Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Co dzieje się w układzie chłodzenia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega Cristoforo zagadał mnie o układ chłodzenia. Sprawdzałem u siebie i mam w zasadzie takie same objawy ale on zrobił wycieczkę po warsztatach (w tym 2 ASO Audi w 3-mieście) i stwierdzili że tak nie powinno być, ale o tym na końcu.

Co się dzieje w obu naszych autach (dokładnie na moim przykładzie). Auto rozgrzewa się do 87-90 st.C na obwodnicy 90 w mieście 88 i ani drgnie (nastawa na klimatroniku Auto i 22st.C). Podjechałem pod garaż, chwilę wcześniej (40sek) zapodanym HI temp. spadła o 1 stopień zanim się zatrzymałem na 87st.C. Auto stało jakieś 5 minut i temp. spadła do 75 czy 76 st. (?)

Podniosłem maskę, góry wąż gorący, dolny zimny tzn. ogrzany od ciepła z silnika - dokładnie nie sprawdzałem bo dalego sięgać a nie chciałem by się nie uwalić. Zbiorniczek - dotykam również letni nagrzany od ciepła silnika ale napewno nie tak gorący jak górny wąż.

W zasadzie wydaje się to normalne ale te wychadzanie auta na postoju - czyżby nastawa HI aż tyle ciepła odbierała z układu? Czy może po części to wina umiejscowienia pomiaru temp.?

A co na to mechanicy wg Cristoforo:

"padnieta pompa wody tzn. poluzowany wirnik na pompie lub jest nie wydajna żadko to sie zdarza ale wystepuje"

Moim zdaniem jest wszystko OK. A co wy na to? Głównie zwracam się do właścicieli AJMów o zrobienie podobnego testu.

Opublikowano

W zasadzie wydaje się to normalne ale te wychadzanie auta na postoju - czyżby nastawa HI aż tyle ciepła odbierała z układu? Czy może po części to wina umiejscowienia pomiaru temp.?

Ten typ tak ma :naughty:

Diesel produkuje bardzo mało ciepła do układu chłodzenia. Włączając nawiew na HI odbierasz więcej ciepła jak on daje. Zamyka się więc termostat, ale i tak go dalej wychładzasz. Wyłącz nawiew na OFF i zobacz wówczas, najlepiej na postoju utrzymując przez 2-3 min ok 2000 obr :wink4:

Mojego brata AJM podłubany na 200 KM jak jedzie długo z góry hamując silnikiem, bez gazu i przy mocnym nawiewie to też traci temperaturę (oczywiście zimą). Temostat nowy, wszystko w 100% sprawne.

Opublikowano

bez przesady, przy nawiewie na Hi ? :cool1:

przciez wydajnosc ukladu ogrzewania jest naprawde duza, oddaje chyba coś 3 kW mocy cieplnej, jak ustawiacie na Hi to tak naprawdę sprowadza się do tego samego co włączenie wentylatora chłodnicy - temperatura musi spaść.

termostat jest po to żeby regulować przepływ w takim zakresie aby chłodnica odprowdzała ciepło w stopniu pozwalajacym na utrzymanie 90C. a radiator nagrzewnicy jest poza tym (dużym) układem wiec włączajac ogrzewanie na Hi, tworzycie dokładnie analogie uszkodzonego termostatu. z tym że gdy termostat jest uszkodzony w jakimś stopniu regulacja działa jest tylko ograniczona - usterka zwykle sprowadza sie do ograniczenia regulacji a nie całkowitego zatrzymania. a układ z ogrzewaniem na HI, działa tak, jakby termostatu wogóle nie było.

z całym szacunkiem ale perpetum mobile zrobić nie tak łatwo :cool1:

płyn w zbiorniczku wyrównawczym niemusi być gorący czy tam letni.

tutaj, akurat sobie przeczycie, z jednej strony narzekacie na niedogrzanie układu, a z drugiej na zbyt mała jego wydajność. przecież jeżeli czujniki temperatury macie sprawne, to jeżeli temperatura silnika nie przekracza 90C, problemu nie ma. czujnik mierzy temperature płynu, w najbardziej newralgicznym i narażonym na zmiany temperatury płynu miejscu silnika.

pompa wody do wymiany? :cool1: lećcie do ASO

panowie - szukacie dziury w doopie :cool1:

Opublikowano

panowie - szukacie dziury w doopie

zgadzam sie z samurajem :gwizdanie: :cool1:

Opublikowano

u mnie jest tak samo na postoju jesli nawiew jest na 1 jest ok wlacze na 2 i temperatura spada do 70stopni jakos i u znajomych widzialem tak samo czyli to normalne jak to mowia ten typ tak ma :wink4:

Opublikowano

Witam

Podłącze sie u mnie też tak jest jak jade jest 90 a tak tylko postoje w koreczku temp spada, wina pompy raczej nie bo mam na niej zrobione dopiero 20 tys kupiona w serwisie ori pewnie po regenracji bo starą oddałem ale na pewno by nie padła po 20tys. Widocznie ten typ tak ma.

Opublikowano

nie mam może AJM ale powiem że wymieniłem 2 tyg temu termostat (Wahler), płyn Febi G12+, pompa wody, czujnika nie ruszałem bo sądzę że jest sprawny. I tak zależy jak go troszkę pociągnę na obroty na zimnym tak na 4 biegu nie przekraczając 2500 obrotów to zagrzeje się po około 12 km jeżeli na 5 biegu to około 24 km ma już z 89 stopni. Ale też mnie zastanowiło to 2 razy wypad na Kraków w ostatnich dniach to troszkę się zdziwiłem bo dojeżdżam do Krakowa temp na blacie 90 stopni zjeżdżam pod Tomex aby sobie zapalić fajkę żona z tyłu siedzi z dzieckiem włączam nawiew na jedną kreskę na ciepło ( nie mam klimatyzacji ;( ) wychodzę z samochodu zapalam fajkę wchodzę po 5 minutach i co na zegarach temperatura spadła wskazówka położyła się na 60 stopniach. Więc nie wiem czy to norma w Audi na dodatek ciężko było podnieść temperaturę jak jeździłem po Krakowie tu światła tam światła ale się w końcu podniosła na te 80 stopni

Opublikowano

witam

widze że zrobiłem burze mózgów ale chyba z uzasadnieniem :decayed:

na mechaników w aso biorę poprawkę. diagnoza w aso nic mnie nie kosztowała robili mi to za darmo jedynie stracony czas z mojej strony...

temp. rozumie i jestem w stanie to pojąć z uzasadnieniem

ale jest mi ciężko tylko zrozumień dlaczego po otwarciu sie termostatu płyn w zbiorniczku jest zimny, zimna jest chłodnica i dolny wąż od chłodnicy-----ale po wytłumaczeniu przez kolegów jestem w stanie to zrozumieć ale nie do końca

w innych TDI np, w AFN jest zupełnie inaczej

w innych AJM tez jest inaczej

wiem, że są ważniejsze problemy w życiu niz pieprzona ciepła woda w zbiorniczku

np. jak wytłumaczyć mojej kobiecie, ze za długo siedzę na forum :wink4:

ale przez moja dokładność w życiu wyląduje chyba w wariatkowie :kox: :kox:

w aso mówili ze to pompa i będą pewni na 100% jak sie zrobi ciepło to przegrzeje mi sie cały układ...dziwne ale nie podważam tego

z drugiej strony gdyby było zimno w układzie tzn. na dolnym wężu gdzie jest czujnik temperatury wskazywałby niska temp.itd a u mnie jest normalnie..

poukładam sobie to w głowie i zajmę sie czymś innym

np. wyprowadzę kobietę na spacer :)

Opublikowano

np. jak wytłumaczyć mojej kobiecie, ze za długo siedzę na forum :wink4

u mnie jest to samo za dużo czasu przesiadujesz na forum i czemu ciągle grzebe przy samochodzie staram się wszystko pogodzić a mam dwoje dzieciaczków

Opublikowano

np. jak wytłumaczyć mojej kobiecie, ze za długo siedzę na forum :wink4

u mnie jest to samo za dużo czasu przesiadujesz na forum i czemu ciągle grzebe przy samochodzie staram się wszystko pogodzić a mam dwoje dzieciaczków

facet musi cos majstrowac bo zgłupieje :kox: :kox:

kobieta wiecej czasu poswieca przed lustrem ja ten czas poswiecam w :a4fan:[br]Dopisany: 17 Styczeń 2009, 11:04_________________________________________________panowie

wielkie szacun dla ludzi takich jak ;

adadur

jaro4444

Musashi

Wihajster

i nnych którzy mi pomogli

maja racje tak jest w przypadku AJM

zadzwoniłem do firmy VASS SERWIS w gdynii

oni byli opisywani juz na forum ludzie którzy poprawiaja po ASO

zyczliwy pan powiedział mi to samo co koledzy na forum w tym wątku

AJM to jest dziwny silnik ale ma prawidowe zachowanie

jest zupełnie inna róznica niz w przypadku AFN czy innych silników VW

W TEN SPOSÓB ZAOSZCZEDZIŁEM SPORO KASY I CZASU NA NIE POTRZEBNE REMONTY

koledzy jestem wam wdzieczny i dłużny

wasza znajomosc i wiedza została potwierdzona i sprawdzona

Opublikowano

no to jeszcze ja sie dolacze, w moim AFNie dzieje sie to samo, jak byly wieksze mrozy i ogrzewanie hulalo na maksa to temperatura momentalnie spadala podczas np stania na swiatlach. w trasie bylo ok. jeszcze raz: ten typ tak ma i koniec..

Opublikowano

nie mam może AJM ale powiem że wymieniłem 2 tyg temu termostat (Wahler), płyn Febi G12+, pompa wody

a bylo kupic termostat w ASO :cool1:

Opublikowano

to ja też dodam coś od siebie

u mnie jest to samo, jak na ustawie na HI na postoju, temperatura spada do około 70 stopni,

a raz zauważyłem, że nawet w czasie jazdy, gdy załączę wszystkie nawiewy i nadmuch na HI też przez chwilę temp spadła, oczywiście sytuacja dotyczy zimy

więc wychodzi na to, że ten typ tak ma :wink4:

Opublikowano

w moim 1.9 AHU jest tak samo koledzy i nie uwarzam tego za usterke.Chcial bym jeszcze zauważyc ze wiele diesli tak ma gdyz przy sprawnym ukladzie chłodzenia diesla jest trudniej dogrzać niż bęzune.

Opublikowano

na to wygląda :th:

Opublikowano

a bylo kupic termostat w ASO :cool1

To jest bardzo mało prawdopodobne by był walnięty widocznie ten typ tak ma w lecie będzie ładnie chodził

Opublikowano

Przy temperaturach z ostatnich dni czyli około 0 stopni nie powinno już być specjalnych problemów. No może jak ktoś da na HI to drgnie.

Opublikowano

a bylo kupic termostat w ASO :cool1

To jest bardzo mało prawdopodobne by był walnięty widocznie ten typ tak ma w lecie będzie ładnie chodził

z wylaczonym ogrzewanie musi lapac temperature wczesniej niz 24 km

Opublikowano

witam .ja miałem to samo i wymieniałem wszystko: pompe,termostat,wymieniłem wiskoze wtedy dało się dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia . w moim przypadku wiskoza chodziła na pełnych obrotach mozecie to sprawdzić przywiązując wiatrak zeby się nie kręcił .moze komuś pomoge w tym .mnie tez to dreczyło tez jestem dokładny. pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Cristoforo mogę się założyć :cool1: o 0,7 Wyborowej że latem ci sie auto nie zagrzeje :hi: