Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny problem z Audi - dziwne stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Panowie jakiś dziwny problem mam... jak odpalę samochód po nocy i jadę po nierównościach to słyszę jakby coś się o coś obijało :) Najbardziej przy mocniejszym hamowaniu. Na początku myślałem tarcze, klocki, tłumik, zawieszenie ale jedna rzecz wszystko skreśla bo jak się rozpędzę, wyłączę silnik to problemu nie ma WCALE co wydaje mi się dziwne :)

Nie wiedziałem do jakiego działu to wpisać więc wale tutaj :) Jutro podjadę do kolegi i podepnę pod VAG'a.

Za wszystkie informacje dziękuję,

Opublikowano

Sprawdź koła czy nie poluzowały się śruby ;p

Opublikowano

Podpięcie VAG'a na pewno pomoże :decayed:

Opublikowano

Kolego dobrze by było ale jak napisałem po wyłączeniu samochodu nic się nie dzieje a gdyby koło odkręciło się to nawet po wyłączeniu by stukało :)

Opublikowano

Kolego dobrze by było ale jak napisałem po wyłączeniu samochodu nic się nie dzieje a gdyby koło odkręciło się to nawet po wyłączeniu by stukało :)

Aku masz dobrze przykręcone?

Opublikowano

Nie masz nic poluzowanego pod maską? Zależy jaki to dźwięk - czy metaliczny czy bardziej głuchy i czy częstotliwość stukania wzrasta wraz ze wzrostem obrotów silnika. Na postoju przy włączonym silniku też tak masz? Może jakaś osłona się trzęsie na silniku, albo rury plastikowe. To jako pierwsze mi przychodzi na myśl :)

Opublikowano (edytowane)

zajrzyj w okolice akumulatora, a wlasciwie pod, jest tam taka sruba gwiazdka, cos okolo 10-tki

przez miesiac szukalem co mi metalicznie stuka, sprawdzalem cale zawieszenie, amory koła, najbardziej stukalo przy malej predkosci na dziurach, dzwiek dochodzil z wysokosci przegrody silnika.

okazalo sie ze wlasnie ta sruba byla prawie odkrecona, mocuje ona jakies aluminiowe ramie idace z lewej na prawa strone auta zaraz przy przegrodzie cos chyba od ukl kierowniczego, wlasciwie nie wiem co to ale dokrecilem i jak ręką odjął ;)

Edytowane przez pdk