_Solar_ Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam.W tym wątku przedstawię jak krok po kroku zdemontować wkłady lusterek oraz mat grzewczych.Ten temat będzie bardzo przydatny do " Przerobienia podgrzewania lusterek po kluczyku na grzanie po "tylnej szybie" gdyż nie mogłem znaleźć dokladnego opisu jak zdemontować wklady lusterek. OPIS Aby wyjąć wkład należy przechylić maksymalnie do dołu Złapać za krawędź wkładu i szarpnąć energicznie Wkład zeskoczy z górnych zatrzasków Następnie dalej ciągnąć zeskoczy nam z dolnych zatrzasków Wypinamy dwa przewody od zasilania Kolejnym krokiem jest odklejenie plastikowego uchwytu który mocuje wkład do mechanizmu regulacji lusterka – ciężko to idzie ale wszystko można zrobić. Podważamy nożem monterskim wkoło i odginając zdecydowanie ale z rozsądkiem. Plastik z którego zrobiony jest uchwyt jest bardzo elastyczny wiec nie powinien połamać się przy próbie odklejania. Po odklejeniu plastikowego uchwytu usuwamy spaloną matę i stary klej którym była przyklejona. Mocujemy nową matę na klej do lusterek lub jakiś dobry klej elastyczny firmy 3M ewentualnie jakiejś innej firmy. Następnie wiercimy dwa otwory w uchwycie tak aby można było wyprowadzić podłączenie maty z przeciwnej strony niż w oryginale – można dopatrzyć się ze zamiennik ma trochę inaczej to podłączenie i koliduje z zatrzaskiem.– Matę grzewczą GB 10S ( lusterko duze lewe-kierowca ) oraz GB 8S ( strona pasażera )kupiłem na Allegro Sklejamy dobrze obudowę z matą do szkła lustra, podłączamy przewody i mocujemy zregenerowany wkład ogrzewania lusterka,oczywiscie z drugim lusterkiem - strona od pasażera postępujemy tak samo W modelach przedliftowych grzanie mamy po kluczyku,aby podłączyć się pod ogrzewanie tylnej szyby musimy skorzystać z tematu kolegi mrogal - " Przerobienie podgrzewania lusterek po kluczyku na grzanie po " tylnej szybie "
przemciotorun Opublikowano 2 Stycznia 2009 Opublikowano 2 Stycznia 2009 duzo osob pisze jeszcze zeby mata lepiej zeszla to trzeba ją troche podgrzac np .suszarka do włosów
_Solar_ Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2009 jeśli ciężko schodzi przy pomocy nożyka można oczywiście użyć suszarki lub też dobrym sposobem o którym słyszałem jest zanurzenie w naczyniu wypełnionym gorąca wodą
wesz82 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Co do kleju to nie polecam zdecydowanie silikonu zaś klej do luster
loco87 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Opublikowano 3 Stycznia 2009 ^ Popieram kolege. Kupić klej do luster i to najlepiej w jednym z odzdziałówk krakszkła (tam jest orginalny) Silikon może uszkodzić odbłyśnik.
_Solar_ Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2009 przepadło koledzy ja już zamontowałem u siebie na silikon ale poprawię w temacie żeby inni już przykleili na porządny klej
grzes1150 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ja też mam ochote przeprowadzić podobny zabieg tylko u mnie mat nie ma jeszcze wcale a kabelki za lustrem są ale prąd do nich nie dochodzi nawet po włączeniu grzania szyb i teraz pytanie: gdzie znajde koniec kabelków zchodzących od lusterek??? Wchodzą gdzieś do kabiny czy trzeba boczki z drzwi ściągać i tak będzie koniec?
_Solar_ Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2009 gdzie znajde koniec kabelków zchodzących od lusterek??? Wchodzą gdzieś do kabiny czy trzeba boczki z drzwi ściągać i tak będzie koniec? kabelki znajdują się przy pedałach za osłona,zerknij jeszcze do tych tematów http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_przerobienie_podgrzewania_lusterek_po_kluczyku_na_grzanie_po_tylnej_szybie-t56629.0.html oraz http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_podgrzewane_lusterka-t8668.0.html i jak masz kabelki za lusterkami to zamawiaj maty i montuj maty nie są drogie http://www.allegro.pl/item514148896_podgrzewacz_lusterka_mata_grzewcza_gb10s_okazja.html , http://www.allegro.pl/item514148978_podgrzewacz_lusterka_mata_grzewcza_gb_8s_okazja.html a satysfakcja w zimie z podgrzewanych luster bezcenna
Młodzik Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 a jak ktoś nie ma doprowadzonych kabli do grzania lusterek to jak to można najprościej zrobić, wie ktoś
mrogal Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 a jak ktoś nie ma doprowadzonych kabli do grzania lusterek to jak to można najprościej zrobić, wie ktoś zdjac boczek z drzwi, zdjac plastik przy podnozku kierowcy, przeciagnac kable przez gume pomiedzy drzwiami i autem
Młodzik Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 a pod co sie wpiąć? pod tylną szybę właśnie?
mrogal Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 a pod co sie wpiąć? pod tylną szybę właśnie? tak sprawdz moj watek kilka punktow nizej, musisz sie podpiac tak jak opisalem a drugim kabelkiem ktory pociagniesz wpinasz sie w mase
_Solar_ Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2009 Jak będziesz miał jakieś problemy to pisz śmiało postaramy się zawsze jakoś pomóc
Młodzik Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 z góry dziękuje, dziś jest taki mróz że żałuje że jeszcze nie mam tego zrobionego
FAFAL Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ja też muszę sobie poprowadzić kabelki do lusterka bo nie mam
Młodzik Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 z tego co tu sie dowiedziałem to nie jest takie trudne
FAFAL Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Mam jeszcze jednak pare pytań o których napisałem w wątku mrogal-a Jutro się zabieram do roboty
FAFAL Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Narazie się muszę uporać z tymi kablami a same maty to już pikuś Mam nadzieję, że dam radę jak ktoś mi odpisze na moje pytania :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi