Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Spalanie w 1.4 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ano sens jest taki że 1,4 jest sporo tańszy w zakupie niż 2,0 to po pierwsze

W 1,4 na takiej trasie (podobnej) spalanie u mnie jest ok 7,2-7,5 więc mniej niż w 2,0 to po drugie

Lepiej nowa kosiarka 1,4 niż wysłużony gnojowóz to po trzecie

Przecież jest w ofercie 2,0 tdi co ma też 150km tylko to 2,0 to nie razi w oczy to czwarte

Kosiarka jezdzi duuużo lepiej niż 2,0 tdi typu CAGA nawet jak jest dłubnięte-(ale bez wymiany turbo od CAHA) to po piąte

Więc jakiś tam sens niby jest    bez urazy?

Opublikowano

Nie ma pojęcia skąd macie tak wysokie spalanie w 1.4 na autostradzie, u mnie wygląda to zupełnie inaczej :D 

W dniu 30.08.2018 o 09:34, Wihajster napisał:

dwulitrówka było by tak samo lub mniej wiec nie widze sensu brac auta z silnikiem z kosiarki jakim jest 1,4  bez urazy

Ten 1.4 TFSI jest silnikiem dynamicznym jak na swoją pojemność, jazda z automatem jest bajką !

Jest cichy i bardzo wydajny biorąc pod uwagę spalanie.

Macie w tych swoich 2.0 spalanie na autostradzie 7L, gdzie w swoim 1.4 zrobiłem bez problemu 5L na 100KM

2 Litry robią różnicę, kiedy chcesz przejechać Polskę w jedną i drugą stronę, zadowolenie z jazdy takie samo, więc po co przepłacać :)

Dodatkowo, jazda po zakorkowanym mieście, 1.4 w spalaniu wychodzi zdecydowanie lepiej, bo te wasze 2.0 spalają jak mój Touareg 2.5 TDI :D

Edytowane przez syngress

Opublikowano
9 godzin temu, syngress napisał:

Macie w tych swoich 2.0 spalanie na autostradzie 7L, gdzie w swoim 1.4 zrobiłem bez problemu 5L na 100KM

Naprawde jesteś w stanie uzyskać 5l/100km utrzymując stałą prędkość 140 km/godz. na tempomacie?

Wydaje mi się że takie prędkości są powszechnie uważane za autostradowe w Polsce i przynajmniej ja się do takich odnosiłem.

Opublikowano
Godzinę temu, proarnes napisał:

Naprawde jesteś w stanie uzyskać 5l/100km utrzymując stałą prędkość 140 km/godz. na tempomacie?

Wydaje mi się że takie prędkości są powszechnie uważane za autostradowe w Polsce i przynajmniej ja się do takich odnosiłem.

Prędkość nie była stała, ale tak, większość drogi ponad setkę.

5l na UI, 5 z hakiem do baku.

Opublikowano
19 minut temu, syngress napisał:

Prędkość nie była stała, ale tak, większość drogi ponad setkę

Wklej poprostu kiedyś zrzut z komputera gdzie masz średnią ponad 120 km/h i spalanie 5l to bedzie wiadomo czy mowimy o tym samym

Edytowane przez proarnes

Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 23:44, proarnes napisał:

Wklej poprostu kiedyś zrzut z komputera gdzie masz średnią ponad 120 km/h i spalanie 5l to bedzie wiadomo czy mowimy o tym samym

Jak tylko wybiorę się znowu na dłuższą trasę, postaram się specjalnie dla Ciebie udokumentować to niebywałe zjawisko :D

Edytowane przez syngress

Opublikowano

20180801_085607.jpgSorry za małe OT. Ale wtrącę się znów do dyskusji na temat spalania. Co prawda A3 w sedanie  ale silnik 1,4 T 140 km. Wynik z trasy 753 km

Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 23:53, syngress napisał:

Jak tylko wybiorę się znowu na dłuższą trasę, postaram się specjalnie dla Ciebie udokumentować to niebywałe zjawisko :D

Mi to już w sumie niepotrzebne ale pewnie przyda sie innym, którzy chcą porównać spalanie, tak jak ja jakiś czas temu. Dopytuje ponieważ w czasie moich testów 1.4 wyniki były dalekie od 5l wiec albo miałem felerny samochód testowy albo mierzymy coś innego. 

Tutaj wynik 2.0 w czasie wczorajszego powrotu znad morza na południe - przypadkowy odcinek autostrady między Gdańskiem a Toruniem. Bez pasażerów i bagażu

spalanie_A4.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobione pierwsze 2500 km. i średnie spalanie 6,2. Z łódką na dachu wyszło spalanie na trasie W-wa - Olsztyn - W-wa 6,0 (na drogach zwyklych 90 km/h, a na ekspresowych 110 km/h). Podobno po pierwszych 2,5 tys. km. spalanie ma spaść... Zobaczymy, ale i tak jest na ten moment bardzo dobrze. 

Opublikowano

23kkm, średnia z całości 6,9 (automat, opony 225, sedan)

dynamika raczej zrównoważona, szybkości średnio "znaki + ...20", trasy różne, powiedział bym, że

* krajówki, powiatówki (30% kilometrowo)

* typowo miejskie z sygnalizatorami co skrzyżowanie (20%)

* autostrady i eski zgodne z definicją (45%)

* warszawska obwodnica S8/S2 w godzinach szczytu w tych fragmentach, gdzie jest jak to mówią "największym parkingiem w mieście" i inne sytuacje gdzie się "stoi" a nie jedzie (5%)

ps.

na lekko, 100km po krajówkach i powiatówkach, jakieś wioski z w miarę przepisowymi prędkościami i przewidywaniem sytuacji ale bez spowalniania innych, w bezwietrzną pogodę, pojedyncze wyprzedzenia - można dotknąć 5,0 z dystrybutora, czyli wyłączając klimę już niedaleko do katalogu...

Edytowane przez everand

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po 10 tys. km.

Spalanie długodystansowe 6,3 l. - nie zeruję licznika. Autostrada: 150 km/h (licznikowe), 2 osoby - 7,3 l. Trasa bez ekspresówek i autostrad: ok. 90 km/h - 5,8 l. Miałem chwilówkę (dystans 20 km.) zaraz po tankowaniu, gdy musiałem jechać ok. 70 km/h poniżej 5 l. W cyklu mieszanym - trochę trasy, trochę miasta z przewagą na trasę, wychodzi mi ok. 6-6,5 l. 

Z silnika jestem w sumie bardzo zadowolony. Bardzo dobra relacja ceny zakupu do kosztów eksploatacji i do osiągów, które są dla mnie zupełnie wystarczające, bo głównie jeździmy na pusto z jedną osobą + 2 dzieci.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy to ten sam motor ale mam Octavię 3 fl  2018r 1.4 tfsi 150ps i spalanie od nowości na 36tys km wyszło 6.5l . W trasie spokojnie poniżej 5 litrów schodzę na autostradzie przy max prędkości 230km/H wyszło 8.8l . Może waga robi swoje niecałe 1200kg .

Edytowane przez acetyloaceton

Opublikowano
10 minut temu, acetyloaceton napisał:

na autostradzie przy max prędkości 230km/H wyszło 8.8l

chyba z górki ?

Opublikowano

Ale że 230 km/H nie możliwe czy spalanie ? ?

Opublikowano
Godzinę temu, acetyloaceton napisał:

Ale że 230 km/H nie możliwe czy spalanie ? ?

spalanie

Opublikowano

Rzadko jeżdżę po autostradach ale postaram coś nagrać i pokazać;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżdżąc w trasie  (ale po lokalnych drogach) lekko obchodząc się z gazem spalam 6,7-6,9 l, po mieście w  dużych korkach  koło 9 litrów i więcej. W trasie Wrocław -Warszawa  ciągle z prędkościami między 130- 160 km/h miejscami więcej - 7,5 l.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Po

W dniu 29.03.2019 o 17:54, doriancue napisał:

A macie tak u siebie że cała końcówka wydechu jest czarna? Jakby jakaś sadza albo cholera co na niej było i nie da się tego domyć. Tak jak instrukcja mówi dolałem 1L oleju i na komputerze przez pare dni pokazywało MAX. Po przejechaniu około 500 km wskazuje 1/2. Czy to normalne czy zgłaszać auto na gwarancje?

W dniu 18.05.2017 o 10:08, heretyk napisał:

Cześć, 

Czy jest jeszcze ktoś kto kupił 1.4 TFSI? :(

Abstrahując od osiągów,  jak wygląda u was sprawa ze spalaniem ?  Mam silnik z automatyczna skrzynią biegów.  Katalogowo powinno to być średnio 5,3- 5,6 L na 100.  Oczywiste było  że realne spalanie będzie większe., ale rzeczywistość wygląda słabo. 

Przejechałem już 1500 Km i spalanie nie spada poniżej 12 litrów w mieście.  Na trasie WAW- KRK przy mega delikatnej jeździe jakieś stale 120-140 km/h na gierkówce udało mi sie zejść do 8-9 litrów. Co nadal uważam że jest słabym wynikiem. 

W tym artykule: https://www.dobreprogramy.pl/Scorpions.B/Test-Audi-A4-B9-1.4-TFSI-biala-ksiezniczka-godnie-reprezentujaca-niemiecki-segment-premium,78827.html pisza że "(...) jednostka jest idealna do poruszania się po mieście, zapewniając przy w miarę dynamicznej mieszanej jeździe, spalanie na poziomie poniżej 8l na 100 km" u mnei na razie jess 150%  tej wartosci, a tez nie stoje tylko w korku...

Pytanie czy silnik sie nadal dociera i jeszce trochę poczekać czy po prostu ten silnik tak ma?

Posiadam audi A4 1,4 manual. Na autostradzie przy prędkości ok. 150-160 spalanie około 8,5 l. Natomiast jazda miejska gdzie dojeżdżam do pracy około 7 km spalanie - 10 l. Udało mi się zejść na autostradzie na prostej drodze do spalania około 6,5 ale to musi być stała prędkość w graniach 100-120 km/h i zero górek. :/ Generalnie na baku robię około 500 km w cyklu miejskim. Także słabo :/ 

Opublikowano
8 minut temu, Nati12 napisał:

Posiadam audi A4 1,4 manual. Na autostradzie przy prędkości ok. 150-160 spalanie około 8,5 l. Natomiast jazda miejska gdzie dojeżdżam do pracy około 7 km spalanie - 10 l. Udało mi się zejść na autostradzie na prostej drodze do spalania około 6,5 ale to musi być stała prędkość w graniach 100-120 km/h i zero górek. ? Generalnie na baku robię około 500 km w cyklu miejskim. Także słabo ?

wymysliłes sobie ze jak mały silnik to bedzie palił tyle co kot napłakał ?

mocno sie oszukałes w tej materii, za ciezka budy do małego silnika ze zbyt małym momentem obrotowym

Opublikowano

Wymyśliłam* jak już coś ;) . Miałam nadzieje, że spalanie nie będzie przekraczało 10 l, cóż zawiodłam się !