Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaje reflektorów i lamp w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, skulcz napisał:

Ogrzewają temat. Full led z przodu ma jakieś 2 diody w miejscu gdzie matrix ma długie . Co to są za diody???

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Zwykłe Ledy nie mają nic w miejscu gdzie matrixy mają moduły drogowe. 

Są poniżej świateł mijania trzy diody w jednych i drugich światłach i są to światła na złe warunki pogodowe oraz doświetlanie zakrętów.

Opublikowano

A to nie będzie doświetlenie zakrętów.

Opublikowano
Zwykłe Ledy nie mają nic w miejscu gdzie matrixy mają moduły drogowe. 
Są poniżej świateł mijania trzy diody w jednych i drugich światłach i są to światła na złe warunki pogodowe oraz doświetlanie zakrętów.
tam są 3 diody w miejscu gdzie matrix ma długie.e85818c6ae787bb0696e88ae489d1741.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, skulcz napisał:

tam są 3 diody w miejscu gdzie matrix ma długie.e85818c6ae787bb0696e88ae489d1741.jpg

No to moze tez drogowe ale bez wycinania.. az sprawdze..

Opublikowano

Konfiguruję A4 do zamówienia i mam trochę zagwozdkę ze światłami. Z tego co poczytałem to ksenony i full led maja max. 25 W bo nie mają w standardzie spryskiwaczy (które i tak chciałem zamówić). Dopiero matrix led są prawdopodobnie mocniejsze. Miałem na jazdach próbnych auto z ksenonami i szału nie robią, nawet nie zauważyłem żeby miały doświetlanie zakrętów - czy mam tutaj rację? Ale skoro full led też nie mają powyżej 25 W to czy warto dopłacać 5700 PLN? O różnicach wizualnych jestem świadomy . Czy ma ktoś może bezpośrednie porówanie jak wypadaja ksenony vs. full led vs matrix w nocy?

Jeśli wziąłbym full led ze spryskiwaczmi to praktycznie za niewiele więcej mam matrixy, które maja je w standardzie. 

Edytowane przez proarnes

Opublikowano

Ja miałem podobny dylemat - nie, nie odpowiem ci na pytanie ;) Auto będzie za 3 tygodnie.. więc nie wiem na ile to co wybrałem jest dobrym wyborem...

Według mnie NIE ma różnicy w mocy miedzy LEDami - według Amerykanów zasięg jest taki sam:

http://www.iihs.org/iihs/ratings/vehicle/v/audi/a4-4-door-sedan/2017

Ale...Wziąłem Matrixy - ze względu na logikę systemu - matrixy teoretycznie częściej będą próbować "świecić długimi" lub robić wycinankę i część drogi oświetlać mocniej. Tego w zwykłych ledach i xenonach nie ma.

Co ciekawe Xenony choć prawdopodobnie 25W mają lepszy zasięg w światłach mijania niż LED..... (to samo źródło wykres na samym dole - low beams)

Opublikowano
W dniu 21.03.2018 o 18:53, skulcz napisał:

Ogrzewają temat. Full led z przodu ma jakieś 2 diody w miejscu gdzie matrix ma długie . Co to są za diody???

Sprawdzałem. To są światła drogowe.

Opublikowano
W dniu 27.03.2018 o 23:37, Kosmita napisał:

Sprawdzałem. To są światła drogowe.

Wielkie dzięki też tak myślałem.

Opublikowano
W dniu 24.03.2018 o 16:44, proarnes napisał:

Czy ma ktoś może bezpośrednie porówanie jak wypadaja ksenony vs. full led vs matrix w nocy?

Może niedokładne porównanie, ale może się przydać. Porównywałem z kolegą, który ma ksenony w Q5 (nowe z września 2017). Ja mam w A5 LED bez matrixa. Byliśmy zgodni, że LED świeci lepiej. Zasięg i jasność podobna, ale przy oświetleniu LED wszystko widoczne jest bardziej wyraźnie. LED ma też dodatkowe zalety: automatyczno-dynamiczna regulacja zasięgu świateł, światła statycznie doświetlające zakręty (predykcyjne, jeżeli jest MMI) etc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wg. mnie krótkie światła w zwykłych LED święcą bardzo mocno ale bardzo krótko. Długie są ok.

Opublikowano

Ja juz mogę powiedzieć z własnego doświadczenia - audi odebrane miesiąc temu - matrix ledy.

Poprzedni samochód (Touareg z xenonami i dynamicznym doświetlaniem zakrętów - skrętne ).

Powiem tak - Ledy pupy nie urywają.... zgodzę się z przedmówcą - na mijania zasięg krotki - wg. mnie krótszy niż xenony, jednak jest jedno ale - w trybie auto (matrix) - w wielu sytuacjach jedzie sie w pewnym sensie na długich z wyciętymi fragmentami na samochody z przodu i z naprzeciwka - a to już robi fajne wrażenie i zdecydowanie poprawia bezpieczeństwo. Mając to na uwadze myślę iż warto dorzucić do Matrixów - które potrafią dopasowywać wiązkę. Zasięg mijania chyba słabszy niż xenonow, długie według mnie lepsze niż xenony.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Wizualnie światła Xenon do jazdy dziennej mają te 4 "poziome" diody

Światła LED  przypominają przewrócone dwie literki "L".... mniejsza i większa...

Tak można szybko odróżnić światła xenon od śwateł led w ciągu dnia b9???

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Tak - ale ledy maja dwie wersje - podstawowa oraz full led ( tzw matrixy ) i tak naprawde albo brac xenony albo full led - wersja posrednia chyba srendio oplacalana - mily plus w podstawowych ledach plywajace kierunki z tylu - dopiero od pelnych ledow sa rowniez z przodu ( przynzaje wygladaja bardzo zacnie )

Edytowane przez Pietka

Opublikowano
6 godzin temu, Pietka napisał:

Tak - ale ledy maja dwie wersje - podstawowa oraz full led ( tzw matrixy ) i tak naprawde albo brac xenony albo full led - wersja posrednia chyba srendio oplacalana - mily plus w podstawowych ledach plywajace kierunki z tylu - dopiero od pelnych ledow sa rowniez z przodu ( przynzaje wygladaja bardzo zacnie )

Po pierwsze światła full led to są te pośrednie. A matrix beam to te najwyższe (Nazwa Full led była przez Audi używana zanim mieli w ofercie Matrixy, nie można matrixy nazywać światłami Full LED bo wprowadza to w błąd). Uważam, że zostawienie ksenonów to tragedia tragiczna i w samochodzie za tyle kasy trzeba tą piątkę do ledów dopłacić (po pierwsze fajne wzory świateł do jazdy dziennej, po drugie ledowe lampy z tyłu - zupełne inne niż w przypadku ksenonów - i dynamiczne kierunki z tyłu). Nie wiem na jakiej podstawie sugerujesz, że matrixy albo ksenony. Ksenon to bieda i to widać z daleka. 

Jak ktoś bardzo rzadko jeździ w nocy i nie chce dopłacać to wystarczy mieć LED-owe światła i wtedy i ładnie wygląda i świeci. Pozostawienie ksenonów ma tylko jedną korzyść - zaoszczędzenie kasy. Wygląda biednie i jak ktoś swojego wyboru tłumaczyć nie będzie to i tak wiadomo, że chciał przyoszczędzić. Z tym, że ja zalecam oszczędności robić gdzie indziej.

Opublikowano

Ksenony teoretycznie lepiej świecą (większy zasięg ) jako światła mijania (drogowe z tego co pamiętam matrixy lepiej niż ksenon) - wrzucałem testy tutaj już kiedyś - tego nie zaprzeczymy.

Co do ledów - dwie wersje full i matrix - jeśli brać to Martix bez dwóch zdań.

Dopłata niemal 9,5K jest dość potężna - fakt w cenie jest kamera do rozpoznawania znaków + spryskiwacze lamp + pływające kierunki przód i tył ... 

Wszystko zależy od potrzeb.

Ja wziąłem bo założyłem że chcę mieć pewien look ( inny wygląd lamp i z przodu i z tyłu ) - czy warte 9,5K ? Nie wiem ;)

Opublikowano
47 minut temu, Pietka napisał:

Ksenony teoretycznie lepiej świecą (większy zasięg ) jako światła mijania (drogowe z tego co pamiętam matrixy lepiej niż ksenon) - wrzucałem testy tutaj już kiedyś - tego nie zaprzeczymy.

Co do ledów - dwie wersje full i matrix - jeśli brać to Martix bez dwóch zdań.

Dopłata niemal 9,5K jest dość potężna - fakt w cenie jest kamera do rozpoznawania znaków + spryskiwacze lamp + pływające kierunki przód i tył ... 

Wszystko zależy od potrzeb.

Ja wziąłem bo założyłem że chcę mieć pewien look ( inny wygląd lamp i z przodu i z tyłu ) - czy warte 9,5K ? Nie wiem ;)

Ja bym polemizował aczkolwiek mówię tu o moich subiektywnych odczuciach. Jeździłem jednym i drugim i ksenon mega blado (subiektywnie) wypada przy ledach. Niestety nie porównywałem ich w jednym czasie, w jednym miejscu. Ale jeździłem w nocy jednym i drugim i nie widziałem nic co by było na korzyść ksenonu.

Matrix od Ledów różni się tym, że ma dodatkowe moduły świateł drogowych. Same światła mijania IMO są takie same w matrixach jak w zwykłych LED-ach.

Edytowane przez Kosmita

Opublikowano
  • Autor

Xenon do ledów nie ma polotu.

Opublikowano

Jesteście mi w stanie powiedzieć, jakie to światła ? 

To ma chyba 4 punkty LED + Xenon ?

lights.png

Opublikowano

Dokladnie, to podstawowe światła ksenonowe

Opublikowano
Godzinę temu, proarnes napisał:

Dokladnie, to podstawowe światła ksenonowe

Dzięki, a ten pas 4 ledów jest wymienny, czy skurczybyki na stałe wbudowali w lampę ?