tklimczak Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam, szukałem na forum lecz nie odnalazłem takiego tematu. Mianowicie czy ktoś już ma za sobą rezanie parktronika w B7? Wg wykazu części z ETKI nie wygląda to na super skomplikowane. Przydałby się jednak ktoś kto szlaki przetarł. Jaki jest koszt całej instalacji? Za wszelkie porady, wskazówki będę bardzo wdzięczny. Pzdr
variocustoms Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nie bawiłbym się w to ze względu na koszta, lepiej kupić markowy aftermarket z ładnym wyświetlaczem. Pomyśl o dobrym zamontowaniu wskaźnika co by nie wyglądał bambersko
tklimczak Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2009 powiem szczerze, że chyba tego wskaźnika to nawet nie chcę, sam dźwięk by pewnie wystarczył ... chociaż nie wiem, nie używałem
variocustoms Opublikowano 4 Stycznia 2009 Opublikowano 4 Stycznia 2009 W zastępczym Golfie 5 z ASO był wskaźnik cofania zainstalowany pod 3cim światłem stopu, wystarczyło lukać w lusterko i widziałeś kolorki od zielonego do czerwonego, taki gadżet mi się spodobał
scrat Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Szczerze mówiąc, to sam jestem zainteresowany instalacją ori parktronika na tył. Nie mam przekonania do tych z wyświetlaczami. Wolałbym żeby to wyglądało i działało tak jak chciała tego fabryka :gwizdanie:
malik Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Nie bawiłbym się w to ze względu na koszta Koszt nie musi być aż taki duży jeśli poszukamy częśći na allegro. Bez problemu pasują części (czujniki, moduły, wiązki) od Passata i Skody :>
Kocky Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 powiem szczerze, że chyba tego wskaźnika to nawet nie chcę, sam dźwięk by pewnie wystarczył ... chociaż nie wiem, nie używałem Mam czujniki cofania ori i jest jedynie w nich dźwięk. Mi zdecydowanie wystarcza bo i tak patrzę do tyłu jak cofam i nie patrzyłbym na wskaźnik. Zresztą czujniki to przydatna rzecz i szybko się człowiek przyzwyczaja
tklimczak Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 kurde, tylko najgorsze jest to, że jak widzę pocharatany zderzak to zawsze ma czujniki
variocustoms Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Ja nie mam ani jednej ryski, przy cofaniu trzeba uważać
HiRide Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 kurde, tylko najgorsze jest to, że jak widzę pocharatany zderzak to zawsze ma czujniki no ja mam czujniki ori przod tyl i zderzaki nie sa pocharatane wiec te twoje sa jakies pechowe w ogole nie radze zadnych wyswietlaczy-tylko rozpraszaja uwage,sam sygnal jest ok
tklimczak Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2009 kurde, tylko najgorsze jest to, że jak widzę pocharatany zderzak to zawsze ma czujniki no ja mam czujniki ori przod tyl i zderzaki nie sa pocharatane wiec te twoje sa jakies pechowe w ogole nie radze zadnych wyswietlaczy-tylko rozpraszaja uwage,sam sygnal jest ok to był taki żarcik noworoczny
ramzespp Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Też nad tym myślałem. Na allegro da się tanio kupić części, ale ciąganie kabli od tego po całym aucie mi się nie widzi... Nie jest to taka prosta sprawa jak się wydaje :gwizdanie: Gdyby były fabrycznie pociągnięte wiązki to by było super... Widzieliście czujniki parkowania sprzedawane w telewizji?
WiesiekM Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 to był taki żarcik noworoczny Może i żarcik, ale ja właśnie tak mam. Trachnięty zderzak... prawie prosto w czujkę . Nie, nie... to nie ja trachnąłem.
malik Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 ale ciąganie kabli od tego po całym aucie mi się nie widzi... Jak ciąganie po całym samochodzie? Jeśli mówimy tylko o czujnikach cofania to masz 4 sensory w zderzaku, moduł, mały gośniczek i wiązkę długości okolo 1.2m łącząca wszsytkie elementy. Wszystko montuje się w tylnym nadkolu i podłącza do światła cofania. Nie ma mowy o ciągnieciu czegokolwiek przez całe auto.
ramzespp Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 malik, dobrze, że napisałeś Zderzak musi być koniecznie z otworami oryginalnymi pod czujniki czy może da się jakoś przerobić ten bez otworów? A co jeśli chciałbym wstawić czujniki także przednie? Jak wygląda montaż tego? Wszystkie 8 czujników (przód+tył) mają jeden moduł?
malik Opublikowano 5 Stycznia 2009 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zderzak nie musi mieć otworów ale na pewno to jest bardzo pomocne przy montażu. Jednak nawet zderzak bez otworów posiada oznaczenia (z tyłu) w których miejscach należy wywiercić otworki tak żeby montaż wyglądał jak oryginalny. Nie miałem nigdy do czynienia z parktronikiem z przodu. Podejrzewam, że jest osobna instalacja ze swoim modułem.
Gamling Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Ja u siebie zakładałem tył. Zdecydowałem się na zestaw czujników Valeo bez żadnych wyświetlaczy tylko z biperem. Zderzak miałem bez otworów ale bez problemu da się je zrobić. Czujniki pomalowałem oczywiście na odpowiedni kolor. Całość działa bardzo ładnie, jedyną różnicą w porównaniu do oryginału jest brak pikania w prawym lub lewym głośniku w zależności od strony po której czujnik widzi przeszkodę.
mk4 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 hmm na ori to nie wygląda na prosta sprawę z montowaniem.. z tego co wskazuje etka jest troszkę rezania.. pytanie do tych co posiadają ori parktronic czy w okolicy przycisku esp jest tez przycisk do parktronica?
malik Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 pytanie do tych co posiadają ori parktronic czy w okolicy przycisku esp jest tez przycisk do parktronica? W B6 nic takiego nie było. Wbijałem wsteczny - czujniki zaczynały działać. Wrzucałem jakikolwiek inny bieg czy luz - czujniki kończyły pracę. Sygnał dźwiękowy dochodził z mikro-głośniczka zamontowanego nad lewym nadkolem z tyłu a nie z głośników radiowych z rozróżnieniem: prawo - lewo. Nie sądzę żeby w B7 było inaczej bo porównywałem u oniaka. Instalacja oraz sposób działania były identyczne.
Madas Opublikowano 6 Stycznia 2009 Opublikowano 6 Stycznia 2009 u mnie parktronik działa tak jak opisał Malik jeszcze się nie spotkałem z takim czymś jak opisuje mk4
Rekomendowane odpowiedzi