czteryrazy Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Cześć mam kilka pytań odnośnie tej chodniczki paliwa w 1.9 avf ( taka chłodnicza w zderzaku ) czy jest ona niezbędna ? na jakiej zasadzie to działa i co tym steruje ? Będę robił swap z 2.5 na 1.9 avf i właśnie mam taki silnik z tą chłodniczą (uszkodzona) i zastanawiam się co z nią zrobić. Silnik pochodzi z passata b5 fl z 2001 roku, mam na nim też podgrzewacz płynu chłodniczego i też nie wiem czy montować to czy nie bo w audi jest nagrzewnica elektryczna, do tego wiązka od Passata jest trochę inna ponieważ sprężarka klimy zasilanie ma z pasa przedniego a w audi z wiązki silnika i chciałem zrobić takie myk że wtyczka od pompki co jest do tej chodniczki podłączył bym do sprężarki od klimy i w wiązce przełożył piny
Homiczek Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) czegoś nie pomyliłeś ?!? b6 avf ma chłodniczkę paliwa pod podwoziem może myślisz o takim długim 'u' na chłodnicy - chłodzenie wspomagania ?!? Edytowane 24 Lipca 2017 przez Homiczek
czteryrazy Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) silnik jest od passata B5 FL a tam chłodniczka paliwa jest po prawej stronie auta koło osuszacza klimy a w a4 siedzi jeszcze 2.5. Bardziej chodzi mi o to czy mogę to obejść bez montowania jej i zmienić filtr paliwa na taki po 2002 roku gdzie tej chodniczki już nie ma Edytowane 24 Lipca 2017 przez czteryrazy
Homiczek Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 chłodniczka jest po to, bo pompowtryski potrafią zagrzać ropę i do 80-90 stopni. I najwidoczniej producent bał się aby po powrocie do baku się jakimś cudem nie zapaliła. Teoretycznie marne szanse, ale jednak je dawali. Twój wybór
czteryrazy Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 tak tylko po 2002 roku już jej nie montowali byłą tylko pompka w baku, w pierwszych 1.9 pd takich jak ajm i awx i avf z 2001 roku była ta chłodniczka tylko przez nią ropa nie przepływa tylko płyn chłodniczy który ma obieg na filtrze paliwa
kamil-vag Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Właśnie montowali pompę. Po przekroczeniu temperatury 70°C załącza się w celu przepompowania paliwa przez chłodnicę paliwa a w rezultacie dochodzi do obniżenia temperatury... A tu jak wyglądają elementy tego układu: Edytowane 25 Lipca 2017 przez kamil-vag
czteryrazy Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Opublikowano 26 Lipca 2017 11 godzin temu, kamil-vag napisał: Właśnie montowali pompę. Po przekroczeniu temperatury 70°C załącza się w celu przepompowania paliwa przez chłodnicę paliwa a w rezultacie dochodzi do obniżenia temperatury... A tu jak wyglądają elementy tego układu: Dzięki kolego za schemacik, przyda się, tylko mam takie pytanie co skłoniło producentów audi do zaniechania tego systemu bo przecież po 2002 roku już nie było tej chodniczki
kamil-vag Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Nie było jej pod maską, bo była montowana jak kolega wyżej napisał pod samochodem, a sterowanie przepływem paliwa przejęła pompa w baku...
czteryrazy Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Opublikowano 26 Lipca 2017 czyli mogę ja wywalić z czystym sumieniem , pompka w baku od 2.5 tez pompuje paliwo do silnika bo jak dam jej zasilanie na krótko to leci paliwo z przewodu od filtra paliwa, czyli obieg będzie identyczny jak w 1.9
Homiczek Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 no pompa wody itd niepotrzebna, ale nad dołożeniem chłodniczki na podwozie to bym się zastanowił. jak wrzuciłem w googla, to ponoć chłodzenie jest po to, że jak w baku będzie mało paliwa, to będzie ono często krążyło przez pompowtryski, które go za każdym razem będą podgrzewać do wysokiej temp. I jak pojeździsz dłużej w okolicy rezerwy, to w końcu paliwo może nagrzać do tych 80-90 stopni, albo i potem pójść dalej z temperaturą... A co się może stać to sobie można tylko wyobrazić
czteryrazy Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Opublikowano 26 Lipca 2017 Taka chłodniczka na podwoziu zdaje mi się że jest
Rekomendowane odpowiedzi