Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cyszczenie smoka, zdjęcie miski - 1,8t quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Auto a4 b6 1,8t quattro avj, na zawieszeniu 1be. Zamierzam zdjąć miskę i przeczyścić smoka w weekend (pewnie porobię zdjęcia). Posiłkował się bede poniższymi tematami z audizine (u nas na forum brak DIY):

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/608133-B6-1-8T-Oil-Pan-Removal-Install-DIY

http://www.audiforum.ca/a4-b5-b6-b7-b8-65/diy-oil-pan-sump-replacement-1-8t-quattro-53442/

I krótkie pytanie: czy trzeba popuszczać sanki w w/w modelu auta czy wystarczy podwiesić silnik żeby zdjąć michę i wyczyścić smoka?

Edytowane przez ew89cia
Opublikowano (edytowane)

trzeba odkrecic sanki od podłużnic i podnieść silnik, pw poszło

Edytowane przez uszol
Opublikowano

Dzięki za konkretne info.  :hi:Niestety bedę miał przy tym tylko swoją parę rąk. Porobię jakieś foty i opiszę już po wszystkim.

Opublikowano

Pamietaj tylko by nie ruszac tylu sanek bo bedziesz musial zbieznosc robic..

Silnik na podnosniku do gory i sanki popusc i spokojnie wyjdzie.

Nie wiem  czy czasem w b6 sa sruby na polaczeniu miski ze skrzynia gleboko schowane.pamietaj o nich.

Opublikowano (edytowane)

A po co niby ruszac sanki z tyłu do tej roboty? :facepalm: 

W kazdym 1.8t sa dwie sruby ukryte w zamachu i jest do nich kur#$#ski dostęp. Najlepiej je odkrecic na samym poczatku jak sanki sa na swoim miejscu.

Dwa razy juz robiłem po mistrzach ktorzy łamali tam bity i obrabiali śruby. Obyło się bez zwalania skrzyni, sprzegla i dwumasu ale jak zakatujesz śruby to po ptokach żaden patent nie pomoże.

Zawartość dodana 6 minutes later
34 minuty temu, ew89cia napisał:

Niestety bedę miał przy tym tylko swoją parę rąk.

Może byc ciezko ja sam bym sie tego nie podjal bo nie bedzie kto miał Ci podważyć brechą sanek a nie sadze, że opadna tak nisko ze smok nie bedzie blokowal miski.

Robiłem i w b5 i w b7 i zawsze jeden podważał sanki brechą a drugi targał inaczej sie blokowało. 

Edytowane przez uszol
Opublikowano
19 minut temu, wesz82 napisał:

Pamietaj tylko by nie ruszac tylu sanek bo bedziesz musial zbieznosc robic..

Silnik na podnosniku do gory i sanki popusc i spokojnie wyjdzie.

Nie wiem  czy czasem w b6 sa sruby na polaczeniu miski ze skrzynia gleboko schowane.pamietaj o nich.

Za co ten silnik podnieść. 1 lewarek pod skrzynię a drugi gdzie? Przymierzam się do kupna belki 500kg do uniesienia silnika i się zastanawiam czy bez niej da radę

Opublikowano

Dodatkowo zdejmij i umyj pokrywę zaworów. Sprawdź stan ślizgów i łańcucha na napinaczu. Sprawdź wycieki z tyłu głowicy. Nie trzeba dokupować nowej uszczelki pod klawiaturę. 

Opublikowano

Uszol znow zaczynasz???

Napisalem tak zeby nie bylo nie porozumien jak u mnie z miska...

Nie ma potrzeby targac sie z brecha no chyba ze 1,8 ma inaczej ale w tdi odkrecasz smok i miska schodzi jak marzenie.

Pod spod daj lewarek pod sprezarke klimy.

Opublikowano

Jeszcze jedno szybkie pytanie. Elsa zaleca wymianę śrub M12x1,5x120 (N90956803) 2 szt. oraz M10x70 (N90663002) 4 szt ., te co odkręca się od łapy silnika. Niby że są rozciągliwe. I tutaj pytanie, wymieniać je jeśli po odkręceniu są dobre? Troche nie uśmiecha mi się płacić za tą M12 w ASO 18zł, a za tą M10 13,20zł za szt. Mogę je dostać jeszcze w metalowym w klasie 10,9, ale są to śruby z łbem zwykłym a nie podkładkowym (nacinanym). Podpowiedzcie, bo do weekendu muszę się ogarnąć.

Opublikowano

Ja bym je zostawil w sumie swoje zostawilem.

Daj tylko na klej i nie powinno nic sie stac.

Opublikowano

Zrób ładnego manuala z roboty z fotkami i opisem :-)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, azure napisał:

Zrób ładnego manuala z roboty z fotkami i opisem :-)

Tak zamierzam. Do tego będę zdejmował pokrywę i wymieniał uszczelki pod napinaczem i pod pokrywą + czyszczenie pokrywy, no i oględziny łańcucha / napinacza. Wszystko poprzedzone pomiarami ciśnienia oleju i sprężania, oczywiście będzie przed zabiegiem płukanka LM pro-line i po całym zabiegu ceratec i za jakiś czas znowu pomiary. Plan jest ambitny...

Edytowane przez ew89cia
Opublikowano

Działaj, dasz radę :-) Jak samemu zrobi się to przynajmniej pewność, że dobrze.