Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szarpie w prawym kole przy ruszaniu na skręconych kołach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam problem w moim a4b6 1.8t od dłuższego czasu auto szarpie dość mocno na skręconych kołach. Szarpanie czuć w prawym kole. Podczas ruszania przy skręconych kołach lub pod górkę prawe koło strasznie szarpie lub nawet podskakuje. Czasami nawet coś trzaśnie :/Czasami jest to aż do tego stopnia, że nie mogę normalnie ruszyć. Po wciśnięciu sprzęgła (auto na luzie) kula się normalnie. W czasie jazdy jest okej, podczas skrętów nic nie czuć i samochód zachowuje się normalnie. Co może być tego przyczyną? Ostatnio wymieniony wahacz dolny prosty, łączniki, wahacze górne. Drążek kierowniczy wymieniony na początku roku. Ostatnio podczas wymiany wahaczy górnych niestety nie widziałem nic niepokojącego. Wszystkie śruby dokręcone porządnie.

Proszę o poradę.

Edytowane przez mani88
Opublikowano (edytowane)

Jedź na szarpaki na przegląd zapłacisz około 20 zł niech ci porządnie sprawdzi, tak to jedyna odpowiedź jaka usłyszysz to "jakąś usterka"

Ewentualnie może to być jeszcze przegub

Edytowane przez kt65c453
Opublikowano

Ostatnio na przeglądzie niestety nie znalazł nic konkretnego:/ spróbuję zamontować kamerkę GoPro na wahaczu i przejadę się kawałek. Skoro jest to tak mocne szarpanie to coś powinno być widać..

Opublikowano

A szarpie jak hamujesz?

Opublikowano

właśnie podczas jazdy jest wszystko ok, przy hamowaniu też jest ok. Szarpanie pojawia się tylko podczas ruszania.

Opublikowano

Dla pewności sprawdź dolny wahacz tzw banan, breszke od strony sanek

Opublikowano

Wielowahacza breszką sprawdzać... Nic to nie da. To już by sworzeń musiał prawie wypadać, żeby coś było widać. Trzeba rozpiąć i sprawdzać.

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem wahacze dolne (banany). Breszką da sie je wyginać jak się chce..wydaje mi sie, że już skończyły swój żywot. Na filmie widać wahacz dolny prawy...co o tym sądzicie? tak chyba nie powinien się wychylać...

https://youtu.be/rhBX6dD7nWg

niestety po wymianie dolnych tylnych wahaczy problem nie ustąpił :/ wymieniłem już praktycznie całe zawieszenie z przodu, a nadal jest tak samo ;/