Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Skrzynia naprawiona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Panowie !

Temat mam nadzieje opanowany

Podłączyłem KTS-650 , i odkryłem usterke - skrzynie zlozylem dobrze, jednak podczas montażu sterownika uszkodzilem wiązke elektryczna skrzyni - oddalem do elektronika, on ja polutowal. ale okazalo sie ze nie skutecznie.

Usterka dokładnie pokrywała się z uszkodzeniem wiązki ( zawor nr 4 , i regulator elektro magnetyczny cisnienia ) a skrzynia faktycznie weszla w tryb awaryjny.

zamowilem wiązke w VW ( koszt 450 zl ) wymienie i mam nadziej ze naprawa zakonczy sie sukcesem :)[br]Dopisany: 13 Styczeń 2009, 22:57_________________________________________________Po wymianie wiązki,

skrzynia nie pracuje juz w trybie awaryjnym ... ale , w trybie awaryjnym można było "normalnie ruszyc" z miejsca - wolniej, ale auto ruszalo.

teraz, jak auto jest zimne po włączeniu R - auto szarpie i silnik gasnie , gdy wrzucam D skrzynia kopie ale ciagnie baaardzo slabo - auto nie rusza (chyba ze wciskam gaz do oporu , jakies 4500 obr/min i auto kopie i rusza z 2) , gdy wrzucam 1 auto gdy jest zimne tez szarpie i silnik gasnie. Gdy sie nieco zagrzeje po wrzucenie 1 auto bardzo mocno ciagnie do przodu, tak samo jak na wstecznym. Jak juz sie uda ruszyc i przekroczyc 20km/h po wrzuceniu D skrzynia zmienia bieg na 2 i doslownie za chwile na 3. Przy jakis 70 wrzuca bieg 4. Jednak zdarza sie ze nie wrzuca 3 lub 4 biegu normalnie tylko przy jakis 4000obr/min. Problemem jest rowniez rozłącznie napędu. Na D po zatrzymaniu jakos tam rozłącza napęd ale juz nie załącza z powrotem, należy przelaczyc na 1 zeby ruszyc. Na 1 przy hamowaniu auto bardzo mocno ciagnie do przodu wyglada jakby nie rozłączał napedu.

W skrzyni rejestruje się błąd "Kontrola zmiany biegów" sygnał nie zrozumiały. ( 028C ) - wymieniłem juz czujnik G68 (czujnik predkosci jazdy) błąd da sie skasowac ale za moment rejestruje sie z powrotem.

Opublikowano

Może na coś ci się przyda:

Problem skrzyni może byc zwiazany z:

-Tłoczki zawieszające się (zużucie lub zanieczyszczone)

-Uszkodzona taśma,

-Walniety sterownik

Sprzegło homokinetyczne bym sprawdził walnięte moze jest ?

W przypdaku wymiany skrzyni (obyś starą uruchomił) nie zpomnij kupić ją razem ze sterownikiem (ten co jest pod siedzeniem) sama skrzynia mozę nie działać i często pojawiają się oferty tanich skrzyń.

Dla pocieszenia dodam że mnie 7 tyś zł polskich :wallbash::angry: naprawa skrzyni wyniosła ,z wymianą chłodnicy i przewodów do chłodnicy.

Apropo:

1. Jaki typ masz skrzyni ?

Nie wyobrażam sobie składania skrzyni (bo rozebrać to pikuś) bez schematu jeden błąd i pa pa skrzynia robi.

2. Gdy rozebrałeś ją to były jakieś opiłki jak wygledał filtr itp.

Powodzenia....no i oczywiście daj więcej zdjęć......szybsza pomoc.

SZYCHA

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem:

tłoki Forward ( główny i akumulator ) oraz tłok od wolnobiegu, komplet pierscieni, sprzegla z przekladkami od 1-3biegu. Taśmę kupiłem nową z AUDI , a co do sterownika to jeszcze go nie sprawdzałem, na dniach jadę do Audi na diagnozę.

Pod pojęciem sprzęgło homokinetyczne co masz na myśli ? konwertor/sprzeglo hydrokinetyczne/wendler ?

Typ skrzyni 01N ( AG4 ) - skrzynie składałem oczywiście zaopatrzony w schematy i dokumentację. wewnątrz skrzyni w sumie nie pływało nic niepokojącego - magnes wybrał bardzo dużo, a na koszach był metaliczny osad który usunąłem. Wypłukałem skrzynie ( w sumie przelalem przez nią 12l oleju i 2 filtry - quaker strak [nie pamietam jak się pisze dokładnie] ATF multi vehicle).

Filtr wyglądał na dosc mocno zuzyty[br]Dopisany: 22 Styczeń 2009, 21:54_________________________________________________U mnie narazie naprawa pochłonęła :

450 zł częsci i filtry

450 zł taśma przewodząca sterownika

12l oleju x 30zł - 360zł

30h mojej pracy :rolleyes:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam - czekam na ciąg dalszy i trzymam za ciebie ze sam to robisz - powodzenia.

Pozdrawiam :mysli:

Opublikowano

....no Mechanical....jak tam dzieło.....coś ucichło.....słysząłem, że są już zakłady obstawiane na to czy uda ci sięsamemu naprawić automata :>

Mam nadzieje, że niedługo będzie ogłoszenie wyników.

Pozdr

Szycha

Opublikowano
  • Autor

Niestety naprawa utknęła chwilowo w miejscu ;(... Jutro ( PN 2.02.2009 ) Jadę do znajomego w audi, spróbować wydumać co się dzieje. Sprawdzimy czujniki G38 - czujniki prędkości skrzyni.

Narazie objawy są jak opisałem wyżej. . . :( - - - ALE NIE PODDAJE SIĘ JESZCZE ! :evil:

A jakie są prognozy odnośnie zakładów :) ? :naughty:

Opublikowano

Może Ci się udać ale kilka podstawowych kryteriów trzeba zachować

1 sterylne warunki

2 zachowac nominały - części i ustawienia

3 jak nie to to elektronika

No i w necie są dostepne filmiki pokazujące rozbieranie , naprawy ASB.

Pozdrawiam i powodzenia .

Opublikowano

Mecenas.....ja tam jestem spokojny o Mechanicala kilka razy już gościu rozkładał i skaładał (poczytaj wyżej) .....efekt, no coz czekamy.

A propo filmików z ASB masz może linki.

Opublikowano

Linków nie mam ale jak chcesz to poszukaj na - youtube - kiedyś siedziałem i oglądałem wszystkie fazy demontażu ASB i wbrew pozorom nie takie straszne , no pod warunkiem jak sie wie co do czego .

Kiedy na czasie musze to poszukaci nagrac.

Opublikowano
  • Autor

Przyczyna złej pracy : ODNALEZIONA :good: :good: :good: :good: :good:

W Pn podjeżdżam do warsztatu na "płukanie" sterownika - opiłki zablokowały zawór regulujący ciśnienie.

Jeżeli objaw wróci to będzie znaczyło ze sprzęgło hydrokinetyczne jest do regeneracji - czyszczenia.

:evil:

Opublikowano

Witam - Oglądałem to na filmie , to dla zobrazowania dla tych którzy nie wiedzą jak to sie robi

1- odkręcamy i ściągamy miske olejowa od ASB

2- odkrecamy i wyjmujemy wiązkę kabli sterownika ASB

3- odkrecamy i wyjmujemy sterownik ASB

4- wyjmujemy zabezpieczenia i wyjmujemy zawory sterujące

5- cały sterownik myjemy poprzez zanurzenia w cieczy myjacej

6- po dokładnym umyciu i osuszeniu sprawdzamy stan poszczególnych sekcji i przystępujemy do składania pamietajac o idealnej czystości , inaczej nic z tego nie będzie.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Po wyczyszczeniu sterownika, auto normalnie rusza :good: ,,, ale nie z D... po włączeniu D nic sie nie dzieje... jak załączy sie 1 auto rusza wszystko jest OK, jak sie przełączy po ruszeniu na D juz wszystko jest OK...

Nie mam juz pomysłu o co moze chodzic ... :( ;( :thumbdown:[br]Dopisany: 09 Luty 2009, 15:09_________________________________________________ :good: powrocila nadzieja, zapomnialem cos powiedziec majstrowi,ktory płukał moj sterownik ...... poprawi jutro go im -- powinno byc gites :):):) [br]Dopisany: 09 Luty 2009, 22:12_________________________________________________Dodam jeszcze ciekawostke :) :) :) moze troche nie na temat, ale wesola. Sterownik plukal mi gosc w Gdansku -wiol 100zl (ja jestem z koszalina). Tam woz zawiozlem wczoraj na lawecie Mercedesem 190 2.6 Benzyna z automatem - spalil pod obciazeniem raptem 17l / 100km :evil::blink::shocked:, pusta laweta 10l/100km

Opublikowano

.... WALKA TRWA, czapki z głów za wytrwałość :hi:

Sprawdzałeś vagiem skrzynię....może warto, jak będą błędy w sterowniku to problem szybciej znajdziesz.

A jak sprawa wygląda z biegiem R?

A co z trybem awaryjnym jest czy go nie ma?

Opublikowano
  • Autor

Wsteczyny chodzi juz jak marzenie , tryb awaryjny jak pisałem wcześniej, znikną jak wymieniłem wjaske elektryczne skrzyni (taśmę przewodzącą).

Pozostał tylko problem nie ruszania z "D" , z 1 rusza również normalnie. VAG - podpowiada "kontrola biegów - sygnał niezrozumiały".

Teraz jeszcze wyregulujemy ten "trzpień" ktory wchodził do sterownika (zapomniałem powiedziec gosciowi ktroy prał moj sterownik - ze go zdemontowałem :( ) i mam nadzieje ze będzie dobrze :) - jeszcze w razie "W" zostaje sterownik do wymienienia - koszty rzędu 200-300zl wiec też jak trzeba będzie to się wymieni :).

Jutro / po jutrze bedzie już wszystko jasne i będzie odpowiedź czy można automat naprawić w domu :wink4:

Opublikowano

Trzymamy kciuki :wink4:

Opublikowano

eeee..... jak cześć zostają po demontażu i montaż to sprawa jasna.... TUNING SKRZYNI, teraz pewnie rusza spiskiem na R :>

Pytanie myślałeś o tym by samemu czyścić sterownik ? (pamiętam pisałeś że był osto rdzawy)

Może tak FOTO i małe podsumowanoko dla kibiców jak założysz trzpień :cool1:

Pozdrawia

SZYCHA

Opublikowano

No nie powiem, ciekawe, ciekawe :)

Opublikowano
  • Autor

eeee..... jak cześć zostają po demontażu i montaż to sprawa jasna.... TUNING SKRZYNI, teraz pewnie rusza spiskiem na R :>

Pytanie myślałeś o tym by samemu czyścić sterownik ? (pamiętam pisałeś że był osto rdzawy)

Może tak FOTO i małe podsumowanoko dla kibiców jak założysz trzpień :cool1:

Pozdrawia

SZYCHA

Szycha --- czesc zdemontowałem ale nie jestem imbecylem - zostala zalozona z powrotem (ale nie została wyregulowana!!!) , bez tego "trzpienia" nie mozna by nic zrobic... czytaj prosze pozostale posty, napisałem ze wszystko jest ok poza ruszaniem z D, Twoje poczucie humoru mnie nie bawi.

Opublikowano

kto w gdansku kto Ci to robil ? ?

Opublikowano

[i.

kolego wielki szcun dla ciebie wsadziłeś tyle kasy i tyle nerwów napewno ze gdybym to ja był na twoim miejscu to juz by co najmniej manual za ta kasę siedział w tym aucie :notworthy: :notworthy: :notworthy: