Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AQD] 2.8 v6 30v quattro OEM+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, radimm napisał:

ja tam z 5 lat latam na amorach 1be + kit weiteca i nie narzekam.  Auto się trzyma cyrków nie robi żadnych. Także jak czytam Twój elaborat jakie to zło, to oczywiście przyznaje Ci po części racje, ale mimo wszystko nie do końca. W piwnicy od ponad dwóch lat leżu mi gwint KW, a jakoś nie ma ciśnienia żeby go założyć z powodu strasznych właściwości jezdnych obecnego zestawu, no chyba że Ty piszesz cały czas  używając słowa "ori" o amorach 1ba, a wtedy to może inna bajka - nie wiem nigdy nie używałem. Nie neguje że na dobrym gwincie komfort jest lepszy, ale uważam też, że jeśli zawias amory itp w dobry stanie to na kicie też da się jeździć bez męki :wink:

trzecia sprawa - pewnie milion przypadków zna internet, gdzie łepek wyjebany ma  cały zawias, luzy nie luzy, amory w kiepskim stanie, ale kupi jakieś niewiadomo od czego sprężyny (ważne żeby były czerwone, albo żółte :grin: ) , bo mam być sport w audi i potem zdziwko, że jest padaka :decayed:

Mówiłem o 1ba + springi. 1be to też inna bajka, ma to przynajmniej jakaś minialna podstawę do posiada innych sprężyn.  Po prostu kupujac 1be + springi wydajesz ta sama kase co na uzywany gwint, oczywiście nie kw, hr itp. ale masz też komfort że ustawiasz jak chcesz, a kupujac uzywane springi tak naprawde 80% to nie wiadomo do jakiej wagi sa przystosowane. Bo nagle pojawia sie zonk jak ktos springi z 2.5tdi do 1.6 przeklada albo na odwrót, czy też inne kombinacje alpejskie i auto jest jeszcze wyzej :grin: A z moich doswiadczeń potwierdzam zdanie wielu ludzi, ktorzy mi mowili a też nie słuchałem, ze najpierw gwint, potem koło, bo wygląda to strasznie.  No i jak postawiłem auto na nowych kołach to mogłem sie przeczolgać pod nim i po 2 tygodniach siedział już gwint.. Autor watku zrobi co bedzie uwazal, mnie juz sie nie chce tlumaczyc co chwila o springach, bo i tak jest kolejka madrzejszych ludzi twierdzacych ze gwint to beton i zaraz beda mieli twardo jak na siodelku kolarskim :) 

Opublikowano
  • Autor

Osobiście lubię jak jest twardo, więc dla mnie extra :grin:. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi! Myślę, że uda mi się trochę zaoszczędzić i na wiosnę zakupię gwint i do tego nowe felgi oraz opony do nich. Na dniach zabieram się za wysyłanie kierownicy do obszycia i ścięcia, więc postaram się wstawić fotkę z efektu pracy. Do tego problem - do naprawienia licznik lub pływak, jeszcze nie wiem. Paliwo na zegarach raz jest, a raz go nie ma. Dzieję się tak kiedy mam mniej jak połowę benzyny w baku. Przy hamowaniu poziom spada do 0, a przy ruszaniu wskakuje na swoje miejsce. Dodatkowo po odpaleniu wskazówka pokazuje powiedzmy połowę baku, a po przejechaniu około 10 km już 3/4 baku.. Teraz te dwie rzeczy to priorytet ;).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Udało się ruszyć z miejsca. Zamówienie na kierownice już poszło (czas oczekiwania do 5 tygodni), więc w momencie przyjścia kierownicy od razu naprawiam wspomniany licznik. Poniżej wrzucam podmianę ramion i piór na te z passata B5 (aero). Różnica w pracy jest rewelacyjna. nie wspominając o walorach estetycznych. No i przy większej prędkości już mi nie pukają w szybę.. Dodatkowo wymieniłem podszybie na nowe (OEM).

Przy okazji stare ramiona z piórami (BOSCH Aero Twin - zakupione na początku roku), będę sprzedawał. Może się komuś przydadzą (EDIT - sprzedane). 

OEM Audi A4 B5

IMG_0715.JPG

OEM Passat B5

IMG_0764.jpg

IMG_0765.jpg

Edytowane przez Rumaq

Opublikowano
11 godzin temu, Rumaq napisał:

Poniżej wrzucam podmianę ramion i piór na te z passata B5 (aero). Różnica w pracy jest rewelacyjna. nie wspominając o walorach estetycznych. No i przy większej prędkości już mi nie pukają w szybę

Zmiana jak najbardziej na +. Też wymieniłem u siebie i efekt jest naprawdę bardziej niż zadowalający. Niestety mam chyba kiepskie wycieraczki bo jedna co jakiś czas skrzypi jak zawieszenie w Alfie... :/

Opublikowano
  • Autor

Tak jak Tomku mówisz, mod na duży plus. Może za bardzo dociśnięte wycieraczki.  Nie chwaląc się u mnie nic nie piszczy :P. Co prawda wycieraczki ustawiałem dwa razy, żeby było idealnie ale było warto.

Opublikowano
3 minuty temu, Rumaq napisał:

Tak jak Tomku mówisz, mod na duży plus. Może za bardzo dociśnięte wycieraczki.  Nie chwaląc się u mnie nic nie piszczy :P. Co prawda wycieraczki ustawiałem dwa razy, żeby było idealnie ale było warto.

Nie przejmuj sie, ja swoje ramiona przekręcałem i też 2x ustawiałem. Popełniłem czeski błąd, bo ramiona miałem podpisane L i P. Za pierwszym razem zamieniłem stronami bo założyłem je rozróżniając przodem do auta, dopiero jak wsiadłem do środka zrozumiałem co zrobiłem i przekręcałem :D 

Opublikowano
14 godzin temu, tomczas napisał:

Niestety mam chyba kiepskie wycieraczki bo jedna co jakiś czas skrzypi jak zawieszenie w Alfie... :/

Jak coś to mam nowe ori pióra

Opublikowano
  • Autor

Panowie jak tam opony na zimę już założone ;)? Ja będę zmieniał dziś. Zakupiony komplet Michelin Alpin 5 (205/55), które wrzucę na obecne felgi (OEM 16"). W poprzednim aucie użytkowałem Alpin 4 (225/50/17) i byłem zadowolony.

Opublikowano
  • Autor

Opony wymienione to jeszcze mały detal dla ogólnego wyglądu.

!cid_15f80bfb512e0d3ab291.jpg

Opublikowano

Też u siebie posiadam ramiona areo z passata i polecam każdemu kto się nad tym jeszcze zastanawia.

Opublikowano
  • Autor

W oczekiwaniu na nową kierownicę myślę, że przyda się odświeżyć ramkę na tablicę rejestracyjną. Stara jest już trochę wytarta, więc kilka minut na nowy projekt i gotowe. Niby taki detal, a jak cieszy :grin:.

ramka.JPG

Edytowane przez Rumaq

Opublikowano
  • Autor

Małymi krokami zbliża się termin serwisowania. Płyny już zakupione. Do tego komplet filtrów i pod koniec miesiąca wymiana, wtedy również powinna już dojechać nowa kierownica. Szykuje się kilka prezentów od Mikołaja :grin:.

IMG_0801.jpg

Edytowane przez Rumaq

Opublikowano

widzę że masz duże prawe lustro w moim kolorze :(:D cwaniaku :D

Opublikowano
W dniu 13.11.2017 o 18:47, Rumaq napisał:

Małymi krokami zbliża się termin serwisowania. Płyny już zakupione. Do tego komplet filtrów i pod koniec miesiąca wymiana, wtedy również powinna już dojechać nowa kierownica. Szykuje się kilka prezentów od Mikołaja :grin:.

IMG_0801.jpg

oho, cerateca widzę. Użyłeś już go? Zauważyłeś poprawę pracy silnika co kolwiek na plus po zalaniu jego?

Opublikowano
  • Autor

To będzie pierwszy raz jak użyję cerateca. Szczerze to trochę namówił mnie mechanik, więc zobaczymy co z tego wyjdzie :D. Oleje jeszcze nie zmieniane, zabieg planuję w przyszłym tygodniu, bo jeszcze standardowo do tego silnika domówię uszczelki.

Opublikowano
  • Autor

Kierownica już gotowa. Niestety dużo pracy przed Bożym Narodzeniem i termin wymiany (powyższy zestaw olejowy oraz nowa kierownica) dopiero po 10 grudnia.

IMG_0842.jpg

Opublikowano

Świetnie wygląda ta kiera :) możesz zdradzić jaki koszt jest takiej zabawki?:)

Opublikowano
  • Autor

Za taką konfigurację zapłaciłem 550 złotych.

Edytowane przez Rumaq

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Serwis nieco się opóźnił z różnych przyczyn.. Udało się jednak już spiąć termin i audi powinna być gotowa na poniedziałek. Trochę samemu udało mi się przy niej podłubać. Serwis obejmuje:

- wymiana filtrów (oleju, paliwa, powietrza i kabinowego)

- wymiana oleju (5w30 LM)

- wlanie cerateca (LM)

- płukanie silnika (LM)

- wymiana uszczelek pod pokrywami zaworów (wałki ok)

- pranie tapicerki

- wrzucenie nowej kierownicy

- dezynfekcja klimy oraz jakiś fajny zapach dla odświeżenia (Würth)

- naprawa pływaka (jeżeli wskaźnik dalej będzie wariował to pewnie wymiana)

Do tego zauważyłem, że wąż odmy jest w kiepskim stanie więc pewnie również zamówię nowy.

IMG_0916.jpg

Opublikowano

Jeszcze musisz dorwać się do lakieru lusterka i będzie sztos

Pytanko małe czy zderzak masz przedni dobrze spasowany bo tak mi się wydaje że lekko ci się osunal :( (tak pod prawa lampa trochę widać szparke ;) )

Edytowane przez BlackHazelAudi