Ci ciśnienie w dolocie.

Opublikowano

Spokojnie panowie :) filterek zmienia się aby silnik mógł powietrze zasysnąć bez większych oporów, które są stawiane przy seryjnych filtrach. Ciśnienia powietrza się tym nie zmieni, tu tylko turbo pomoże albo kompresor :polew: ale to już inna historia i koszty :). Dzięki za wykresik i link do wykonawcy, napewno się przyda :). wracając do tematu, wrażenia z jazdy V6 bezcenne :) Pozdrawiam.

Opublikowano

koszt ok 2500zł. z wymiana filtra,jesli dojdzie do wymiany dolotu to koszt bedzie ok 3300 zl :wink4:

pozdrawiam :good:

Opublikowano

Mroova81 ale jestes ciemniak!!!

to nie chodzi o to zeby zabłysnac frajeze tylko po to zeby sie podzielic nowymi wrazeniami z jazdy!!!

a nie wiesz ze podczas chipowania zmienia sie filter powietrza!!! :wallbash:

ale ufo z ciebie!!!

pozdro!!!!!

tam to robiłem www.44tuning.pl[br]Dopisany: 17 Styczeń 2009, 11:10_________________________________________________podaje wykres

http://img413.imageshack.us/img413/1332/dsc0511si3.jpg

Hmmm... ciekawe, ciekawe :cool1:

Czyżby oryginalnie mapy ECU były tak kiepskie, że samym programem da się aż tak poprawić osiągi silnika :?: :mysli:

Opublikowano

Ciii zapłacił 3 koła, nie odbieraj mu tego!

Opublikowano

mroova81 ale przyznasz ze glupio Ci sie zrobilo jak pokazal wykres :D z wolnossacego auta tyle mocy wycisnąć .... niezle :cool1:

Opublikowano

No musze przyznać, że mnie zatkało po obejrzeniu wykresu.. przygladałem się parę minut.. O ile ten wykres jest autentyczny.. :chytry: aż mi się wierzyć nie chce :tongue4:

Opublikowano

Magas, ale powiedz tak szczerze, spalanie teraz to ma pewnie takie jak 4.2, co? :wink4: No może przesadziłem, ale w to że jeszcze mniej pali to nie moge uwierzyć...

Opublikowano

Jeśli to prawda co kolega pisze, że przy wzroście mocy o 30 kucyków spalanie jest mniejsze, to znowu zacznę wierzyć w cuda :polew: coś za coś, Nie będzie siły bez jedzenia :). Więc kolego sprawdź ile pali samochodzik i podaj na forum. Może faktycznie spece coś wymyślili do V6, jeśli tak to będą mieli ruch w interesie.

Opublikowano

ciekawe ile kunia z w moim zostało po 200 000 :bag:

Opublikowano

mroova81 ale przyznasz ze glupio Ci sie zrobilo jak pokazal wykres :D z wolnossacego auta tyle mocy wycisnąć .... niezle :cool1:

Wiesz, może dostane za to ostrzeżenie, albo coś, ale gdyby ja miał warsztat tuningowy i przyjechałby mi podjarany na maxa goguś z wizją tuningowania swojej wolnossącej V6tki, to co myślicie bym zrobił? Jasne, że bym tuningował, a wykres to bym taki narysował, że nawet na forum onetu by wiara pokłony biła. Powtórze jeszcze raz: mieszkanka paliwo powietrze musi być cały czas w jednakowych proporcjach. Jeżeli nie ma co dmuchnąć tego powietrza, to nie można dawać więcej paliwa. Z mojej strony koniec na temat pierwszego na świecie poprawnie zchipowanego wolnossaka.

Opublikowano

Panowie!!! :hi:

uwazam ze na wszelkie wasze pytania i watpliwosci odpowie ktos kto sie bardzo dobrze zna na tym! www.44tuning.pl

wystarczy 1 telefon i wszelkie wasze watpliwosci zostana rozwiane.

pozdrawiam :evil:

Opublikowano
  • Autor

Ten wzrost mocy jest niebywały, ale może faktycznie da się tak podrasować ten motor. :mysli: Ja na swoje 165KM nie narzekam, bo dynamika jest bardziej niż zadowalająca. :>

Opublikowano

Mi również 165 wystarczy :> jeśli będę potrzebował więcej to kupie niunie z mocniejszym silnikiem :evil:

Opublikowano

mroova81 ma rację. Bo skoro zwiększono ilość wtryskiwanego paliwa to w jaki sposób bez kompresora zostanie podana większa ilość powietrza? A przecież do spalenia większej ilości paliwa jest potrzebna większa ilość powietrza.. Nie podważam tego wykresu, ale ciekawy jestem jak wyglądałby wyciąg z innej hamowni :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dawno mnie tutaj nie było. :gwizdanie: Jak będę po wymianie rozrządu, to zrobię wpis co i jak. :wink4: Jeśli ktoś chciałby się podzielić opiniami, to zapraszam. :naughty:

Opublikowano

jak dla mnie świetny silnik, mam przebieg 262 tyś km, podczas jazdy czuć że się ma pod maską coś więcej niż 4 cylindry szczególnie gdy silnik wejdzie na swoje odpowiednie obroty , a dźwięk silnika jest bezcenny :wink4: