Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Turbo ładuje 0,6 zamiast 0,9 bar.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Problem jak w temacie. Silnik 2 lata temu miał swapa i regenerację turbo (program na 180 hp/ 0.9bar). Świeżo po zmontowaniu manometr ładnie pokazywał 0,9 - 1 w szczycie. Dupohamownia wykryła mniejsze wciskanie w fotel więc zabrałem się za diagnostykę. Manometr pokazuje teraz tylko 0,6 - 0,7 to szczyt możliwości i tylko chwilowy. Doładowanie nie faluje auto nie szarpie - dv i n75 nowe. Dostałem się również do turbo i wykryłem luz wzdłużny, poprzeczny też występuje ale wirnik nie wydaje się trzeć o obudowę. Byłem z turbo u magika od regeneracji, który stwierdził, że w zasadzie to nadaje się do roboty bo ma luz wzdłużny, ale sam przyznał że nie jest pewny czy to wina turbo, które jest suche i nie cieknie. Sprawdziłem też logi, głównie przepływomierz i przy ok 6k obrotów jest 150 g/s a wiem, że powinno być ok 180. Wymieniłem ostatnio przepustnicę na nową vdo, która pokazuje max 86,5% otwarcia, nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ, ale na starej też nie było doładowania jak należy. Ponadto przy schodzeniu z obrotów słychać dziwne grzechotanie ale tylko w kabinie - tak jakby w wydechu. Proszę o jakieś rady, nie chcę władować kolejnego 1000zł w regenerację turbo które może nie być winne.

Edytowane przez kfiat_man

Opublikowano

jakie 180 na przeplywce ? 150 to jest w miare ok wartosc, moze ciut wiecej powinno byc

poza tym, luz na turbo nei okresla jednoznacznie czy jest ono do kitu, jesli nei trze i nie zyga olejem to ja bym to olal, zajal sie predzej gruchą albo klapką wg, moze poajwilo sie pekniecie i nie trzyma najzwyczajniej cisnienia

Opublikowano
  • Autor

Może i nie 180, ale 150 to za mało, mierzyłem kiedyś świeżo po chipie ale nie pamiętam wartości. Manometr podmieniłem na wszelki wypadek więc błąd wskazania odpada, gruszka trzyma ciśnienie - sprawdziłem strzykawką. klapka wg ma luz na nicie ale gładko przylega do powierzchni. Nie za bardzo wiem co dalej robić.

Opublikowano

Srubke od ciegna blaszki przesun troche w strone katalizatora/downpipe'a zalezy co tam masz ;)

Ps: tzn nie tylko srubke tylko w ten sposob cale ciegno przesun i dokrec ;p

Edytowane przez Unf

Opublikowano
  • Autor

Jest na forum poradnik jak regulować sztangę, mam ustawić tak by zaczynało się otwierać przy 0,5-0,6 bar? w kilku postach było napisane inaczej dlatego chciałem się upewnić by dobrze wyregulować. Muszę skombinować jakieś ustrojstwo by sprawdzić jak u mnie się uchyla. trochę się pośpieszyłem i założyłem turbo bez dokładnego sprawdzenia gruszki.

Opublikowano

Jesli jestes pewien ze powinienes miec 0,9 -1bar w piku, to metoda prob i bledow, przesuwasz o 2mm, robisz logi, sprawdzasz co wyszlo, jak wciaz za malo to znow o 2mm itd.

Ja tak musialem zrobic po regeneracji turbiny, nie wiem dlaczego ale zachowywala sie zupelnie inaczej - u mnie przeladowywala i cisnienie ~1bar wrzucalo mi tryb awaryjny. Cofajac w strone kata zmniejszalem max cisnienie w piku az sobie ustawilem te seryjne 0,5 - 0,6 i smiga bez zarzutow.

Czyli Tobie zle napisalem, Ty chcesz miec wieksze cisnienie niz masz wiec musisz ciegno przesuwac w strone przodu auta, a nie w strone kata :)

Edytowane przez Unf

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem dziś gadżet z trójnikiem, manometrem i kompresorem pod zapalniczkę. Okazuje się, że moja gruszka otwiera zawór już przy 0,25 bar a przy 0,5 jest pełne otwarcie, więc nic dziwnego że turbo nie ładuje 1 bar. Teraz pytanie skoro gruszka tak się rozregulowała w ciągu dwóch lat to czy da się ją ponownie ustawić i czy znów nie rozjedzie parametrów? Nie chciał bym trzeci raz za pół roku wyjmować turbo. Mam opcję kupić nówkę gruszkę za 150zł oryginał.

Opublikowano

150g/s to ok wynik jak na 180KM. Nie cuduj.

Opublikowano

jak już to robiłes, to wyjęcie turbo to góra 30pare minut wiec tragedii nie ma ;) sprobuj podkrecic ja na regulacji

Opublikowano

Do regulacji sztangi można się dostać bez demontażu turbo ?

Opublikowano
  • Autor

Teoretycznie można, tylko trzeba zdjąć kolektor wydechowy. Co z tego, ze mam 150g/s jak doładowanie mam 0,5 zamiast 0,9 i czuję że mocy brak. Muszę ustawić gruszkę by otwierała się przy ok 0,5 bar a nie przy 0,25 i prawdopodobnie moje 30 brakujących koni się odnajdzie. Dam znać jak to ogarnę.

Opublikowano

No dlatego musisz zrobic to co pisalem - przesunac ciegno w strone przodu auta. Da sie nawet bez zdejmowania kolektora wydechowego ale trzeba miec chude rece :D

Opublikowano

Teoretycznie można, tylko trzeba zdjąć kolektor wydechowy. Co z tego, ze mam 150g/s jak doładowanie mam 0,5 zamiast 0,9 i czuję że mocy brak. Muszę ustawić gruszkę by otwierała się przy ok 0,5 bar a nie przy 0,25 i prawdopodobnie moje 30 brakujących koni się odnajdzie. Dam znać jak to ogarnę.

nie trzeba, idzie to zrobic bez sciagania, troche cierpliwosci i wprawy

Opublikowano

Z kanału czy od góry ?

Ja muszę zrobić to samo co kolega,

Edytowane przez sous1111

Opublikowano

ja robilem od gory

Opublikowano
  • Autor

Jest jakiś manual albo coś jak to regulować w sensie przy jakiej wartości ma się otwierać klapka wg? jak odepnę wtyk od n75 to mam 0,3 bar cały czas - jeśli ustawię otwarcie klapki na 0,6 to przy odpięciu wtyczki będzie 0,6 cały czas? Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć rzetelnej informacji jak to ustawić, tylko fotostory kolegi z forum które jest tutaj podpięte. Na zagranicznych forach też nie ma wiele na ten temat, tylko podkręcanie na oko i sprawdzanie manometrem podczas jazdy.

Opublikowano

n75 ogranicza cisnienie jakie idzie na gruszke, wiec jak odpinasz go, cewka nie trzyma tloczka i cale cisnienie prawie wali w gruche i otwiera ja stad male doladowanie pod jego odpieciu

Opublikowano

Jest jakiś manual albo coś jak to regulować w sensie przy jakiej wartości ma się otwierać klapka wg? jak odepnę wtyk od n75 to mam 0,3 bar cały czas - jeśli ustawię otwarcie klapki na 0,6 to przy odpięciu wtyczki będzie 0,6 cały czas? Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć rzetelnej informacji jak to ustawić, tylko fotostory kolegi z forum które jest tutaj podpięte. Na zagranicznych forach też nie ma wiele na ten temat, tylko podkręcanie na oko i sprawdzanie manometrem podczas jazdy.

Jesli takie masz doładowanie przy odpiętej wtyczce n75 to gruszke masz dobrze ustawioną, szukaj problemu gdzie indziej, zrób logi dynamiczne.

Opublikowano
  • Autor

No to powiedz mi co mam zlogować. Przepływka 150g/s przy 6k. n75 sprawny, podmieniałem 3 szt DV sprawny na 100%. przepustnica nowa - szarpało na jałowym. Skoro gruszka jest dobrze ustawiona to czemu w poradniku jest napisane by ustawić otwieranie gruszki przy 0,55-0,6bar ? moja otwiera przy 0,25. Czy ten czujnik atmosferyczny przy sterowniku ma coś do gadania w tym temacie?

Edytowane przez kfiat_man

Opublikowano

Zloguj 002+007, 001+025, 013+008, czujnik atmosferyczny ma jak najbardziej wplyw na doladowanie.