kielec Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam, Silnik mi od jakiegoś czasu kiepsko pracuje, na warsztacie powiedzieli, że krzywki są wytarte; o olej dbałem, trochę czytałem, ponoć te silniki "tak mają"... Zastanawiam się nad nowymi wałkami; na allegro kuszą a.m.c; są też febi i świątek - ktoś może mi coś o nich napisać; jeździ na nich? Mechanik polecił mi regenerację właśnie u świątka - faktycznie są dobrzy jak mówił? Czekam na Wasze opinie; w styczniu zamierzam zrobić porządek silnikiem więc niewiele czasu... Pozdrawiam!
Cristoforo Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 2.5 wałki standarcik spr tez hudrauliczne popychacze w jakim sa stanie jesli masz zamiar dłuzej smigac autkiem to kup ori wałki ja mam w ASO znizki moge sie zapytac ile kosztuja takie wałki dla ciebie
Gość Trzeniu Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Świątek świetnie regeneruje te wałki
slaweq Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 W ASO ceny za nowe wałki są kosmicznie duże..., Świątek ma bardzo dobrą opinię i ceny
przema Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Świątek jest spoko.Morzesz brać w ciemno
luby1979 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 witam.A czym objawia się kiepska praca Twojego silnika?
Gość Trzeniu Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 np. spadkiem mocy... ale aby to ocenić nalezy przejechać się zdrowym 2.5
Flyer Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Silnik mi od jakiegoś czasu kiepsko pracuje, na warsztacie powiedzieli, że krzywki są wytarte; o olej dbałem, trochę czytałem, ponoć te silniki "tak mają"... Zastanawiam się nad nowymi wałkami; na allegro kuszą a.m.c; są też febi i świątek - ktoś może mi coś o nich napisać; jeździ na nich? Mechanik polecił mi regenerację właśnie u świątka - faktycznie są dobrzy jak mówił? Jesli faktycznie walki nadaja sie do wyrzucenia, to spakuj je i wyslij do Swiatka do regeneracji. Kup od razu komplet hydrauliki zaworowej (~2200 PLN w ASO, nigdzie indziej!). Jakie miales objawy tej "dziwnej pracy" silnika? Jak zdiagnozowal to mechanik? U mnie tez jakis czas temu bylo zle... myslalem, ze hydraulika daje o sobie znac, a skonczylo sie na wymianie WS (ECU przeszedl na awaryjna mape i kultura pracy zmienila sie totalnie).
Bastek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witam Ja właśnie jestem świeżo po wymianie całej hydrauliki zaworowej a wałki z całym kompletem pozostałych rzeczy kupiłem w Karfordzie i jak na razie wszystko śmiga . Przy wymianie wałków sprawdź także prowadnice zaworów gdyż często nadają się one do naprawy (tak było w moim przypadku)
arson15 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 ja prawdopodobnie jutro się dowiem jak się sprawy umnie mają z 2,5 przebieg 202tyś. km, dekle idą do góry
rav Opublikowano 15 Grudnia 2008 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zastanawiam się nad nowymi wałkami; na allegro Raczej nie polecałbym zakupu wałków na Allegro. Moim zdaniem jedyne słuszne rozwiązania to oryginały, lub regeneracja u Świątka
domelq Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jak jest pewny szpec to wolałbym regenerować, chyba, że jest kasa to mozna kupić jakiegoś ORI
kielec Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2008 witam.A czym objawia się kiepska praca Twojego silnika? Autko traci moc, no i hałas w górnej części silnika jest coraz bardziej irytująco-niepokojący.
rav Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 kielec Czy jak już będziesz decydował sie na wymianę lub regenerację tych wałków, to mógłbyś zmierzyć ubytki na krzywkach wałków. Gdzyż interesuje mnie, jakie ubytki wpływają już na spadek mocy. ?
wowa04 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 witam - no ja juz jestem po tym problemie , ja swoje wałki regenerowałem, wymieniłem całągórę hydrauliki , popychacze , dzwigienki i podkładki pod dzwigienki , olej + filtr , robocizna - razem 4660zł - ładnie co ??? , ale warto było , autko chodzi teraz bardzo cichutko, ori wałki wytrzymały niecałe 250tyś - żenada - pozdrawiam
marewel Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Mialem kiedys walek od Swiatka,co prawda w 126p i polecial bardzo szybko. Kosztowal bagatela 360zl w 2001r gdzie fabryczny 100 czy 50zl. Osobiscie bym nie ryzykowal.
Gość Trzeniu Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Mialem kiedys walek od Swiatka,co prawda w 126p i polecial bardzo szybko. Kosztowal bagatela 360zl w 2001r gdzie fabryczny 100 czy 50zl. Osobiscie bym nie ryzykowal. gdzie są podzielone w sensie że ktoś odradza Świątka? zachowajmy zdrowy rozsądek , jak możesz porównywać postęp technologiczny w regeneracji wałków teraz i np. 5-10 lat temu...? bez przesady. Kolego , na forum AKP kilkanaście osób śmiga na takich wałkach i jest ok , dodatkowo wałki takie oglądało kilka osób które z mechaniką mają do czynienia przynajmniej połowę z tego ile ma lat ten kolega powyżej :gwizdanie:
marewel Opublikowano 16 Grudnia 2008 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Poczytaj inne fora to bedziesz wiedzial gdzie i kto odradza.
Gość Trzeniu Opublikowano 17 Grudnia 2008 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Poczytaj inne fora to bedziesz wiedzial gdzie i kto odradza. ja na potwierdzenie swoich słów podałem o jakie fora chodzi więc może zamiast rzucać puste slogany to podasz jakiś link aby Nas oświecić?[br]Dopisany: 17 Grudzień 2008, 00:50_________________________________________________Widzę że jakoś dalej nie wklejasz choć czas mija a Ty jeszcze przed chwilką byłeś na forum no nic , szukaj fuckup`ów w googlach bo nigdy nie ma 100% zadowolonych klientów. aha , tylko czasem nie wklej linku do jakiegoś klubu fiata 126p bo wałki są z innych materiałów Tutaj masz pierwszy z brzegu temat na forum AKP. Jeśli użyjesz funkcji szukaj to zobaczysz jak mają się jego wałki w Audi... http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=78575&highlight=%B6wi%B1tka[br]Dopisany: 17 Grudzień 2008, 01:06_________________________________________________by Piotruś "Osobiście polecam regenerację w Firmie Świątek. Trzykrotnie taniej od nowych części a jakość wzorowa i trudno będzie znaleźć niezadowolonych klientów tej firmy (pomijając oszołomów, którzy zakładając nowe wałki/hydraulikę odpuścili sobie temat pompy olejowej, zaworków systemu olejowego oraz czystości/drożności odmy) . Zachowując należytą dbałość o układ smarowania (odpowiedni olej, filtry i drożność odmy) oraz stan hydropopychaczy - z wałkami "od Świątka" nie dzieje się kompletnie nic złego, a "wyjechane podróby" już widywałem ... . "
Rekomendowane odpowiedzi