Jump to content
IGNORED

Wyłączenie systemu start stop w Audi A4 B9

Recommended Posts

Posted

Skoro nawet inżynierowie twierdzą, że start/stop nie jest przyjazny dla silnika, źródło nie jest naukowe, ale po obejrzeniu wielu filmów, facet wydaje się godny zaufania), to może warto pozbyć się tego wynalazku.

Czy można w A4 B9, w prosty sposób permanentnie wyłączyć system start/stop? Czy można zrobić to w prosty sposób, czy trzeba odwiedzić ASO? Czy w ogóle w ASO dadzą się na coś takiego namówić w nowym aucie na gwarancji?

• Upvote 1
Posted

ASO takich rzeczy nie robi :wink:

Posted

ASO takich rzeczy nie robi :wink:

Myślałem, że takie czasy, że za pieniądze wszystko robią :wink:

Posted

mozesz spytac ale chyba brak procedury

Posted

O ile mi wiadomo w Niemczech wylaczaja w ASO, ale musisz dodatkowo zaplacic za nowa homologacje i dokumenty rejestracyjne, i podniosa Ci podatek Kfz. Wszystko dlatego, ze fabryczne dane o emisji CO2 zakladaja, ze uzywasz tego systemu. Co rowna sie temu, ze na 100 km iles tam razy gasnie Ci silnik i nie emitujesz CO2 = placisz nizszy podatek.

Takie wytlumaczenie otrzymalem w swoim salonie przy kompletowaniu zamowienia :)

Posted

O ile mi wiadomo w Niemczech wylaczaja w ASO, ale musisz dodatkowo zaplacic za nowa homologacje i dokumenty rejestracyjne, i podniosa Ci podatek Kfz. Wszystko dlatego, ze fabryczne dane o emisji CO2 zakladaja, ze uzywasz tego systemu. Co rowna sie temu, ze na 100 km iles tam razy gasnie Ci silnik i nie emitujesz CO2 = placisz nizszy podatek.

Takie wytlumaczenie otrzymalem w swoim salonie przy kompletowaniu zamowienia :)

Niedługo ci fałszywi ekolodzy udławią się tym CO2. Kiedy wreszcie zrozumieją, że to, co na papierze ma się nijak do rzeczywistości.

W takim razie niemieckie ASO na pewno odpada. Popytam w Polskich ASO i u niezależnych mechaników. Wyłączenia start/stopu i tak nikt nie sprawdzi, a szkoda silnika.

Jak się okazuje, dla Q5 się da: http://www.myaudiq5.com/index.php/topic/15529-permanently-turn-off-start-stop/page__view__findpost__p__269242

Ciekawostka: nie trzeba start/stopu wyłączać, można ustawić zapamiętywanie ostatniego ustawienia po wyłączeniu silnika.

• Upvote 1
Posted

Patrzysz na stare Q5, pod karoserią to samo co A4/A5 - i na forum jest tego opis.

Ale to zupełnie inna platforma.

Posted

Kolejna cegiełka na temat start-stop:

Posted

Patrzysz na stare Q5, pod karoserią to samo co A4/A5 - i na forum jest tego opis.

S&S mozna wylaczyc bez problemu w B9.

Posted

Jakieś szczegóły? Jak lub gdzie (u kogo)?

Posted

Jakieś szczegóły? Jak lub gdzie (u kogo)?

Osoba posiadajaca VCP zrobi bez problemu.

Posted

VCDS tez bez problemu mozna to zrobic :hi:

Posted

Czyli już podpatrzyli ;)

Posted

Czyli już podpatrzyli ;)

ORI VCDS bez problemu mozna to zrobic

wszystko jest w adaptacjach :hi:

Posted

Czyli już podpatrzyli ;)

ORI VCDS bez problemu mozna to zrobic

wszystko jest w adaptacjach :hi:

A czym się różni ori od klona w najnowszej wersji (16.8.4)?
Posted
Dnia 30.11.2016 o 09:13, mateoosh napisał:

Osoba posiadajaca VCP zrobi bez problemu.

Cześć,

Mam Vag Can Pro + K ale czekam na nową kartę klucza. Niestety na starej karcie, fejs w wersji 01 nie czytał wszystkich sterowników w nowym Q7 II 4M.

@mateoosh, czy w VCP jest na to gotowa procedura OCF czy trzeba kodować samemu a jeśli tak to gdzie, w Silniku czy Gateway?

Posted

Witam,

Czy ktoś z kolegów zna kodowanie ( mam VCPro ) do B9/Q7 aby zostało zapamiętane na stałe wyłączenie systemu s/s oraz aby odwrócić tryb włączenia diody na przycisku.

Chodzi o to aby po odpaleniu auta komputer pamiętał, że s/s jest wyłączony i jednocześnie dioda nie świeciła się przy wyłączonym s/s a zapalała się dopiero po ewentualnym manualnym włączenie s/s.

Posted

Hej, 

Znalazlem tylko info (sam nie testowałem) o możliwości wyłaczenia S/S przy działania nawiewu/ogrzewania foteli. 

Procedura:

W sterowniku klimy:  System 08 (Air condition A/C)
Nastepnie w adaptacjach wybieramy A/C_comfort_paramter_for_start/stop_function
Zmieniamy wartość z 5 na 0(zero)

Jeżlei ktos ma info jak odwrócić działanie przycisku lub w inny sposób wyłaczyć S/S to mylśle, że warto to tutaj wrzucić.

Posted

Podobno nie można zmienić działania przycisku (po co?) ale można wyłączyć całkowicie co zresztą zrobiłem i znowu cieszę się jazdą bez tego bezsensownego pamiętania cały czas o tym żeby s/s wyłączać zaraz po uruchomieniu silnika. Tak mnie to denerwowało, że dopiero teraz jak już tego nie mam dopiero sobie to uwiadomiłem. Polecam bo dziadostwo strasznie przeszkadza. A ogólnie zrobione w 25 sekund.

Posted

witam. we wtorek staje się szczęśliwym posiadaczem A4 B9 i mam pytanie w jaki sposób wyłączyć ten start/stop.