Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki olej silnikowy do Audi?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zbliża się wymiana oleju i chciałbym zrobić zachwalaną tu płukankę, tylko nie wiem jaką. LM czy Motula i czy skoro prawdopodobnie u mnie w mieście ciężko to będzie kupić czy warto kupować z allegro? Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę?

Opublikowano
:facepalm:

głowa Cię boli? :kox:

pewnie kac męczy:buahaha:

kaca to nie miałem już ze 20 lat

zastanawiałem sie tylko po co lac do trupa olej 10W-60

który jest do wysokoobrotowych zapier...dalaczy

Opublikowano

daj spokój, to zwykli "OSZÓSCI" :kox::kox::kox::kox:

:polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew:

Opublikowano

olej midland 10w40 słyszał ktos o takim?

Opublikowano

dev , faktycznie !!!!

bylem u nich przed chwila i rozlewaja z beczki do butelek motula w jakiejs starej oborze no masakra !!!!!! jeszcze te znaki cepa i mlota na beczkach !!!!!:banan::banan::banan::banan::banan::banan::banan::banan::banan:

Opublikowano

A co myślicie o tym, moim zdaniem to nic innego jak dobry chwyt marketingowy, porównywalny ze zdrowym jedzeniem z polskich plantacji w Mc Donald'sie...

Opublikowano

dokladnie . wzrasta swiadomosc ludzi pomalu, ze glownym kryterium wyboru oleju dzisiaj jest norma producenta, a nie lepkosc (nie znaczy, ze to dobre kryterium) i wychodza na przeciw kleinta. zreszta specjalizacja w produktach jest lepiej postrzegana - do tej pory Platinum jawił sie jako olej do wszytkiegi czyli do niczego.

Opublikowano

Dobra taki post trochę z innej beczki.

Parę stron wcześniej pisałem tutaj posty, więc niektórzy wiedzą o co chodzi.

Jeździłem na Castrolu do LPG. I zamierzałem zmienić olej, a szczególnie tego 'przeklętego castrola'. Poczytałem trochę tutaj i każdy napisał żebym wlewał Motula. Na początku myślałem, ok, jeden pies, czy motul, czy elf.

No i zdecydowałem się na Motula x-cess 5w-40, wziąłem od dzika. Efekt?

Duży przy LPG!

Wystarczyło spojrzeć na wskazówkę temperatury oleju, zeszła o jakieś 3-4 stopnie w dół. Dla silnika (na lpg) to jest dużo. Przy delikatnej jeździe ze 102 zeszła na jakieś niecałe 100.

Niby mało, ale to jest znaczna różnica, bo jednak silnik jest przystosowany do beny i tam ma niższe temperatury.

Także, chcę podziękować endriuu i dzikowi za pomoc przy zmianie oleju. Od teraz tylko Motul. ;)

Opublikowano

2,3,4 czy 10 stopni nie robi silnikowi róznicy

ponieważ uzyteczny zakres pracy takiego oleju to od 80 do 150 stopni

Opublikowano

Przy suchocie na LPG uważam to za już odczuwalną różnicę.

Jestem jeszcze ciekawy jak będzie wyglądać jak olej będzie pracować przed zmianą.

Akurat jestem na to czuły od pewnego czasu, bo wstyd trochę się przyznać, ale w innym aucie ostatnio zajechałem silnik, olej nie dał rady, a auto również było na lpg. Panewki...

Także przy bucie uważam, że różnica już będzie.

Z resztą, temperaturę oleju wskazuje w misce olejowej chyba.

Opublikowano
3 tyś juz zrobione na Mobil 10w40 i nic nie ubyło:decayed:

Wczesniej na shellu srednio co 2-3tyś dolewalem ok 100ml

shell tez byl 10W-40?

Opublikowano
3 tyś juz zrobione na Mobil 10w40 i nic nie ubyło:decayed:

Wczesniej na shellu srednio co 2-3tyś dolewalem ok 100ml

shell tez byl 10W-40?

tak

Opublikowano

Witam Potrzebuję waszej pomocy mam Audi A4 B5 sedan 96 rok ADR teraz mam zalany olej 10w40 Mobil ale powiem szczerze wam że głośno mi chodzi na tym oleju silnik jak go wyciszyć?

Opublikowano

Wymienić szklanki,napinacz z łańcuchem i zalać 5w40 z Liqui Moly SHT lub Motul 5w40 X-cess. Ciężko sie wyznac o co Ci chodzi z tym silnikiem że niby co głośno chodzi? Może masz dziure w tłumiku i głośno chodzi,napisz bardziej zrozumiale.

Opublikowano

kamilb5;3058217]Wymienić szklanki,napinacz z łańcuchem i zalać 5w40 z Liqui Moly SHT lub Motul 5w40 X-cess. Ciężko sie wyznac o co Ci chodzi z tym silnikiem że niby co głośno chodzi? Może masz dziure w tłumiku i głośno chodzi,napisz bardziej zrozumiale.

Chodzi mi ogólnie o gorę silnika....już się dogadałem z kolegą z forum i kupię od niego łańcuszek i napinacz i zobaczymy...

Opublikowano

porady potrzebuję:

przy ostatniej wymianie oliwy (z GM 10W-40 :thumbdown: na MOTUL X-Cess :kox:) wypłukałem silnik płukanką Motula... 78907232.jpg

dała dobry efekt :thumbup1:

przy następnej wymianie oleju też zaleję X-Cess'a.

i pytanie: trzeba/warto/nie ma takiej potrzeby* znowu płukać???

*niepotrzebne skreślić