Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Technika jazdy Dieslem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam, od roku jeżdze B7 z 2.0 Tdi-kiem i zastanawiam się przy jakich obrotach zmieniać biegi żeby turbo nie dostawało po tyłku i spalanie nie było zbyt dużo. Ja zmieniam biegi przy ok 2000obr/min. Może ktoś podzieli się swoimi technikami :)

Opublikowano

A co na to mówi koło dwu masowe ?

Opublikowano

Jak czytam takie tematy to mi cycki opadają.Nie dość,że w necie masz na ten temat masę postów.Na tym forum pewnie także tylko trzeba poszukać. Odpowiadająć na Twoje pytanie to jeździ się tak by miec frajdę z jazdy a nie poruszać sie jak emeryt i liczyć przy dystrybutorze czy nie za duzo spaliła furmanka.

Opublikowano

Porada

10. Unikać należy jak ognia częstego PSJ (czyli Pier.dol..... Stylu Jazdy) ;
Na czym to polega i czym szkodzi - prosta odpowiedź jak ruszasz powoli
prawie bez gazu, zmieniasz szybko biegi przy 2000obr. nie dajesz silnikowi
osiągnąć swojego momentu obr. ani mocy i jeździsz czesto na 5biegu 60km/h po
mieście unikając przyśpieszeń to znaczy że uprawiasz PSJ. Czym to szkodzi?-
Niespalona sadza ze spalin zapieka się w kierowniczkach powietrza w turbinie
zmiennej geometrii. Nie jest korygowane ciśnienie turbina pompuje absurdalne
ciśnienia co komputer odczytuje jako błędne i przechodzi w tryb pracy
awaryjnej co się objawia spadkiem mocy. Najlepiej jeździć stosując się do
punktu 18 wyrabiając sobie przy tym własną taktykę na czas zmiany biegów. i
od czasu do czasu trzeba przycisnąć silniczek każde TDi musi wnętrzności
przewietrzyć.

18. Nie przyśpieszaj ze zbyt niskich obrotów i nie ciągnij diesla do
odcięcia - dowiedz się przy jakich obrotach uzyskujesz max moment obrotowy i
moc - i najlepiej aby wskazówka obrotomierza poruszała się pomiędzy tymi
zakresami .

link do reszty tutaj

www.autowcentrum.pl/blog/post/20-przykazan-jak-jezdzic-dieslem,13972/

Opublikowano

Powiem krótko - Ecodriving = małem spalanie = turbina do regeneracji + dwumas do wymiany.

Koszty sobie policz.

Diesel, musi dostać po d*p... najlepiej w trasie, żeby wypalić sadzę z turbiny, inaczej będzie regeneracja, bo łopatki staną.

Opublikowano

Ehh a potem płacz, że dwumasa klęska i dpf się nie wypala ;) precyzujac co napisał kolega:

- Bez pałowania na zimnym (znaczy delikatnie z pedałem gazu, bez gwałtownego przyspieszania)

- jazda że stała prędkością przy obrotach w okolicy maksymalnego momentu czyli najczęściej kilkaset rpm wyżej niż wstaje turbo (to też dla oszczędnych - silnik z najmniejszym obciążeniem pcha pudło w ruch ;) ) albo wyżej. Nie zawsze najwyższy bieg będzie najekonomiczniejszy.

- unikanie jazdy <2000rpm - zdrowiej dla dwumasy (oczywiście w granicach rozsądku, nikt nie będzie parkował z wyjącym silnikiem na półsprzęgłe ;) )

- zmiana biegów - zależy od sytuacji, ale spokojnie okolo 3k - 3.5k rpm, przy rozpędzaniu nawet wyżej.

- hamowanie silnikiem z redukowaniem biegów (a nie na 5ce praktycznie do zatrzymania)

- diesel jest elastyczny, ale przyspieszanie z 1200rpm nic dobrego dla portfela czy dwumasy nie robi ;) lepiej zbić dwa biegi i ogień ;)

- (nie wiem czy w B7 to jest) wyłączyć sugerowanie "optymalnego" biegu przez FIS bo to co on pokazuje to bzduuuuury podobne do tych co autor napisał.

- po ostrzejszej jeździe NIE gasić auta tylko dać mu nawet kilka minut pochodzić, żeby olej wstydził turbo

Odpal sobie na wyświetlaczu chwilowe spalanie i poobserwuj jak się zachowuje w różnych sytuacjach, to też potrafi sporo informacji przekazać

Masz go już rok, ile Ci pali przy stylu jazdy jaki opisałeś?

Ogólnie to nie bać się kręcić diesla ;) chyba wszystkie najważniejsze punkty opisałem (komu się chce może dopełnić, ja akurat nic lepszego nie miałem do roboty ;) ) , mimo że było już pisane i w internecie pełno takich poradników.

@soolek: wg mnie ecodriving wcale nie oznacza jeżdżenia na minimalnych obrotach, bo taki driving nie jest eco ;) większość tego co opisałem wyżej to wg mnie ecodriving - dynamiczne przyspieszanie (bardziej ekonomiczne niż powolne bo szybciej potrzebna prędkość jest osiagana, hamowanie silnikiem z redukowaniem biegow, prędkość przelotowa na najwyższym możliwym biegu przy obrotach w okolicy maksymalnego momentu, przewidywanie i wyobraźnia tego co się dzieje na drodze).

via Nexus6@Tapatalk

Edytowane przez marcinwhite

Opublikowano

Marcin, próbowałem kiedys ecodrivingu na własnej skórze stosując się do wszystkich definicji.

Jest w miarę dynamicznie, ale na niskich obrotach, wtedy spalania niskie.

Tylko, że po dwóch miesiąch w 10 letnim TDI turbo się zawiesiło, więc koszty generalnie się zwiększyły zamiast spaść.

U mnie na szczeście udało się to odkręcić bez rozkładania silnika na części pierwsze.

Taka sytuacja pewnie nie miała by miesca w nowym aucie, bądź kilkuletnim.

Generalnie nie polecam.

A tak na codzień to jeżdżę włąsnie ecodriving, pod kątem przewidywania, ale raczej w pełniejszym zakresię obrotów.

Czyli jest dynamicznie, ale bez pałowania.

Spalanie nie jest eco, ale walić to...

Póki co turbiny, dwumasy, portfel są z tego zadowolone :-)

Opublikowano

To o czym pisze się soolek to jazda defensywna czyli przewidywanie sytuacji dojazd do skrzyżowań itp. Jeżdżąc tak oszczędza się trochę paliwa i jazda jest płynna.

Co do zmiany biegu przy 3 tys i wyżej to gruba przesada. 2,5 max 3 w zupełności wystarczy przy normalnej jeździe + co jakiś czas autostrada żeby przedmuchac turbo :-)

Opublikowano

Bujajac się po miescie obroty cały czas trzymam w przedziale 2k-3k, jak się rozpędzam do przelotowych (przy ~150 dopiero 6ke zapinam i mam ~2400rpm - CJCB ma straaasznie długie ostatnie przełożenia, a do dalszego przyspieszania i tak redukuje na 5 albo nawet 4) to kręcę pod 3500 a czasami i wyżej co by szybciej osiągnąć potrzebną prędkość. Pod czerwonym to byłem że 2 razy przez pół roku i to na moment podczas wyprzedzania. Powyżej 3.5k baaardzo sporadycznie wybiegam. No i taka płynna jazda jaka opisuje .Pablo. To właśnie jeden z elementów ecodrivingu. Bo płynność przekłada się na spalanie/emisję i ogół zachowań na drodze (a nie tylko niskie obroty) określa się mianem ecodrivingu.

I spalanie z moich obserwacji też wygląda lepiej niż jeżdżenie między 1200-2300. Bo silnik potrzebuje dużo więcej przepalic żeby się odepchnać i każde przyspieszenie trwa wieeeki....

via Nexus6@Tapatalk

Opublikowano

wyłączyć sugerowanie "optymalnego" biegu przez FIS

no toś mnie killer zażył teraz

serio ? :eusathink:

Opublikowano

Najlepiej jest jechać dieslem w okolicach maksymalnego momentu obrotowego, w tym przypadku pomocny może być wykres. Najlepiej okolice 2 tys. obr/min - optymalne spalanie i silnik się nie męczy. Przegonić pod czerwone pole też czasem warto jak silnik rozgrzany. Nawet automat kręci pod czerwone pole. Unikać jazdy która powoduje wibracje całej budy a także nie naciskać gwałtownie gazu gdy mamy niskie obroty - dwumasa tego nie lubi.

Opublikowano

wyłączyć sugerowanie "optymalnego" biegu przez FIS

no toś mnie killer zażył teraz

serio ? :eusathink:

Serio serio :) jak kupiłem swoje BeOsiem to sprawdzalem co będzie sugerował i spróbowałem tak pojeździć kilka kilometrów po mieście xD poprostu znam niejednego maniaka spalania i ignorantow samochodowych, którzy w to co mówi auto biorą za pewnik ;) wypisywalem wszystko co mi do głowy przyszło i nie mogłem tego pominąć ;)

via Nexus6@Tapatalk

Opublikowano

A ja jezdze tak jak mi jest wygodnie. Czasem zapne piatke przy 1600rpm a czasem ciagne do 4k :)

Tylko na zimnym staram sie nie palowac.

Bo auto jest dla mnie a nie odwrotnie i mam w dooopie ekodrajwing i inne dziwne rzeczy.

To nie jest nowy samochod kupiony na 10 lat...

Opublikowano

To nie chodzi nawet o ecodrajving - bo tutaj co kto lubi - dziś na przyklad w Niemczech miałem takie warunki do jazdy, że ze Szczecina na prom we Francji zajechalem w lekko ponad 8h przy średniej około 130 i spalaniu na poziomie 7.2, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło ;) ale zdarza mi się też jeździć jak emeryt...

Bardziej chodzi o to żeby auto było całe i zdrowe jak najdłużej. A że jest kilka niepisanych zasad jak takie a nie inne zestawienie części traktować to dlaczego z nich nie skorzystać, skoro w ten sposób silnik i auto ma się dobrze przez dłuższy czas.

via Nexus6@Tapatalk

Opublikowano

Kiedy miałem Golf IV 1.9 tdi na chipie to co się ruszało zostawało w tyle i tak mi komp pokazywał średnie spalanie 4.5 l /100 (sprawdzone przy tankowaniu ) bo wystarczyło dobra znajomość trasy i technika jazdy.

A jak się chciałem bawić w żółwia to udawało się zejść do 3.9 litra /100. Takie osiąg to tylko solo bez bagażu i pasażerów oczywiście latem.

Opublikowano

Wiadomo, mi się dziś poprostu dobrze jechało, litr w tą czy w tamtą to żadna różnica i zbieram statystyki bo lubię to robić ;) Poprostu przy tankowaniu miła niespodzianka i to wszystko ;) troszkę odbieglismy przeze mnie ode tematu ;)

via Nexus6@Tapatalk

Opublikowano

Nowe ropniaki maja nisko maksymalny moment obrotowy dlatego przy 2 tys obrotow spokojnie mozna zmieniac biegi jak komus sie nie spieszy bardzo.

Opublikowano

Tylko jak zmienisz przy 2000 to kolejny bieg "idzie" od 1400-1500. Wg mnie szkoda męczyć dwumas...

via Nexus6@Tapatalk