Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Język w komputerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktos moglby mi pomoc w zmienieniu jezyka kompa w A4 b6 z niemieckiego na angielski?Czy moge to zrobic w jakis ustawieniach bo instrukcje tez mam po niemiecku i nie moge sie doczytac :exclaim: Dzieki wielkie za pomoc!!!

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 28-03-2007, 20:13 ]

temat dodany do FAQ

Opublikowano

Bez VAGa nic nie zdziałasz

Opublikowano

nigdy tego nie robiłem bo nie mam pełnego FIS'a :evil: ale Ty mozesz spróbowac ....

Kodowanie jest takie :

Po podlaczeniu sie do licznika w polu "soft coding" VAG'a pojawia sie jego numer w postaci : AABCD gdzie :

AA to liczba oznaczajaca (aktywujaca) dodatkowe wyposazenie i tak :

00 - brak dodatkowego wyposazenia

01 - aktywny wskaznik zuzytych okladzin (dla Autocheck'a)

02 - aktywna kontrolka ostrzegajaca o niezapietych pasach bezp.

04 - aktywny system ostrzegjacy o niskim poziome plynu spryskiwacza

16 - nawigacja (nie wiem dokladnie o co tutaj chodzi bo nie mam nawigacji

B - liczba oznaczajaca jezyk (kraj)

0 - niemiecki

1 - europa (angielski)

2 - USA (angielski - licznik w milach)

3 - kanada

4 - Wielka brytania

5 - Japonia

6 - Arabia saudyjska

7 - Australia

C - liczba oznaczaja liczbe cylindrow (4,5,6,8) nie musze chyba wyjasniac

D wersja silnika

0 - TDI

2 - benzyna

Dodatkowo w przypadku liczb AA sumuje sie poszczegolne liczby chcac uaktywnic wiecej niz jedna funkcje (np. aby uruchomic ostrzezenie o plynie sprysk. i wskaznik zuzytych okladzin wpisuje sie 01 + 04 = 05)

I tak kod oznaczajacy 05052 oznacza aktywne systemy spryskiwacza i okladzin jezyk niemiecki, silnik 5 cylindrowy benzyna.

Aby zmienic ta liczbe nalezy wcisnac przycisk "recode" w VAG'u i wpisac odpoweidnia liczbe. TYLKO OSTROZNIE. Gdy wpisze sie dzinwne liczby mozna zakonczyc przygode z licznikem! Ja zaeksperymentowalem i wpisalem liczbe "5" tam gdzie miala byc liczba cylindrow i zadzialalo, ale audi podaje ze moga byc liczby 4,6,8 (5 cylindrowe silniki to juz historia, a szkoda)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

a czy przed kodowaniem trzeba się zalogować ?? i czy działa to tylko w b6?? bo u mnie próbowałem i lipaa...

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

nie wiem, czy potrzebnie odswiezam, ale nie widze potrzeby zakladania nowego watku. Czy w b5 (99r) mozna zmienic jezyk na ang.?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Robiłem dosłownie 10 minut temu jak pisze spanky.. niestety.. nie działa

Opublikowano

Na 99% musisz zrobić tak:

[17-Instrument]

[10-Adaptation]

Wpisz 04

[Read]

wpisz 2

[TEST]

[sAVE]

Później rozłącz się ze sterownikiem i wyłącz, a następie włącz ponownie zapłon.

Nie wiem czy to tak ma być na 100% (po prostu nie pamiętam dokładnie), ale na 99% tak robiłem. U mnie działa, a rocznik mam '97.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy ja próbowałem i robiłem tak:

[17-Instrument]

[10-Adaptation]

Wpisz 04

[Read]

wpisz 2

[TEST]

[sAVE]

Tak jak kolega wyżej :) i efekt taki przedtem miałem tak:

afb622a088923f5fm.jpg

i hamulce to wyskakiwało to:

fdd400df42449919m.jpg

po zamianie tak:

945b04ce07eed903m.jpg

po zmianie też jest OK :kox: program jaki stosowałem

VAG 208.1

tylko jak chciałem dać TEST nie było można tak ja zrobiłem :rolleyes:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A co zrobić jak kod w moim a4 jest cztero cyfrowy i wygląda tak 2244 ? Oczywiście chcę mieć km i litry bez wad wyświetlenia daty. Po zmianie na 2144 są kilometry i litry, ale data i godzina jest nieczytelna :wallbash:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ahoj,

Czy ktos moglby mi pomoc jak sie zmienia jezyka kompa w A4 b6 z niemieckiego na polski, jestem nowy i nie znalazłem czy ten temat był poruszany?

:(

Za wszelkie wskazówki Wielkie Dzieki ;(

Opublikowano

Ahoj,

Czy ktos moglby mi pomoc jak sie zmienia jezyka kompa w A4 b6 z niemieckiego na polski, jestem nowy i nie znalazłem czy ten temat był poruszany?

:(

Za wszelkie wskazówki Wielkie Dzieki ;(

niestety polskiego jezyka nie ma-przeczytaj post spankyego :wink4:

a ten temat powraca co jakis czas :wink4:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam czy takim vagiem jak w linku zmienie język FIS-a czy nie??

http://allegro.pl/item528648736_najlepszy_vag_5053_can_live_data_adapt_j_polski.html

Jeśli tak to prosze o krociutki tutorialek.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Pytam bo mi wyskakuje funkcja nieobslugiwana.... niby wszystko jasne tylko biore pod uwage fakt, ze moge cos robic zle...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. moze troche z innej beczki ale bardzo podobnej. moje auto to bora (2004) z pelnym fisem. mam maly problem z kodowaniem zegarow. kodowanie bylo 17414. wyswietlanie mpg na liry i km zmienilem wpisujac 17114 - wszystko ok. tylko pytanie dlaczego jest na koncu 14 zamiast 40??? (4 cylinry i TDI) dodam ze po probie zmiany na 40 wskakuje samo z powrotem na 14.

kolejna sprawa to wyposazenie - 17 w kodzie. probowalem wlaczyc info o konczacym sie plynie w spryskiwaczach zamieniajac na 21=17+4 i po takiej zmianie nawet jak mam plynu pod korek to i tak piszczy ze nie ma plynu. wiem ze to nie audi ale chyba powinno byc tak samo.

dzieki za pomoc

nie dawalo mi to spokoju i wykrecilem ten zbiornik spryskiwaczy. sklada sie on z:

plastikowego pojemnika z dwoma otworami - tam gdzie sie wlewa plyn i tam gdzie uchodzi. do pompki sa podlaczone: wezyk i kabel z dwoma zylami. nie wiem czy dobrze rozumuje ale chyba powinien tam byc 3-ci otwor w ktorym powinna byc czujka konczacego sie plynu. jesli moj tok rozumowania jest dobry to wynika z tego ze u mnie nie ma tego czunika. lipa na maxa. prosil bym o jakiekolwiek potwierdzenie czy mam racje czy tez sie myle.

dzieki

Opublikowano

co do płynu to na bank nie masz czujnika i dlatego się tak dzieje

w tym wątku sobie poczytaj: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_wymiana_przelacznika_wycieraczek_i_odblokowanie_pelnego_fis-t24989.0.html

• 1 rok później...
Opublikowano

witam.także planuje kupić VAG-a pod laptopa system windows 7 ultimate 64 bitowy i jestem w tej dziedzinie laikiem i proszę o jakieś porady jaki sprzet kupić ....posiadam audi a4 b5 ahu .proszę o podanie konkretnych modeli i gdzie mogę je kupić,,,pozdrawiam Mariusz

Odpowiedz

Opublikowano

wszystko jest opisane w FAQ działu

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie proszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem instrukcje. Jest to jedna z moich perwszych prób więc nie chciał bym nabroić.

Autko [A4-B6] z kolorowym FISem

1 krok wchodzę w Select Control Module

2 krok nastepnie 46 Central Conv

3 krok Adaptation -10

6c94f360372fca2cmed.jpg

wyskakuje mi takie okienko

03604fc2bc972c7fmed.jpg

o ile okienka ktore oznaczyłem to własnie pola AABCD z początku wątku , to rozumiem ze tak wpisane wartości pozwola mi na:

-włączenie czujnika okładzin POLE AA wartość 01

-zmianę języka na angielski POLE B wartość 4

Chciałem jeszcze zapytać czy pozostałe pola też muszą być uzupełnione czy mogę ich nie dotykać i zostawić puste?

-POLE C wartość 4 (liczba cylindrów)

-POLE D wartość 0 (diesel)

Koleje pytanko to czy okienko Soft Coding zawiera moje dotychczasowe oryginalne kodowanie 00001 ?

I czy w wyniku wpisania błędnych wartość można uszkodzić licznik FIS cokolwiek ?

tu cytat z poczatku wątku

"Aby zmienic ta liczbe nalezy wcisnac przycisk "recode" w VAG'u i wpisac odpoweidnia liczbe. TYLKO OSTROZNIE. Gdy wpisze sie dzinwne liczby mozna zakonczyc przygode z licznikem! Ja zaeksperymentowalem i wpisalem liczbe "5" tam gdzie miala byc liczba cylindrow i zadzialalo, ale audi podaje ze moga byc liczby 4,6,8 (5 cylindrowe silniki to juz historia, a szkoda)"

Opublikowano

Witam

czy ta procedura o której pisze spanky dotyczy także Audi A4 B6

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Na 99% musisz zrobić tak:

[17-Instrument]

[10-Adaptation]

Wpisz 04

[Read]

wpisz 2

[TEST]

[sAVE]

Później rozłącz się ze sterownikiem i wyłącz, a następie włącz ponownie zapłon.

Nie wiem czy to tak ma być na 100% (po prostu nie pamiętam dokładnie), ale na 99% tak robiłem. U mnie działa, a rocznik mam '97.

Hej

Zrobiłem tak jak tutaj jest opisane zmieniłem z 1 na 2 i dalej mam po niemiecku ... Dodam że auto z rocznika 2004 z kolorowym fisem