k232 Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Siemanko Wszystkim Panowie, Majster ostatnio wymieniał mi łożysko od wiskozy, zauważył, że jakieś dźwięki wydobywają się z łożyska alternatora, i jeszcze mówił, że napinacz paska klinowego będzie za jakiś czas do wymiany bo też świszczy już delikatnie. Czy to jest coś poważnego? Jakie konsekwencje mnie czekają jak coś strzeli po drodze?
Tom A4 Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Spore wydatki jak altek stanie brak ładowania co za tym idzie za daleko nie pojedziesz, dodatkowo zerwie pasek i może sporo uszkodzić jak się wkręci w koła. Podobnie ma się to do napinacza.
lukaszooo Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Napinacz nie swiszczy jeśli już to rolka. Alternator tez żadko kiedy swiszczy, prędzej sprzęgło altka.
k232 Opublikowano 31 Października 2016 Autor Opublikowano 31 Października 2016 No ja powtarzam tylko słowa mechanika, czyli napinacz zostawić w spokoju i brać się za rolkę? No właśnie chodziło mi o łożysko/sprzęgło alternatora.
pulpecik Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Sprzęgło alternatora? Ma ktoś zdjęcie takiego sprzęgła? A tak dla ciekawości -popryskaj wodą czy plakiem pasek od osprzętu. Jak nastanie cisza to wiadomo co "świszczy". Edytowane 31 Października 2016 przez pulpecik
k232 Opublikowano 31 Października 2016 Autor Opublikowano 31 Października 2016 Jak widzę nick pulpecik to wiem, że coś jest nie tak Czemu nie odpowiadasz na PW?
pulpecik Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 PW mi pisałeś? Hmmm....poszukam, jeżeli tak to pardonsik, że przeoczyłem. Z tym "nasmarowaniem" doraźnym paska to serio piszę. Łatwa metoda na wyeliminowanie podstawy i oszczędzenie sobie czasem wielu wydatków zbędnych.
lukaszooo Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Sprzęgło jednokierunkowe, jak jest uszkodzone to wydobywa dziwne dźwięki.
pulpecik Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Bardzo wątpię, by miał tą wydumkę, wolne koło alternatora, u siebie. W kilku ADR-ach w jakich dotykałem alternatora nie było tego dziadostwa -może montują czasem(na szczęście u mnie nie ma). Żadna filozofia sprawdzić -alternator jest na wierzchu.
lukaszooo Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 1.8T jest na bank, w B6 kazdy silnik ma sprzegiełko począwszy od 1.6. W B5 wszystkie diesle mają sprzegiełko oprócz 1Z. Z tego co zauważyłem na podstawie 1Z jeśli nie ma sprzegiełka to szybciej pada napinacz i sam alternator.
Rekomendowane odpowiedzi